Hvordan få mest mulig ut av dommerprotokollen din?

En dommerprotokoll med poeng og kommentarer kan gi deg fin innsikt i hvordan du kan forbedre poengene dine, samt eventuelle øvelser du trenger å jobbe med. Den forteller deg også hva som er bra – ikke bare hva som kan forbedres!

En dommerprotokoll kan være et nyttig verktøy for å forbedre resultatet. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Etter klassen er ferdig og du har fått protokollen din, kan det noen ganger være forvirrende, eller til og med en skuffende opplevelse. Det er ikke slik det er ment å være, og ofte trenger du kanskje bare en hjelpende hånd for å forstå nøyaktig hva dommerne prøver å fortelle deg.

For det første er det viktig å kjenne bedømningsskalaen. Øvelsene blir bedømt fra 0 – 10. 0 indikerer at en øvelse ikke ble utført og 10 er utmerket. Husk at reglene sier at dommerne bare er pålagt å skrive en kommentar hvis du skårer under 6. Så mangler protokollen din kommentarer, så er det  sannsynligvis for at du gjorde en god jobb!

Selv om dommerne har skrivere, så må dommerne se øvelsen, gi karakterer og noen kommentarer, nesten samtidig – uten å gå glipp av den neste øvelsen. Det er ikke mye tid til detaljerte beskrivelser eller dyptgående kommentarer – noe som forklarer den korte og aktuelle kommentaren du finner i de fleste protokoller. I tillegg er det viktig å huske at dommerne er der for å observere, og ikke oppføre seg som trenere.

Du kan også se noen øvelser som har x 2 ved siden av. Det kalles koeffisienter og blir tildelt viktige øvelser og gir doble karakterer. Hvis du for eksempel får en 7´er, så teller det som 14 i sluttkarakter. Det er klart du vil ri disse øvelsene så godt du kan!

Også er det kommentarene selv. Det er ingen begrensninger for hva som kan skrives i kommentarfeltet, men det er noen få setninger og punkter som ser ut til å gjenta seg på tvers av nivåene. Hvis du ser disse kommentarene på protokollen gjentatte ganger, så kan du her få noen tips til hva de betyr:

Trenger mer smidighet: Dette kan bety at hesten din ikke er smidig nok for selve øvelsen, eller det kan bety at du må forbedre elastisiteten og bevegelsesfriheten.

Over bittet/av tøylen: Du får denne kommentaren når hesten løfter opp hodet/slår av bittet. Det er ofte sammenkoblet med kommentaren ”mot hånden” som viser til at hesten ikke aksepterer kontakten godt nok.

Manglede rytme/taktfeil: Dette er en kommentar som ofte sees i mellom-/økede gangarter om hesten blir ridd for fort inn i økning og blir ujevn i rytmen/takten. Det kan også ofte sees inn/etter en overgang, volte eller øvelser som presser grensene for en hest sin utdannelse når det gjelder balanse og selvbæring.

Trenger å være mer aktiv:  Hvis du ser denne kommentaren på protokollen, betyr det at hesten din mangler fremadbydning og/eller aktivitet. Dommerne vil ikke se en hastig hest/en hest som løper, men de vil se en hest som beveger seg fremover og er klar til å svare på sjenkelhjelp for å øke energien fra bakparten.

Hastig/løper: Spesielt med mindre erfarne ryttere kan det være en tendens til å misforstå impuls og hastighet. Hvis hesten din løper i stedet for å skyve på bakfra, får du denne kommentaren. Noen ryttere kan bare se kommentaren i økede gangarter der hesten bare løper og blir hastig, i stedet for å forlenge rammen og steglengden. Andre kan se at kommentaren gjentas hvis hesten er stresset, eller ris for fort fremover.

Mer engasjert/mer “oppoverbakke”: Når du beveger deg oppover i klassene, forventes hesten å vise et tilsvarende nivå av samling. Hvis hesten din ikke viser tendens til å gå i “oppoverbakke”, med selvbæring og samling for gjeldende nivå, kan denne kommentaren sees i de siste kommentarene på protokollen, og ved siden av individuelle øvelser.

Kilde: FEI