Ditte Young på Moldegaard

Fredag formiddag kjører jeg, ex Ponnimamma – nå hestemamma, til Flesland Flyplass for å hente den danske dyretolken Ditte Young. Litt nervøs, litt spent og med en god porsjon velmente råd i lommen treffer jeg det som viser seg å være et herlig menneske. Denne helgen skal hun til Moldegaard i OS ved Bjørnefjorden der Synnøve Reksten Mowinckel har invitert hele hestemiljøet på Vestlandet til private timer og clinic av et litt annet slag.

Tekst og foto: Kari Jordan Kraavik

Private Timer

Første mann ut på privat time er min egen datter og hennes hest, Cara. Hun er en tenåring som har vært på landslaget med sin ponni og deltatt på internasjonale stevner deriblant Europamesterskap, Nordisk mesterskap og hun er regjerende hallmester for ponni…… med andre ord – ikke den enkleste kunden å overbevise….

Ditte kommer til boksen og hilser på Cara, forklarer Sarah hva som skal skje, mens jeg står på sidelinjen og observerer. Det som skjer nå er vanskelig å forklare. Vi får forklart at hesten vår har det godt, vi lærer mye om hennes personlighet. Vi blir forklart, med en god porsjon humor at hun er en sensitiv prinsesse på vei til å bli dronning. Vi blir kjent med hesten vår på en litt ny måte. Hun har humor, hun har gleder og sorger…. Vi får vite hvorfor hun plutselig nekter å gå på lastebilen, før Ditte plutselig begynner å le og ser på meg og sier at hesten vet at du aldri selger hestene dine fordi du blir så knyttet til de…. Det er nok her jeg må innrømme at jeg ble litt emosjonell. Det hele ga meg en god følelse…. Ditte understreker hele veien at hun ikke er veterinær eller trener, og så langt er det ikke noe skummelt eller hokus pokus i det hun sier, men vi får nyttig og god informasjon som vi absolutt vil bruke videre, noe nytt og noe bekreftende på ting vi allerede vet. 

Plutselig er Sarah på alle fire i stallgangen med Ditte sittende på ryggen og Cara som undrende tilskuer. Sarah nikker anerkjennende og problemer med vektfordeling og balanse for både hest og rytter blir diskutert og demonstrert…. t.o.m jeg kan se hva som forklares og forstår hva det betyr. Timen går enormt fort.

Etter Sarah sin time går det slag i slag.  Private timer både på fredag og lørdag morgen. Noen i stallen og noen i ridehuset.Typisk informasjon man kan få under en slik time er:

  • Hestens personlighet
  • Dens forhold til eier og rytter
  • Dens ressurser og utfordringer
  • Hva den merker i sin kropp (helbred)
  • Hvordan den opplever rytter på ryggen.
  • Hesten er redd for speilene eller døren
  • Hesten er redd for lyder
  • Hesten vil ikke changere til f.eks. høyre.

Når timene er ferdig er det stor enighet mellom alle deltakerne.   Ditte MÅ komme tilbake snart, for dette vil vi ha mer av.

Clinic – Å ri med Hjertet

Kl. 1600 var det duket for Clinic i ridehuset på Moldegaard. Kaldt og vått vær stoppet ikke de mange  fremmøtte til å la seg fascinere og inspirere av Ditte. Publikum besto av alle slags mennesker tilknyttet hestemiljøet .  På tribunen satt bl.a. Landslagsryttere, forhenværende landslagsryttere, hobbyryttere, Fjording entusiaster, Islandshest ryttere, turryttere, oppdrettere, trenere og foreldre.  Med følgende tema kunne alle som er engasjert i hester finne noe av interesse:

– Om bevis på telepatiske evner
– Hvordan er det mulig?
– Hva hvisker hesten til deg?
– Om hestepersonligheter
– Er hester mer spirituell dyr enn andre?
– Om personlig og åndelig utvikling for hester og ryttere

Etter en liten pause var det en Live demonstrasjoner med frieseren Weltje og rytter Silje Halland. Ditte gir oss informasjon hun mottar vedrørende både hest og rytter og får bekreftelse fra rytteren om at informasjonen er korrekt. Ditte kjenner ikke testrytter da hun ble trukket av undertegnede før Clinicen.
Til tross for at det er veldig kaldt blir vi sittende helt stille og lytte og se. Ditte gir oss informasjonen på en varm og humoristisk måte som avmystifiserer det hun gjør, og hun treffer oss i hjertet gjennom hennes engasjement vedrørende hestevelferd.

For de fleste tilstede på Clinicen var det deres første møte med Ditte Young, og det var mye informasjon og ta inn. For noen er det også høye barrierer som må brytes, men når vi forflytter oss til Stallmesterhuset hvor Synnøve har tent på peisen og varm suppe venter oss alle sammen, går praten løst over bordet. Ord som oppbyggende, inspirerende, nytt, spennende og fantastisk ble en rød tråd i samtalene. Alle tar med seg noe nytt hjem fra clinicen.

Kvelden blir avsluttet med spørsmål og svar og et massivt JA til at Ditte skal komme tilbake til Moldegaard.

Når folk i dag spør meg om det var verdt «bryet» med å arrangere dette, tenker jeg at jeg ikke kan forklare det Ditte gjør, men uansett har jeg en lykkelig, inspirert, mer kunnskapsrik datter som er takknemlig for opplevelsen hun har hatt i helgen og gleder seg til å ta fatt på nye oppgaver med hesten sin.  Jeg selv har hatt en fantastisk helg med masse herlige hestefolk og sist men ikke minst har jeg fått en ny person i mitt liv som jeg har fått den største respekt for.

Og uansett hva man mener om Ditte og hennes evner, er hennes klare budskap til oss alle at vi skal respektere våres hester og hverandre og ikke dømme hverandres reise. Og klarer vi dette vil hestemiljøet bil mye rikere.

Så JA det var absolutt verdt det, så verdt det at vi har invitert henne tilbake i juni.