Rir noen av verdens beste dressurhester

– Jeg har privilegiet av å ri på noen av verdens beste hester, sier den norske dressurrytteren Selina Solberg Vittinghus, som har sin base i Danmark.

Den norske dressurrytteren Selina Solberg Vittinghus og Atterupsgaards Delorean e. Bon Bravour x Sandro Hit. Foto: Ridehesten.

Selina er opprinnelig fra Nøtterøy og flyttet til Danmark da hun var 18. – Jeg ville jobbe med hest og ville lære mest mulig, så jeg fikk jobb som groom hos Blue Hors, forteller hun, og det var der eventyret startet!

– Det var et kultursjokk å komme fra Norge til Blue Hors, forteller Selina. – Jeg hadde ingen planer om å ha ridning som levevei. Jeg ville lære så mye som mulig, å se hvor god jeg kunne bli. Det er et helt annet ”setup” når man kommer utenlands og en helt annen arbeidsmoral. Man blir voksen på en helt annen måte, fastslår Selina. Etter et lærerikt år på Blue Hors fikk hun jobb på Stutteri Solos. Der var jeg ”kaospilot”, ler hun. Jeg var veldig glad for å være der, men stedet ble dessverre solgt etter halvannet år. Selina jobbet så på forskjellige salgsstaller før hun endte opp på Stutteri Atterupgaard.

Selina og den kårede hingsten Atterupsgaards Botticelli e. Benetton Dream x Caprimond. Ekvipasjen vant semifinalen i unghest VM i 2017, og var finaledeltager i 2018. Foto: privat.

Førsterytter på Stutteri Atterupgaard

Stutteri Atterupgaard ble startet i 1992 og ligger mellom Roskilde og Ringsted i Danmark. Det har vært Selinas arbeidsplass de siste 11 årene. – Den gangen var det ikke stutteriet så stort, men nå er det omtrent 70 hester her, forklarer Selina, som startet å jobbe i stallen samtidig som hun red. – Man kan vel si at den gangen var jeg rytter nummer to, ler hun. Men sakte men sikkert har det endret seg. Nå er hun førsterytter på stallen. – Jeg synes jeg er så privilegert som kan ri på noen av verdens beste hester. Det er ikke mange i verden som lager så mange gode hester som min arbeidsgiver! Gjennom årene har Stutteri Atterupgaard produsert flere verdensstjerner. I 2016 til OL i Rio hadde stutteriet hele 3 hester med i startfeltet!  Det var Atterupgaards Cassidy, Attrupgaard Othilia og Atterupgaards Molberg. Flere av deres hester har deltatt i unghest VM, de har flere gull, sølv og bronsemedalje hopper, vunnet flere danske mesterskap og championater, og kårede hingster bare for å nevne noe. I dag avler stutteriet 8 – 10 føll i året. – Det som er spennende er at jeg nå kjenner blodslinjer her på Atterupgaard godt. Jeg har ridd på hele familien, ler hun. På unghestene nå så kan jeg har ridd både på mor, mormor og oldemor. Det er en fordel og jeg kjenner dermed temperamentet på unghestene og kan noenlunde forutsi hvordan de vil oppføre seg.

Selina har en travel hverdag og rir mellom 10 og 14 hester hver dag. Her med den 5 år gamle hoppen Netstutteriets Nafea som er helsøster til hingsten Sezuan. Foto: privat.

Fra kaospilot til Grand Prix

 – Jeg hadde min første internasjonale debut på voksennivå første gang sist år, forteller Selina. Før har hestene blitt solgt før de har kommet så langt. Med den 10 årige hoppen Ophelia e. Belissimo M x Gribaldi, har Selina alltid hatt noe spesielt. – Både Pether og jeg tror mye på den, og hun vil være mitt beste kort for å ri et mesterskap, forklarer hun. Hun er veldig spesiell. Jeg kan ikke presse noe over hodet på henne. Vår plan er at hun skal gå nasjonal Grand Prix i år og debutere internasjonalt i starten av neste år.

Selina på den 4 år gamle gullmedaljehoppen Atterupgaards Lady Hamilton. Hun var også årets hoppe i Dansk Varmblod i 2019. Foto: Ridehesten.

– Jeg betrakter meg selv helt klart som en unghest rytter. Det er der jeg føler meg mest hjemme, og spesielt på de jeg har utdannet selv skritt for skritt. Jeg har aldri noen gang fått en ferdig utdannet hest gjennom hele min ridekarriere. Det er kanskje derfor jeg havnet på Atterupgaard, undrer hun.  – Jeg red på alt som ingen andre ville ri på. Jeg var ikke redd. Jeg må faktisk innrømme at jeg elsker en utfordring, og jeg tror at alt kan løses om man finner den rette veien. Alle hester kan gå Grand Prix med den rette nøkkelen til å lære dem det. Jeg kommer helt klart til  fortsette å ri unghester, jeg rir fortsatt på 3-åringene, sier hun.

Atterupsgaards Ophelia e. Belissimo M x Gribaldi. Foto: Ridehesten.

Samspillet

– Det som er fascinerende med dressur er å se på samspillet, synes Selina. Å se på det som ballett til hest. Ikke to individer, men en enhet som jobber sammen. To individer som smelter sammen til en. Som rytter å jakte etter det perfekte rittet. Det er alltid noe som kan gjøres bedre. Å se utviklingene på unghestene fra de er 3 til de er 8 år. Det er ekstremt interessant å se hvor mye man kan prege en hest med riktig trening, sier hun.

– Jeg betrakter meg selv helt klart som en unghest rytter. Det er der jeg føler meg mest hjemme, og spesielt på de jeg har utdannet selv skritt for skritt, sier Selina. Foto: Ridehesten.

Travel hverdag

Selina har en travel hverdag. Hun bor sammen med sin mann og sønn på 2omtrent 20 minutter utenfor København. Min mann er profesjonell badmintonspiller, men heldigvis går skal han snart pensjoneres, ler hun. – Det er det som er bra med hestesporten kontra badminton, er at der pensjoneres de ofte tidlig, men i dressur blir man ofte jo bare bedre med årene. Man kan holde på lenge. Det er enormt motiverende med dressur. Man blir aldri utlært og kan alltid bli bedre. Den lille familien bor i en helt alminnelig villa med sine to hunder. – Det er lettere å legge vekk jobben når man bor litt unna. Nå er det deilig å bo nærmere arbeidsplassen, men allikevel sentralt.  På det som finnes av fritid prøver Selina og trene, både løping og fitness. Tiden blir brukt på mann og barn. – Jeg forsøker å se litt venner en gang i mellom. De fleste venninner er i hestebransjen så jeg ser de til stevner i alle fall, ler hun.