3 tips for en stødig undersjenkel

Å holde sjenklene i ro under nedsitting i trav, er en vanlig problem hos ryttere. Når du klarer å ha en sterk, stabil posisjon under lettridning, kan det noen ganger føles som man går tilbake hvor man startet, så fort man skal begynne å sitte ned i trav. Bena kan flagre eller svinge av forskjellige grunner; mangel på kjernemuskulatur eller at hesten er ikke helt foran sjenkel.

Kanaliser din indre Charlotte – og få en rolig undersjenkel. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Her er noen måter som er prøvd og testet for å kanalisere din indre Charlotte og få en rolig undersjenkel – selv når du sitter på en hest med et stort mellomtrav…

1. Sørg for at hesten din er klar

Det er avgjørende å huske på at hesten din må være klar for nedsitting i trav før du begynner. Er hesten din ung eller uerfaren, kan det være tilfelle at hesten ennå ikke er sterk eller smidig nok til å bære deg når du sitter ned i trav. Husk at selv for erfarne hester, må du sette av tid nok til en god oppvarming. Før du sitter ned i trav bør hesten være løs og svinge i ryggen, avslappet i overlinjen og bevege seg løsgjort under deg.

Sitt ned bare så lenge du klarer å holde en god posisjon. Når du begynner å være urolig, ri lett noen steg før du setter deg ned igjen. Dette vil bidra til å holde hestens rygg myk, og forhindre at du blir for utmattet til å være effektiv.

2. Sjekk hesten din

Det første du gjør er å sjekke at hesten din er ordentlig foran sjenkel. Om hesten er lat, ikke reagerer for sjenkel fremover, og opprettholder et godt tempo i trav, vil du måtte jobbe hardt for å opprettholde fremadbydningen og alltid måtte slite med å sitte stille i salen.

For å komme deg vekk fra uvanen med å bruke bena hele tiden, bruk sjenkelen lett en gang for å be hesten om å gå fremover. Så fort den svarer, ros den og hold sjenklene i ro. Det kan hende du må teste ”start-knappen” mange ganger til å begynne med, men å sitte ned i trav vil definitivt være enklere når hesten går av seg selv!

3. Fiks din oppstilling

Når du er sikker på at problemet ikke er utdannelsen av hesten, kan du gå videre til å løse ditt sitsproblem. Det er utallige måter å jobbe med nedsittingen i trav, og en instruktør er absolutt å anbefale for å hjelpe deg med å identifisere nøyaktig hvor problemet ditt ligger, men noen metoder ser ut til å ser ut til å virke gang på gang.

Den første er å ta vekk stigbøylene mens du sitter ned i trav. Du vil høre det om og om igjen, av den enkle grunn at ridning uten stigbøyler kan gjøre underverker for sitsen din. Med ingen støtte til foten, kan lår og ben forlenges og komme rundt hesten sånn det er ment til å være. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har en tendens til å klemme deg fast med lårene og skyver bena fremover for å bruke stigbøylene for å balansere deg.

Mens du rir uten stigbøyler, husk at du ikke bare trenger å sitte ned i trav. Å ri lett uten stigbøyler kan være en nyttig øvelse for å hjelpe deg med å engasjere kjernemuskulaturen, og lære deg å følge hestens bevegelser uten å stole på stigbøylene til å løfte deg opp og ut av salen. En sterk kjernemuskulatur og evnen til å følge hestens bevegelser med setet, er hva som gjør deg god til å sitte ned i trav!

Hvis du sliter med å finne balansepunktet i salen, vil du også merke at bena dine er urolige. Generelt når man tenker på nedsitting i trav og synes det er vanskelig, prøver man å synke ned i salen og sitte dypere. Når vi tenker på ”å sitte dypt” har dette ofte en tendens til å få oss til å sitte mer bakpå og falle litt sammen i salen. Det kan være nyttig å snu denne tankegangen, og i stedet for å forestille deg at du nesten står opp – du vil strekke benet mot bakken, men ikke synke sammen som om du ville sette deg ned i en lenestol. Tenk på en snor som drar ryggraden din opp i luften og istedenfor å sitte dypt, kan du tenke på å sitte høyt og med riktig holdning. Hvis hesten skulle forsvinne under deg, ville du fortsatt stå opp med svakt bøyde knær – nesten som i en knebøy posisjon.

Kilde: FEI/Sophie Baker