Jeg brenner for trening!

– De aller største høydepunktene er faktisk ikke de som kommer på konkurransebanen, sier Mathilde Merethe Klaesson, men heller de som kommer hjemme på trening. Jeg elsker å jobbe med hestene og utvikle oss sammen. Det er det jeg brenner for!

Mathilde og Rio i Europamesterskapet i 2018. Foto: Eurodressage.

Mathilde er oppvokst på Bråthen Gård i Aurskog og har ridd hele livet. Da hun var 9 år debuterte hun i FEI, og har de siste 10 årene konkurrert hele 9 forskjellige hester på elitenivå! – Min mor og trener, Merethe Blikstad, er utdannet berider og har ridd dressur siden hun var ung. Så det har vel ligget i kortene at min søster, Elise Klaesson, og jeg skulle bli dressurryttere, forteller Mathilde. Jeg er veldig glad i sprang også, men da jeg ofte arvet storesøsters ponnier som var for gamle til å hoppe, så ble det dressur. Da jeg var 6 år gammel kjørte jeg faktisk også et ponnitravløp på den lokale travbanen med shettisen Kladden.

Da jeg var 6 år gammel kjørte jeg faktisk også et ponnitravløp på den lokale travbanen med shettisen Kladden, forteller Mathilde. Foto: privat.

Perfeksjonist

– Jeg er nok en perfeksjonist, svarer Mathilde, når hun blir bedt om å beskrive seg selv som rytter. I ridningen er jeg opptatt av at ting skal gjøres med så lette hjelpere som mulig. Jeg rir så mye jeg har mulighet til, det er jo tross alt sånn jeg kan bli bedre på det! Det er veldig gøy å ha to så forskjellige hester som Rio og Rosso. Jeg liker å ri på forskjellige hester med forskjellige problemer å løse, fordi det gjør meg til en bedre rytter og gir meg erfaring på flere områder.

Noe av det jeg synes er så gøy med dressur, er hvordan bittesmå detaljer kan utgjøre en stor forskjell på et dyr på 600 kg.

Mathilde Merethe Klaesson

I dag rir Mathilde familiens to egne hester, Sandbæks Rio-El og Don Rosso, i tillegg til hester de har i tilridning. – Rio kjøpte vi da han var 3 år, og søsteren min red han de første årene, forklarer hun. Da han var 6 år begynte jeg å ri han. Han er en drøm å jobbe med i hverdagen, og det overrasker meg ofte med hvor mye som bor i han. Han er talentfull og tar alt veldig lett. Jeg har hatt litt problemer med å kontrollere all energien hans på stevner, men jeg lærer meg stadig nye knep for å takle han bedre. Jeg gleder meg svært mye til den dagen jeg kan vise han ordentlig frem. Jeg tror den ekstra energien han har, er et pluss når han skal gå Grand Prix.  Don Rosso er en helt annen type enn Rio. Han er veldig øvelsessterk, og mye roligere enn Rio, noe som kan være både positivt og negativt. Han er ofte fin og stabil å ha med på stevner, men jeg må jobbe litt hardere for å få ut det lille ekstra, som faller naturlig for Rio.

– Målet mitt for sesongen er å fortsette å utvikle meg selv og hestene, sier Mathilde. Jeg håper jeg kan stabilisere meg på gode prosenter i lilletur med Rosso. Med Rio er målet å få flest mulig gode og avspente runder. Han kan alle øvelser, men må lære seg å beholde roen inne på banen.

Mathilde har vært 9 måneder hos Kyra Kyrklund og hennes mann Richard White. Foto: privat.

Etter å ha fullført videregående sist sommer dro Mathilde og Rio til Kyra Kyrklund i England for å trene og jobbe. – Oppholdet mitt hos Kyra var svært lærerikt, og noe jeg aldri ville vært foruten. Rio og jeg utviklet oss mye sammen, og jeg fikk ri mange av Kyra sine gamle konkurransehester. Det unike med hestene der er at alle er utdannet til Grand Prix, og utrolig godt ridd. Jeg hadde timer for Kyra eller Richard, med Rio og en annen hest, fem dager i uka. Kyra lærte meg også mye om å trene hestene fra bakken, med blant annet tømmekjøring. Jeg fikk også prøvd meg som stallsjef et par uker. Jeg ser opp til mange ryttere, men selvfølgelig er Kyra Kyrklund helt øverst på liste, sier Mathilde. Jeg ble enda mer imponert over Kyra etter oppholdet hos henne. Hun sitter på så utrolig mye kunnskap. Jeg synes generelt det er imponerende med ryttere som har utdannet mange hester til toppnivå, og ser også veldig opp til Isabell Werth!


-Matata har gått internasjonal Grand Prix med Kyra, og er en av hestene jeg fikk lære meg på i England, sier Mathilde. Foto: privat.

Siden jeg kom hjem fra England har jeg jobbet på Bjørkelangen Dyreklinikk. Det er en veldig spennende og varierende jobb. På fritiden trener jeg kondisjon, styrke og balanse flere ganger i uka og prøver å være litt med venner når tiden strekker til.

Ett av høydepunktene hittil er Europamesterskapet i 2018. Foto: Eurodressage.

Mine høydepunkt på konkurransebanen hittil var sesongen 2018, sier Mathilde, som da var siste års junior. Med Rio fikk hun flere internasjonale plasseringer blant annet individuell 2. og 3. plass i Nordisk, og 7. Plass i finalen i Europamesterskapet. Det året ble vi også Norgesmestere. Forrige helg var også et høydepunkt, da fikk vi 76,7 % i vår andre Intermediaire 1 og 75,6 % i debuten i VB:1.

-Jeg gleder meg veldig til NM! Det er mange fra stallen som skal starte, og det er alltid moro når vi drar en gjeng fra Bråthen Gård. Det blir spennende med en helt ny arena. Jeg har sett noen bilder, og det ser så fint ut, så dette tror jeg blir bra!