Olje som tilskudd

Å bruke olje som tilskudd til hest er ganske vanlig. Hovedmålet med å gi hesten olje er å gi ekstra energi i perioder med økt arbeidsmengde, eller om man ønsker vektøkning.

Olje fra matbutikken kan være et alternativ. Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Mange produkter er tilgjengelige på markedet. Synes du oljen er for dyr, så er olje fra matbutikken ofte et verdifullt alternativ. Spesielt hvis du er ute etter den ekstra energien og hesten din er sunn, og i arbeid. Noen hensyn må tas. Velg mekanisk olje, fremfor kjemisk eller varmebehandlet olje. Unngå blandede frøoljer fordi disse blir utvunnet kjemisk.

Hvilken type olje du bør velge?

Fra energisynspunkt er forskjellene minimale, men man bør velge olje med Omega – 3, kontra Omega – 6. Oljer med Omega – 3 er faktisk betennelsesdempende, mens Omega – 6 er proinflammatorisk. Fiskeolje og linolje er rikeste på Omega 3, men ofte upraktisk og/eller dyrt i pris til å supplere sunne hester. De ofte tilgjengelige oljene har generelt et høyere innhold i Omega 6, enn i Omega 3. Rasp og soyaolje er å foretrekke fremfor mais eller peanøttolje fordi de har et bedre forhold mellom Omega 3/Omega 6.

Hvor mye bør du gi?

150 ml til hobbyhester og 250 ml til hester som skal prestere. Det er god praksis å starte med omtrent 60-75 ml per dag sammen med kraftfôret og øke gradvis .