Den viktige rideskolen

Rideskolen. Det var en av de viktigste holdepunktene i min oppvekst når jeg vokste opp på Oslos østkant på 70/80 – tallet. Jeg hadde en hesteinteressert venninne som overtalte meg til å være med på Trosterudstallen. Jeg likte ikke hester engang. Det skulle ikke mange besøkene til før jeg var bitt av basillen. Dermed var det gjort. Det var der hesteinteressen min startet. På rideskolen.

Meg på Trosterudstallen i 1982. Foto: Pepper´n

Det var der jeg lærte navnet på de forskjellige børstene. Der jeg lærte å pusse en hest. Å sette på en grime. Og leie en hest. Legge på sal og hodelag. Justere stigbøyler. Det var der jeg ble forelsket i min første rideskolehest, fjordingen Odin. Som jeg hang på slep etter i grima når jeg endelig fikk lov til å leie han inn fra paddocken selv. Jeg husker godt hvor vanvittig lykkelig jeg var når jeg endelig fikk være med på min første tre timers tur på Brona – selv om jeg falt av utallige ganger! Så det spilte ingen rolle hvor mye stallarbeid og leiing som måtte til for å få en gratis ridetime. Du lærte å jobbe. Du lærte å ta ansvar. Lykkelig var den som fikk lov til å ha stallvakt i helgene og kunne hente nøkkelen til stallen klokken syv om morningen! For å ikke snakke om at jeg fikk ri min første konkurranse! Som det etter hvert viste seg at det skulle bli mange flere av…

Man var del av et fellesskap – både på godt og vondt. Jeg fikk nye venner. Noen har jeg faktisk fortsatt jevnlig kontakt med, selv om det er snart 40 år siden! Noen sluttet å ri. Noen fortsatte som hobbyryttere, og noen ble proffe konkurranseryttere som rir internasjonalt den dag i dag. I bakspeilet er det lett å se at takknemligheten til rideskolehestene og de ansatte på rideskolene er stor! Etter alle disse årene er hest er fortsatt en stor del av min hverdag,  og hesteinteressen har tatt meg rundt om i verden. Det er derfor rideskolen er så viktig. Det er der det hele starter. Det er på rideskolen hesteinteressen starter. Det er der rekrutteringen foregår. Det var der jeg fikk den viktigste og grunnleggende kunnskapen – nettopp på rideskolen. Vi trenger rideskolene!

Hva har rideskolen betydd for deg? Send oss gjerne din historie: line@dressursaklart.no