Satser stort i Harstad

-Jeg har bestemt meg for å satse på å produsere nord norske ryttere som kan hevde seg på nasjonalt nivå i toppklassene, sier Anne-Rebekka Kulseng-Hansen, som har tatt over familiegården rett utenfor Harstad og satt opp nytt ridehus!

Nytt ridehus i Harstad. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

– Mitt mål er å sende ryttere og hester til NM. Det er også mitt mål og kunne delta der selv, men det krever litt mer reising og planlegging, Men det er slett ikke umulig og vi fra nord mangler ikke pågangsmot, sier den 29 år gamle nordlendingen.

Anne-Rebekka Kulseng-Hansen satser stort i Nord Norge, og har jobbet hardt for å sette opp ridehus hjemme på gården. -Jeg har bestemt meg for å satse på å produsere nord norske ryttere som kan hevde seg på nasjonalt nivå i toppklassene. Foto: privat.

Sæteråsen stall og rideskole

Hun er nest yngst og eneste jente i søskenflokken på 5. Født og oppvokst på gården Sæteråsen i Harstad. –Planen har alltid vært at jeg skulle overta gården og melkekyrne.

Melkekyrne er en del av gårdsdriften i tillegg til hestene. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

-Men siden barnsben har jeg villet bygge opp et hestesenter for de som ønsker å satse med hest som sport, sier Anne-Rebekka, som selv fikk sin første hest når hun var 6. I tillegg til de 21 melkekyrne som leverer 165 tonn melk i året, er Sæteråsen Stall og Rideskole i dag fylt med rideskolehester, oppstallører, kurs og undervisning. Denne vinteren har bedriften satt opp ridehus, og når prosjektet er ferdig utviklet vil man kunne undervise mellom 60 og 70 rideskoleelever gjennom hele året. Det er også tilrettelagt for terapiridning og handikapridning, samt for å kunne avholde konkurranser. Rideskolen har per i dag 2 antall årsverk tilsatt, 15 stallplasser, utvides med 9 i løpet av 2020 og er Godkjent bransjestandard hest og Inn på tunet. Sæteråsen stall og rideskole samarbeider med Stangnes-Rå VGS idrettslinje for å tilby toppidrett ridning

Anne-Rebekka Kulseng-Hansen som har jobbet med sportshest og ridning siden 2007. Hun har videregående utdanning innen hestefaget og trenerutdannelse fra norsk rytterforbund, i tillegg til ridelærerutdanning fra Norsk Hestesenter Starum. Arbeidserfaringen er blant annet fra jobb hos landslagsrytter Geir Gulliksen og Finch Farm Australia. – Jeg fikk interessen for dressur ridning da jeg tok ridelærer utdannelsen på Starum for 7 år siden, forklarer hun. Jeg hadde faktisk aldri sittet i en dressursal før, ler hun. Jeg lærte meg å ri. Her hjemme var det ingen rideskole når jeg vokste opp. Jeg deltok kun på helgekurs samt at jeg dro på rideleir om sommeren. Jeg fikk endelig forståelsen av hva man holder på med, og da var det gøy å ri dressur. Med dressur har man tid til å terpe mer i øvelsene, og trener på en annen måte enn i sprang. Dressur er mer forutsigbart og det liker jeg, så jeg kommer til å fortsette å konkurrere både i dressur og sprang. For øyeblikket er min spranghest skadet, så jeg rir nå en av skolehestene som er utdannet til LA dressur for videre utdanning. Målet er at vi skal ut å konkurrere på MB-nivå.

Høy arbeidskapasitet

– Hest har vært en del av oppveksten, forteller hun, som også tilbrakte tid i Australia. Der jobbet jeg på et stutteri med europeisk oppdrett av spranghester og vi hadde om lag 100 hester inkludert hingstestasjon, hester i trening og føllhopper. Mine arbeidsoppgaver bestod av å fore, trene egen konkurransehester samt de som skulle selges. Under avlssesongen var det mye jobb med lange dager. 30 føllinger i sesongen og et uvisst antall sendinger med fersk sæd fra de 5 hingstene vi hadde. Det jeg tar med meg fra Australia er mengden av arbeid, håndteringen og ridningen. Det å holde en våryr varmblodshingst som går mer på 2 bein enn på 4, det gjør noe med terskelen for hva som er en ”gærne” hest, ler Anne Rebekka.

Arbeidsmoralen ble styrket i Australia, sier Anne-Rebekka. Foto: privat.

– Arbeidsmoralen ble styrket og utvidet om man kan si det sånn! Etter de første 4 ukene var jeg så sliten at jeg ringte og ville hjem! Min far er bonde og med et godt råd. ”Jobb så godt du kan, og etter 2 ukers å kommer du til å tro at det er slik det skal være”. Jammen hadde han rett. De lange arbeidsdagene og arbeidsmengde ble faktisk normalt. Og jeg er helt sikker på at det er den erfaringen som har gitt meg høy arbeidskapasitet, konkluderer hun.  

