5 tips for å øke poengsummen din

Dressur er det ultimate uttrykket for harmoni. Noen ganger. Ved andre anledninger stirrer du på poengene dine i frustrasjon etter å ha ridd det du synes var en bra test, bare for å finne ut at du fikk 53 % og havnet i den nederste tredjedelen på resultatlisten. Eller du kan ikke komme 65 % barrieren?

Små detaljer kan gi deg flere poeng. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Hva gjør forskjellen? Noen ganger er det de små tingene. Ved å være oppmerksom på din ridning og på hvor du henter poengene, er det mulig å hente hjem noen flere poeng . Og som vi alle vet – det er de små tingene som teller i dressur!

1.Vær oppmerksom på fritt skritt. Denne øvelsen blir undervurdert gang på gang av mange ryttere. Mange bruker ganske enkelt anledningen til å slappe av å la hesten gå på lange tøyler. Husk at det er lange tøyler – men den skal ikke være løs. Husk fremdrift på hesten og skyv den mer frem enn normalt. Tips: du vil ha et godt overtramp og en hest som skritter gjennom kroppen – så tren på denne øvelsen hjemme, så du er sikker på at den ikke slapper av i programmet.

2. Ri nøyaktig! Enkle ting som ha riktig størrelse på voltene, vil forbedre din poengsum. Dommerne vil gjerne kommentere; ”for liten/stor volte” eller ” ikke helt på punktet” – så dommerne kan ikke gi deg en god karakter på en 15 meters volte, hvis den er 20 meter.

3. Les direktivene. De finner du rett ved siden av øvelsene på programmet, og sier ting som ”rytme”, ”overgang” osv. Noen av de er detaljerte, så de vil gi deg ledetråder på hva dommerne ser etter. Blant annet vil du se at overganger og bøyning blir lagt stor vekt på. 

4. Bruk hele banen.  Såklart du skal bruke hele banen, men du kan imidlertid se hva dommerne legger mest vekt på og ser mest etter. Hvis øvelsen f.eks. sier: RMC mellomskritt, etterfulgt av C arbeidstrav, og direktivene i programmet indikerer at dommerne ser mest på overgangene, så bruk da hjørnet til å få hesten ordentlig bøyd, og lag en god overgang.

5. Ha fokus på sitsen din! Mange ryttere har en tendens til å bli litt spente på et stevne. Særlig om hesten er sprek eller stresset. Ofte resulterer det i at rytterne lener seg fremover, ser ned og har spente skuldre. Dette påvirker ikke bare din karakter, men du gjør det også vanskeligere å gi korrekte hjelpere, og gjør deg mindre effektiv som rytter.  Tips: Opp med hodet, skuldrene tilbake og sitt rett i salen!

Kilde: FEI