Hest som toppidrett i Harstad

– Jeg valgte å gå idrettslinja da jeg er veldig glad i å trene, og det å kunne ha hest som toppidrett i tillegg er en unik mulighet, sier Erle Amalie Bjørvik Paulsen, som går på Rå videregående skole i Harstad.

Erle Amalie Bjørvik Paulsen har hest som toppidrett i Harstad. Foto: Monica Johnsen.

– Jeg ser på det som en helt fantastisk mulighet, og at vi i Harstad har fått et slikt tilbud er kjempestort. Her får vi kombinere interessen vår for hest med skole, sier den snart 17 år gamle skoleeleven.  

Erle begynte å ri for fem år siden. – Til å begynne med var det kun en helg i måneden, men etter en stund begynte jeg på rideskole hvor jeg tok flere kurs, forteller hun. Etterhvert fikk jeg hest på fôr, og for et halvt år siden fikk jeg min egen hest; den hollandske varmblodsvallaken Hoelgaard´s Detroit. Det er i utgangspunktet en spranghest, men han er også veldig flink i dressur og har gått opp til MC. Jeg er egentlig sprangrytter, men har jeg valgt å trene mer dressur, som hjelper meg også veldig mye i sprangen.

– At det går an å ha hest som toppidrett i Harstad er fantastisk og kan anbefales på det sterkeste. Her får vi kombinere interessen vår for hest med skole, sier Erle. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Toppidrett

Erle er aktiv og liker å gå turer og trene generelt. – Jeg liker å være i aktivitet og trivselen hadde mye å si for at jeg valgte å søke idrettslinja på Rå videregående. Skolen og samholdet er veldig bra her, sier Erle. – Vi får generell studiekompetanse, så da tenkte jeg at jeg får være masse i aktivitet og ri i skoletiden. Foreløpig er vi kun to jenter som har toppidrett hest, hvor vi rir to økter i uka på Sæteråsen Stall og Rideskole. Disse to dagene starter med at vi får undervisning av Anne-Rebekka Kulseng-Hansen, og hun har et opplegg som inneholder mange nye og vanskelige øvelser. Jeg har utviklet meg veldig som rytter etter jeg begynte med toppidrett, fastslår Erle. Jeg så på det som en mulighet for å få den hjelpen innenfor seriøs ridning av en utdannet ridelærer, da Anne-Rebekka er veldig flink og følger oss godt opp. Jeg ser på det som en mulighet for å bli god. Jeg slipper å flytte hjemmefra for å gå toppidrett, for det kan være utfordrende å flytte langt vekk med hesten. Både fordi det kan være vanskelig å komme i et nytt miljø, og også økonomisk. Jeg tror at når flere vet om tilbudet, så vil det være flere som søker seg dit. Vi ønsker jo at miljøet skal bli større her i nord.

Høye mål

– Jeg har satt meg høye mål, sier Erle, som jobber målrettet mot disse. Jeg er en rettferdig og bestemt rytter, men jeg er ikke veldig tøff, men jeg har en modig og ærlig hest. Målet for denne sesongen var egentlig å dra på en god del stevner, for å få mer stevnerutine bli en mer rutinert stevnerytter. I tillegg vil jeg utvikle meg som rytter, bli tøffere og komme på et høyere nivå. Jeg har som mål at i årene som kommer vil jeg ri større stevner, kanskje dra litt sørover og til Sverige, da stevne mulighetene i Nord ikke er så store.

-Et av mine favorittøyeblikk er når jeg fikk Detroit, han er min første hest, vi har hatt mange gode treninger. Jeg ser veldig frem til å kunne konkurrere og dra på flere treninger med Detroit, når det lettes på Corona tiltakene, sier Erle. Foto: privat.

Fritid og fremtid

– Vi vet jo at hest tar mye tid, sier Erle. Det at vi får trene og gjort unna mye skolearbeid i skoletida, gjør at jeg noen ganger har fri på ettermiddagene. Når jeg ikke er på skolen eller i stallen, så er jeg på Stamina eller for tiden ute og jogger. I helgene prøver jeg å få vært sammen med venner, da hverdagene som regel er hektiske. Jeg er veldig heldig som har støttende og hjelpende foreldre som kjører meg i stallen og heier på meg. De hjelper meg med stallarbeidet, slik at jeg har mer tid til å stelle og ri Detroit. På en vanlig ukedag er jeg ikke hjemme før i 20 – 21 tiden på kvelden, så resten av kvelden utnytter jeg til lekser og ser på Netflix. Etter videregående har jeg veldig lyst til å ta ett år hvor jeg satser på hest, men dette kommer an på hvilket nivå jeg har kommet på etter 3 år med toppidrett. Ellers enn dette vil jeg studere juss eller økonomi.

Utfordring

-Jeg er veldig heldig som har støttende og hjelpende foreldre som kjører meg i stallen og heier på meg, sier den unge rytteren. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

-Å drive med hest i Nord-Norge er utfordrende, men koselig, forteller Erle videre. Vi har et nært miljø og mange kjenner hverandre. Samtidig er det langt mellom stevneplassene, og man må ofte reise en stund. I tillegg har vi ikke de største stevnene her, derfor velger noen å reise sørover. Det er mye snø om vinteren, og turmulighetene er så som så. Anne-Rebekka har akkurat bygd en ny og stor ridehall, så nå får vi trene godt også om vinteren og kan være i toppform når stevnesesongen begynner, avslutter den ambisiøse rytteren.