Nå skal det skje saker!

Landslagstrener og lagleder Pether Markne har ambisjoner om å få et lag til OL i Paris 2024. Foto: Dressur Så Klart/Ingrid Skjelanger.

– Min ambisjon er å få med alle. Man må skape en bredde for å få en topp, sier Pether Markne, som tok over som landslagsleder og landslagstrener for seniorrytterne i begynnelsen av året. Nå som landegrensene er åpnet mellom Norge og Danmark kan Pether endelig komme til Norge igjen.

–  Grunnet situasjonen har det ikke vært like mye aktivitet som man skulle ønske dette første halvåret. Men nå kommer treningene i gang igjen og det ser jeg frem til, sier den svenske A-treneren som bor i Danmark.

Alle kan ikke være på et landslag. Det er visse kriterier for å komme dit. Men det er ikke det viktigste. – Vi trenger å lage kultur for å skape resultater. Men alle skal bli sett og få være en del av norsk dressursport, forklarer Pether. Man må skape en bredde for å få en topp. Sammen er vi sterke og alle kan hjelpe til å skape en substans i det man holder på med. Det koster å drive toppsport. Både av økonomi, tid, trening og reising. Og det er ikke alle som kan eller vil ri internasjonalt. Man må ofre mye, men på en måte som kjennes bra. Alle vet ikke helt hva det innebærer å ri internasjonalt. – Jeg etterlyser at norske ryttere må ut å konkurrere mer, sier Pether. Man må måle seg med andre, og få erfaring. Jeg synes at de norske rytterne jeg har er dyktige. Det er alltid vanskelig å høyne nivået når man er i et miljø hvor det ikke er konkurranse. Man strekker seg simpelthen ikke nok og på den måten tvinger seg selv til å bli bedre.

Min ambisjon er å ha tett kontakt

med alle rytterne, også de i utlandet

Pether Markne

Nordmenn i utlandet

Flere norske gode dressurryttere befinner seg utenlands. – Her i Danmark har jeg en norsk gjeng av proffryttere som rir opp mot Grand Prix. Vi har skapt et norsk miljø og vi sees to dager hver tredje uke, forteller Pether. Karen Helene Gjerde, Trude Hestengen, Selina Solberg og Ellen Birgitte Farbrot har selv vært pådrivere for å få treningen i gang i Danmark, så selv om de har egne trenere så jobber vi sammen. Det er flere rutinerte ryttere som har nye fine hester på gang. Delmålet er å komme i gang med treningene og sluttmålet er å ha et lag til OL i Paris i 2024. Isabel Freese og Total Hope, som bor i Tyskland, er også et veldig sterkt kort til det norske laget.

Norske dressurryttere i Danmark. Fra venstre: Pether Markne, Trude Hestengen, Karen Helene Gjerde, Selina Solvang og Ellen Birgitte Farbrot. Foto: privat.

Åpenhet

Dressursporten i Norge må bygges opp til noe som kan bli godt for sporten og for Norge som rytternasjon. Når jeg spør om tilgjengelig informasjon rundt både trening, landslag, satsningsgrupper og stevner, svarer Pether: – Vi må skape en kultur og et miljø der man kan utvikle seg, så åpenhet er kjempeviktig.

Krefter og kunnskap

skaper miljø for utvikling

Pether Markne

Det finnes dessverre liten offisiell informasjon om hvem som rir på dagens treninger, er på landslaget og som er aktuelle for å representere Norge. Jeg spør hvor man skal henvende seg for å bli tatt med i betraktningen for å kunne være med på trening eller landslag? Og hvem rir på treningene i dag? – Det er ryttere som rir ”lilletur” og er på vei mot Grand Prix, svarer Pether. Jeg gjør et raskt Googlesøk og kan ikke finne noen offisiell informasjon om et norsk landslag og/eller en satsningsgruppe i dressur. Søker jeg derimot på Seniorlandslaget i sprang for 2020, så finner jeg all informasjon jeg trenger. Det er profilbilder av alle rytterne, hvilken klubb de representerer, når de født samt at jeg kan laste ned deres cv! I tillegg er det informasjon om hvem som er i satsningsgruppen, både med navn og hvilken klubb de representerer. Pether fastslår at dette skal vi ta tak i og få en endring på.

Vi må kunne prate åpent om ting og jobbe sammen fremover

Pether Markne

På spørsmål om det vil være åpne dører på treningene fremover, svarer han; Ja, jeg vil at vi skal ha åpne treninger. Vi må kunne prate åpent om ting og jobbe sammen fremover. En samlet kraft er en sterkere kraft. Pether er den som bestemmer hvem som skal ri på treninger, og hvem som skal representere Norge. – Har du en fin hest, så nøl ikke med å ta kontakt, oppfordrer han. Kom på banen og vis deg frem. Kontakt Tine Øie, Ellen Birgitte Farbrot eller Siril Helljesen som har rekrutteringstreninger i Norge. Får du ikke kontakt eller plass på treningene de har, og du har ambisjoner eller vil ha en treningsmulighet, så er du veldig velkommen til å kontakte Pether på tlf: 0046705770235 eller på mail: pether@sandgaard-markne.se  Vær ikke redd for å ta kontakt. Jeg håper alle i Norge er med på dette toget – nå skal det skje saker, avslutter den engasjerte landslagslederen.