På team med en av verdens beste

Det er 18 år siden hun startet å reise med Para Team Norway, og hun er hestepasser for den regjerende Europamesteren, Jens Lasse Dokkan. Møt danske Mette Klose Nielsen.

– Å se Jens og Aladdin bli dobbelt Europamestere sist år, gjorde meg utrolig rørt og stolt, forteller Mette. Foto: privat.

-Det som driver meg mest er min passion for de hestene jeg arbeider med, men helt klart også det samarbeidet Jens og jeg har, forklarer Mette. Å hjelpe Jens til å nå de målene han har med sin ridning, og den gleden han får ut av det – er en stor motivasjonsfaktor for meg!

Jens, Aladdin og Mette i Rotterdam sist år. Foto: privat.

Magisk

-Å stå på premieutdelingen ved Europamesterskapet i Rotterdam sist år med Aladdin og Jens var helt magisk, sier Mette. Det var jeg som fant Aladdin og jeg har vært med fra starten av. Å står der i Rotterdam og se dem bli dobbelt Europamestere, gjorde meg utrolig rørt og stolt. I Jens sitt lille team på stevner, så er jeg både groom, rytter og trener. Så når det hele går opp i en høyere enhet, slik det gjorde i Rotterdam, så kan ikke ord beskrive følelsen!

Å hjelpe Jens til å nå de målene han har med sin ridning, og den gleden han får ut av det – er en stor motivasjonsfaktor for meg!

Mette Klose Nielsen

Mette er 39 år, og født og oppvokst på Jylland i Danmark. Hun bor sammen med sin kjæreste, Jan, i Haderslev. Hun utdannet seg til fysioterapeut i 2008, og jobber i dag som handicapkonsulent ved Jobcenter Haderslev. Mette startet å ri på rideskole da hun var 6 år gammel. Da hun var 12 begynte hun å passe sin ridelæreres hester, og være med han på stevner. – Da jeg var 16 begynte jeg å jobbe i stallen hos Charlotte og Thomas Valin nord på Skjelland. Begge red den gang på den danske spranglandslaget. – Jeg lærte utrolig mye om det å være en god groom av Charlotte Velin, forteller Mette. Siden den gang har Mette passet og ridd hester for mange forskjellige, samtidig som hun begynte å reise med Para team Norway i 2002.

Mette har reist med Para team Norway siden 2002. Foto: privat.

Para Team Norway

– Jeg møtte Jens for første gang i 2001, forteller Mette. Para Team Norway hadde samling i Danmark på det ridesenteret jeg holdt til, så vi møttes der. Året etter var jeg med Para Team Norway til min første internasjonale konkurranse som Para groom. Den gangen var vi to hestepassere til hele teamet. Jeg var primært med Jens, Anne Cathrin Lübbe og Hanne Nesheim. Så i 2003 var jeg til mitt første VM og i 2004 til mitt første Paralympics i Athen. 

Gode venner

– Jens og jeg er først og fremst riktig gode venner, forklarer Mette. Utover det har jeg det fulle ansvaret for å passe på hestene, samt all treningen av Jens sine to hester. Min kjæreste og jeg hjelper til med det Jens måtte trenger hjelp til. Også utover det som ikke har med hestene å gjøre. 

Om været tillater det, så rir Jens og Mette gjerne en tur i skogen. Foto: privat.

Travel hverdag

– Min arbeidsdag starter kl. 6.00 om morningen med å slippe ut hester, ordne bokser og fylle opp høynett. Mellom kl. 8.00 og 15.30 er jeg på min jobb som handicapkonsulent ved Jobcenter Haderslev. Rundt kl. 16 tar jeg inn hestene og i 17 – tiden kommer som regel Jens og rir den første hesten. Jens rir hestene 3-4 ganger i uken. Jeg varmer dem opp til han når han skal ri. Om været tillater det, så rir vi på tur i skogen en av dagene. En gang i uken har hestene helt fri, og en dag kjører jeg til trening med dem hos Pernille Ørum. Den siste dagen får hestene kondisjonstrening. Kvelden går med til å ordne bokser, fylle høy og gi mash. Jeg er ferdig i stallen mellom 20 – 21.30, forteller hun.  

– Jeg har hatt så utrolig mange flotte reiser, forteller Mette. I mars i år var Aladdin på sin første flyreise. Turen gikk til Doha i Qatar, som var noe helt spesielt å oppleve. Stevnet var utrolig flott – en riktig luksusopplevelse. Foto: Eefje van Griensven.

Hestenes bodyguard

– Når vi er ute og reiser så står jeg for alt, forklarer Mette. Jeg planlegger reisen, pakker, booker båt/hotell, kjører hestene osv. Jeg er hestenes bodyguard når vi er på tur. De har ikke selv valgt å reise verden rundt, så det er mitt ansvar å sørge for at de har det godt når vi er på tur. Det er også min oppgave å varme opp hestene for Jens, og hjelpe han på oppvarmingen. Det opplegget som Jens og jeg har nå, startet for 3 år siden. Det høres kanskje merkelig ut, men vi har faktisk ingen utfordringer i vårt samarbeid, avslutter Mette med et smil.

Mette er hestenes bodyguard når de er ute og reiser. Foto: privat.
– Det blir lite fritid, ler Mette, men jeg forsøker å komme meg i bedre form, så jeg gjør crossfit tre ganger i uken. Foto: privat.