– Det er fantastisk utfordrende – i den rekkefølgen! Svarer Anne-Rebekka på spørsmål om hvordan det er å drive med hest i nord. -Miljøet er utrolig flott, og det er en unik ”team spirit” i hele Nord Norge, forklarer Anne-Rebekka. Å reise på sprang eller dressurstevner er bare hyggelig, da det nesten er udelt god miljø. Det kan være utfordrende på grunn av avstanden, og mengden med ryttere og hester. For ikke å glemme været! En ting er og skulle trene ute i all slags vær om man ikke har ridehus – en helt annet sak er og skulle kjøre 4 mil i snøstorm i mai om du skal delta på et stevne…

– Jeg solgte reklameplass i ridehuset til en verdi av 800.000 kroner før vi begynte å bygge i august 2019, og før året var omme hadde vi rundet 1 million. Sponsoravtalene er gjort for en 5 års periode, så de sikrer oss inntekt de første 5 årene, forteller Anne-Rebekka. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Ridehus

-Jeg tok over gården for 5 år siden, og da jeg bygde stallen i 2014 ville jeg egentlig bygge ridehus, men den gangen fikk jeg ikke finansiering. Den gangen hadde jeg ikke snøring på hva jeg holdt på med, ler Anne-Rebekka. Så de neste 5 årene gikk med til å hente inn tilbud, være i dialog med banken, og jobbe hardt for å bygge relasjoner med bedrifter som nå i dag har gått inn med sponsoravtaler. Det har også vært en prosess å finne ut hvor vi skulle sette opp ridehuset, da det er en stor gård og et svært utfordrende terreng, forklarer hun. Jeg fikk stønad for Innovasjon Norge. Den lokale banken stilte opp umiddelbart da jeg hadde søkt om byggetillatelse og fikk klarsignal! Jeg solgte reklameplass i ridehuset til en verdi av 800.000 kroner før vi begynte å bygge i august 2019, og før året var omme hadde vi rundet 1 million. Sponsoravtalene er gjort for en 5 års periode, så de sikrer oss inntekt de første 5 årene, og det årlige innskuddet er nok til å dekke betjeningen av lånet. Venner og slekt har stilt opp i en knallhard vinter, men rekord mye nedbør, sier hun takknemlig. Det første spadetaket ble gjort sist juli, og vi støpte og satt opp stålkonstruksjon i snøstormen i november. Vegger, vinduer og tak ble hele tiden utsatt på grunn av vind og snø, men vi brukte alle dagene som var mulige til å bygge. I slutten av februar var bygge tett, og vi la toppdekket i ridehuset den første uka i mars. Så i løpet av 6 måneder var ridehuset oppe og den første undervisningstimen var i gang.

Hardt arbeid

-Historisk sett skulle det gått lettere og vært mindre belastende å bygge om vinteren, forklarer Anne-Rebekka. De siste årene har vi hatt korte og tørre vintre. Denne vinteren kom snøen allerede i oktober og har blitt liggende siden.

Anne-Rebekka tok over gården på over 2000 dekar da hun kun var 24 år og bygger opp et hestesenter med tilbud til de som vil satse med hest som sport. Hun er utdannet Trener 1, Ridelærer trinn 2, har eksamen i markedsføring og regnskap, og er nestleder i Harstad Ride- og Kjøreklubb. Foto: Derssur Så Klart/Line Moen.

Det har krevd ufattelig mye å drive melkeproduksjon og stallen samtidig som vi har bygget ridehus. Men jeg var hele tiden avhengig av å få det gjort ”fort og gæli”. Også for å reduserer byggekostnadene. Tid er penger! Sier den entusiastiske driftige unge nordlendingen. Så fritidsproblemer har hun neppe. Hverdagen starter kl. 06.00 med kaffe og kontorarbeid. Så skal kyrne melkes før frokost. Formiddagen går med til å trene hester og annet forfallende arbeid, og etter middag er det rideundervisning før kveldsstellet i stallen og fjøset. Hadde det vært noe ledig tid så ville jeg klatret og trent igjen. Det nærmeste jeg kommer å få realisert en annen interesse enn hest og ku, er vel strengt tatt å se på en serie/film på kveldene.

Byggetrinn 2

Nå er Anne-Rebekka i gang med byggetrinn 2 av ridehuset. Neste steg består av stall til rideskolen og tilreisende i 1.egt., men stellespilt, solarium og salrom med speilvindu inn til ridehuset, samt toalett og garderobe til forrytterne. I 2.egt. blir det innglasset mesanin/galleri med oppholdsrom som inkluderer kjøkken og kontor samt toalett. Vi skal være alene i Nord Norge med dette praktbygget av et ridehus med sine funksjonalitet, sier hun entusiastisk. Det blir en enestående arena hvor kvalitet og komfort er i høysete – både for utøvere og publikum!