Når hesten min fikk lyskebrokk

Det var en mild vinterdag i Andalucia, syd i Spania hvor vi tilbragte noen måneder denne vinteren. En av de dagene man som nordmann setter uendelig pris på, og som gjør at man får lyst til å tilbringe halvdelen av året i Syd Europa for å slippe unna vinterdekken, kulde og dårlig underlag.

Kort tid etter en treningstime fikk Ben kolikktendenser. Foto: HN Photography.

Ben var en 7 år gammel PRE hingst på Prix St. George nivå, da han plutselig en dag ble syk rett etter trening. Takket være at jeg var tilstede og dermed fikk rask veterinærhjelp, så fikk den historien en lykkelig slutt.

Etter å ha skrittet en tur etter en treningstime ble Ben salet av, fikk en rask dusj og ble satt i boksen sin. Etter omtrent 20 minutter var det klart for meg at han ikke følte seg bra. Han begynte å vise kolikk tendenser med smerte og han svettet mye. Etter å ha leid han noen runder skjønte jeg at dette ikke kom til å forsvinne, og heldigvis kom en veterinær på stallen samtidig for å se på en annen hest. Det tok bare noen sekunder for å fastslå at han hadde lyskebrokk. Lyskebrokk er en tilstand der en sløyfe av tarmen finner veien gjennom lyskekanalen, åpningen som bukhulen kommuniserer med pungen (normalt går blodkarene til testiklene gjennom lyskekanalen, hvorav det er to; en venstre og høyre).

Rask avgjørelse er viktig når hesten din har lyskebrokk. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Tarmen havner i pungen hvor den blir gradvis kvalt; den vil gradvis dø på grunn av mangel på blodtilførsel, da de små venene og arteriene får press og blodet går ikke gjennom.  Tilstanden fører til døden om den ikke behandles. Denne sykdommen er ekstremt sjelden hos vallaker og hopper, men er ikke uvanlig hos hingster. Når en hingst får kolikk er det første en veterinær eller en erfaren hesteperson kontrollerer, er testiklene, ettersom den vil bli kald, hoven og smertefull på grunn av nedsatt blodtilførsel. Behandlingen er kirurgisk og hesten skal til en klinikk så fort som overhodet mulig. Noen ganger kan veterinæren prøve å trekke tarmene tilbake gjennom endetarmen, men dette må utføres med ekstrem forsiktighet, da det kan forårsake irreversibel skade.

Jeg valgte å gjøre et forsøk på at veterinæren klarte å massere tarmen tilbake på plass, og det var vellykket i dette tilfelle. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

En knapp time siden symptomene startet var jeg på klinikken med Ben. Diagnosen ble bekreftet av vakthavende veterinær og Ben fikk generell anestesi og ble forbedret på operasjon. Ben var heldig fordi brokken hadde utviklet seg mindre enn to timer, så jeg valgte at veterinæren skulle gjøre et forsøk (med hjelp av avslapningen fra narkosen) å massere tynntarmen tilbake til magen uten å åpne den. Ofte er det nødvendig å åpne buken på hesten og trekke tilbake tarmen. Noen ganger vil tarmen ikke være levedyktig mer og en reseksjon av den kompromitterte tarmen må utføres. Dette vil innebære mer krevende postoperativ pleie, mulig komplikasjoner og kostnader, og det er derfor så viktig å handle raskt, da det er tydelig at tiden der tarmen er fanget, er nøkkelfaktoren for at den skal være levedyktig. Etter å ha massert i omtrent 20 minutter klarte veterinæren å massere tarmen tilbake på plass. Spørsmålet var da om den skulle kastreres?

Ben i fin form dagen etter hendelsen. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Da jeg allerede vet at det kan være stor risiko for at dette kan hende igjen, var det for meg en enkel avgjørelse å ta. Om man ikke vil kastrere så finnes det teknikker for å bevare testikkelen ved å redusere størrelsen på lyskeringen. Ben er ingen verdifull avlshingst, og jeg vil ha en ridehest, så han er i dag en lykkelig vallak og var tilbake i trening 14 dager etter hendelsen.

Har du en historie å fortelle? Mail den gjerne til: line@dressursaklart.no