6 tips for å komme tilbake etter et dårlig stevne

Å slappe av, reflektere og se på hvor langt du faktisk har kommet, er noen av de viktigste tingene du kan gjøre om et stevne ikke går helt som planlagt.

Dårlige stevner skjer med oss alle – uansett hvem du er! Iluustrajonsfoto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Som idrettsutøvere er det viktig å innse at prestasjoner ikke alltid er lineære. Alle konkurrerende ryttere vil være enige om at et dårlig stevne kan være veldig skuffende. Hvis du red dårlig, ble eliminert eller ikke husket programmet, så får du her 6 måter å komme tilbake og ri bedre neste gang du skal konkurrere.

  • Gi deg selv tid til å akseptere det. Ingen har noen gang kommet ut etter å ha ridd et dårlig program, og sett overlykkelig ut. Det er naturlig å bli skuffet og opprørt over noe du har lagt ned mye arbeid og tid i. Det kan ofte være nyttig å gi deg selv litt tid til å gå gjennom opplevelsen og erkjenne de negative følelsene. Tidsrammen kan variere avhengig av stevnet og omstendighetene, men burde ikke vare lenger enn en dag. En time eller to alene der du fritt kan være sint, frustrert og trist er noen ganger nøkkelen til å gå videre. Når du har hatt din alenetid med alle de negative følelsene, kan du komme deg videre uten å la negativiteten ta overhånd.
  • Identifiser mulige årsaker. Ofte kan det hende du hadde et dårlig stevne på grunn av noe som faktisk ikke var relatert til ytelsen din de minuttene du var inne på banen. Skjedde det noe i dagene før? Problemer på jobb eller skole? Var det dårlig vær på stevnet? Red du for aggressivt eller passivt? Eller var du ikke nok fokusert? Var hesten din redd for noe i omgivelsene? For dommerbodene?  Vær ærlig uten å være altfor kritisk til deg selv. Hvis du vet at det er noe du kunne ha endret på, kan det å se på det store bildet hjelpe deg med å få perspektiv og  forstå hva som gikk galt, og hva du kan gjøre for å unngå det i fremtiden.
  • Innse at ting ikke alltid går etter planen. Hadde du et uheldig øyeblikk? Kanskje slappet du av noen små sekunder, eller leste en situasjon feil. Kanskje en traktor rullet forbi, eller at en tilskuer veivet med armene mens du kom ridende rett mot den. Noen ganger vil du eller hesten din ha dårlige øyeblikk. Og bli distrahert på på det minst gunstige tidspunktet. Ryttere med lang erfaring har hatt dem ved OL. David Marcus hest som har gått tusenvis av dressurprogram, ble eliminert ved OL i London for være redd blomster, en paraply og den nektet å gå fremover. Det skjer med de beste hestene og rytterne, og holde seg til høyere standard enn OL ryttere virker nok ikke særlig rettferdig!

Husk at fiasko er en uunngåelig del av suksessen

  • Se på hvor langt du har kommet. Uansett om du er skuffet, var det en gang for ikke så lenge siden hvor du ikke trodde du kunne ri på dette nivået engang. Kanskje du har gått fra å være for nervøs til å delta på et stevne – men nå var du modig nok. Kanskje dette er din første gang i de store klassene – eller kanskje ikke, men du klarte å utdanne denne hesten selv og overvant utfordringene. Når ting har gått galt, hjelper det ofte å se tilbake på det siste året eller to, og erkjenne at du i den store sammenhengen har kommet langt. Dette kan hjelpe deg med å legge bak deg et dårlig stevne eller to, og innse at det som plager deg i dag, fremdeles kan ha vært en stor seier for deg for ett år siden.
  • Husk hvorfor du gjør dette. For de fleste av oss starter det med kjærlighet til hesten og ridning. Kanskje du legger til det å tilbringe tid sammen med vennene dine på stevne, og elsker høydepunktene på en god dag. Kanskje konkurranser gir deg mål å strekke deg etter i treningen. Uansett hva det er, husk at du gjør dette for en grunn, og at det å konkurrere gir deg noe du elsker. Og hvis det når som helst blir så stressende at du gruer deg til neste stevne, er det lurt å undersøke hvorfor og endre noe.
  • …og forbered deg til neste stevne. Gjør alt du kan for at neste stevne skal bli bra. Dette betyr forskjellige ting for forskjellige mennesker, så du kan bestemme deg for bare å ri mer positivt eller ta med familien for å gi deg støtte. Hvis selvtilliten din har fått en knekk, kan det være lurt å gå ned et nivå for å forsikre deg om at du er godt nok innenfor komfortsonene din. Eller kanskje du bare vil bevise for deg selv at du har lært av feilene dine, og gå inn med målet om ikke å gjøre den samme feilen som forrige gang. Til slutt er det godt å huske at fiasko er en uunngåelig del av suksessen. Hvis du utvikler deg som rytter og utvider din komfortsone, vil du gjøre feil. Din respons på fiasko, er det som vil utgjøre den største forskjellen på din ridning!

Kilde: FEI