5 tips til å bli en bedre elev

Har du noen gang tenkt på om du er en god elev?

De fleste ryttere vil fortelle deg fordelen med å ha en kunnskapsrik instruktør som passer godt for personligheten din, men har du tenkt på om du selv er en ”god” elev? Foto: Dressur Så Klart/Line Moen.

Å være en lærenem elev betyr ikke at du har den beste hesten eller har ambisjoner om å ri på toppnivå. Å være en god elev betyr at du vil lære mer av leksjonene dine og at instruktøren din vil glede seg over å dele sin visdom med deg. Hvis du bruker mye penger på undervisning, så er det fornuftig å få så mye ut at det som mulig.

Så for å gjøre livet enklere både for instruktøren og eleven, så får du fem måter du kan bli en mer lærenem elev på…

Her er hvordan du kan hjelp deg selv:

1.Møt opp i tide!

Å komme til timen din i god tid er en av de letteste og enkleste måtene å bli en bedre elev på. Sørg for at du har nok tid til å gjøre hesten klar og er ute i god tid og får varmet opp. Ikke bare betyr det at du viser respekt for instruktørens tid, men det betyr også at du ikke møter opp til timen og selv er stresset. Normalt sett har du en avtalt tid for din undervisningtime, så når du kommer til timen din i rett tid så betyr det også at du får fordelen av hele undervisningstimen din og ikke kaster bort verdifull tid ved å komme for sent.

2. Gjør hjemmeleksene

Hvis du noen gang har hatt musikkundervisning som barn, så vet du at om ikke trente i mellomtiden så ville musikklæreren din høre det umiddelbart…og du kunne føle det også. Hestesporten er ikke annerledes. Fremgangen din vil ta betydelig lengere tid hvis du ikke jobber med oppgavene mellom øktene. Hvis instruktøren din gir deg noe å jobbe med – en spesiell overgang eller øvelser – kan det å jobbe med det på egen hånd hjelpe deg å nå målet fortere. Husk at leksene ikke bare betyr å ri. Les deg opp mellom leksjonene, se videoer på youtube av de gode rytterne. Spør kunnskapsrike mennesker om deres mening om hvorfor og hvordan noe gjøres. Forstå teorien i ridelæren og øk kunnskapen din. En ivrig student er en lærevillig elev!

3. Ha en god innstilling

Vi vet alle at vi skal legge andre ting bak oss når vi skal ri, men det er lettere sagt enn gjort. Har man hatt en dårlig dag er det lett å bli frustrert og kanskje ende opp i tårer. Før timen, sørg for å ta deg et par minutter til å tømme tankene og sørge for at du føler deg positiv og rolig. Det samme gjelder nerver – erkjenn dem, men prøv å holde hodet kaldt. En god instruktør kan også hjelpe deg med å utvikle denne holdningen. En positiv holdning virkelig gjøre en forskjell.

4. Vær åpen for kritikk

For å lære, så må du være åpen for kritikk og være ansvarlig for dine egne feil. Selvfølgelig er ryttere ofte våre egne verste fiender og vil analysere alt vi kunne ha gjort bedre! Det er ikke nødvendig å straffe seg selv, men å være åpen for at instruktøren din gir deg konstruktiv kritikk (og ja, noen ganger til og med en tøff virkelighetssjekk)på din måte å ri på, din opptreden på et stevne eller til og med din tilnærming til å takle et problem. Det er nøkkelen til forbedring. Alt dette betyr egentlig at ved å godta kritikken deres, så ser du trenerens ferdigheter og kunnskaper som er verktøy til å forbedre deg, istedenfor å tro at du ikke er god nok. Hvis du ikke takler kritikk, kan det være vanskelig for en instruktør å påpeke feil og kan gjøre deg blind for områdene som trenger forbedring og dermed gjør deg til en bedre rytter.

5. Vær en atlet

Hvis du ser på suksessfulle utøvere i andre idrettsgrener, så har de fleste av dem en helhetlig tilnærming til treningene sine. Om du ikke er en atlet når du ikke rir –  så er det vanskelig å være en på hesten. Dette betyr at når du ikke rir, så er det oppgaven din å ta vare på din egen helse, og ta kondisjonstrening og styrke på alvor. Crossfit, løping, svømming e.l kan forbedre din generelle kondisjon. Å være seriøs med kostholdet kan bidra til å forbedre fokus og mental ytelse, samt bidra til å holde deg sunn. Vi tar godt vare på hesten både med trening og foring, så det er bare fornuftig at du også vil gjøre dette for deg selv. Og som vi alle vet, det er mye mer sannsynlig at en rytter som er sterk, fit og sunn kan klare å oppfylle instruktørens krav, enn en som ikke er det.

Kilde: FEI