3 tips for å forbedre rakhet i galopp

Hvorfor er rakhet viktig? Selv om det er det femte punktet på treningsskalaen, så henger alle punktene sammen – og rakhet er spesielt vanskelig å plassere…

Foto: privat.

En hest vil slite med å ta jevn kontakt, om den ikke er rett. Så rakhet er et viktig element i dressurridning, og det kan jobbes med ganske tidlig i hestens utdannelse. Her er noen måter du kan trene på rakhet i galopp og hvordan du kan forbedre den.

Forskjellen i hestens styrke, balanse og koordinasjon på den ene siden, kan sammenlignes med oss mennesker som er enten høyre- eller venstre hendte. Imidlertid kan du gjennom systematisk trening utvikle lik styrke og smidighet på begge sider av kroppen, som gjør at hesten kan gå rett og rytterens hjelperne kan brukes jevnt. Å utvikle hestens sin evne til å bære seg jevnt og rakt, reduserer også slitasje på ledd, muskler og leddbånd, så det kan bidra til å holde hesten sunn og fornøyd i lengre tid.

1. Kontragalopp

En av de viktigste årsakene for å trene kontragalopp er evnen til å utvikle rakhet. Det er også andre fordeler, inkludert balanse og engasjement, men hvis en hest rides skjevt i rettvendt galopp, vil kontragaloppen vise det nesten umiddelbart. I kontragalopp er rytteren i stand til å påvirke det ytre bakbenet. Mens hesten befinner seg i kontragalopp, må det ytre benet trå mer innunder og bære mer vekt, og halvparadene oppfordrer hesten til å utjevne vektnivået på begge bena, og gi hesten verktøyet til å justere kroppen sin ordentlig. Når du rir gjennom hjørner eller bøyde spor, kan kontragalopp bidra til å hindre at bakparten faller inn eller skuldrene faller ut. En enkel måte å introduserer kontragalopp er ved å ri en slakk linje fra siden av arenaen. Når du vender over banen, kan dette flyttes inn i en bue gjennom x, og deretter galoppere over arenaen uten å bytte galopp.

Det er en vanskelig bevegelse for unge hester å mestre, så være sikker på at den rettvendte galoppen er ordentlig etablert og at du sitter riktig. Motsatt bøyning er et annet nyttig verktøy i arsenalet ditt med å ri hesten rak. Mens du galopperer til høyre, kan du for eksempel prøve å bøye hesten til venstre før du retter den opp. Ofte gjør dette at hesten kan bringe frambeina og skuldrene inn foran bakparten. Å bøye motsatt hjelper også til med å stretche den stive siden av hesten, slik at de har muligheten til å bli mer rak over tid.

2. Kontroller din egen posisjon

Altfor ofte forverres problemet med rakheten av rytterproblemer. Ettersom de fleste av oss er sterkere på den ene siden, kan det hende at vi bruker hjelperne ujevnt og for eksempel bruker et sterkere høyre bein eller en hånd. På toppen av det sitter også mange ryttere skjevt. Dette kan bety en rekke forskjellige ting, for eksempel:

* Mer vekt den ene seterbenet mer enn den andre

* Vrir overkroppen i en retning mer enn den andre

* Vipper skuldrene

Dette betyr at hesten din kan reagere annerledes på den ene tøylen mot den andre, eller at du kan skyve bakparten inn eller ut, eller vippe hestens nakke/hode uten at du mener det. Det kan være vanskelig å si om du rir virkelig rett, for enhver korreksjon kan ofte føles rart og fremmed! To av de beste måtene å identifisere noen skjevhet i din egen ridning er med erfaren person på bakken. Da kan du jobbe med din egen posisjon og prøve å bli mer bevisst på hva du gjør.

3. Å ri hjørner/vendinger

Å ri hjørner er et uvurderlig verktøy i alle gangarter, og selv om hesten din ikke er klar for det i galopp ennå, kan du fremdeles få store fordeler i skritt og trav i å forbedre hestens generelle rakhet. Når du rir hjørner/vendinger, er det viktig å sørge for at du gjør hjørnet/vendingen i riktig vinkel før du rir rett i noen steg og deretter vender igjen. Å lære å gjøre dette nøyaktig gir deg kontroll over skuldrene, som igjen lar deg plassere skulderen og forhindre at hesten ikke faller utover eller innover gjennom skulderen. Dette hjelper også hesten å komme mer opp i fronten. Husk at vendingen skal gjøres med den ytre tøylen, som styrer vendingen og det innvendige benet som skaper bøyningen i hesten. Ikke ved å dra i innertøylen. Å bruke innertøylen til å svinge vil faktisk forsterke din problem med rakhet!

Kilde: FEI