NHF: Clinic med Helgstrand

Andreas Helgstrand er utdannet berider, og har tidligere konkurrert både i sprang og dressur, og har blant annet et VM-sølv, OL-bronse lag og VM bronse individuelt.  Han har vært trener for det norske dressurlandslaget for junior og unge ryttere. Etter flere år som sjefsberider hos Blue Horse, startet han opp for seg selv med “Helgstrand Dressage” høsten 2008.

Andreas forklarte aktiv og på en lærerik måte. Foto: Dressur så klart/Ingrid Skjelanger

Søndag var det en litt annerledes clinic på programmet enn det vi er vant til å se. Her skulle nemlig Helgstrand både ri og forklare litt om hva han ser etter ved f.eks. kjøp av hest. Under oppvisningen kom det inn en og en hest som han ikke hadde sett før, to totalt som Andreas fikk se i kort tid før han selv satt seg opp for å ri og kjenne på hesten.

Andreas forklarer at han omlag har 600 hester på stallen, men kjøper i alle prisklasser og nivåer, så lenge hesten har kvalitet.

Første hesten inn er den 5 år gamle DV vallaken Schickimicki e. Sezuan ue. Bøgegårdens Lansini og hans rytter og eier Helene Bibow-Todal. Unghesten gjorde det veldig bra i forrige sesong og tok sølv både i Landschampionatet for unghester og i Hallmesterskapet. Andreas forteller at det viktigste når han skal kjøpe hest er at den har tre klare gangarter og har en god ridbarhet. På 5 åringen sier han at den arbeider energisk med en hurtig mekanikk. Dette er viktige faktorer når hesten en dag skal lære passage og piaffe. Videre forteller han at det er viktig å bygge tillit og unghestene kan fort bli litt usikre når det kommer en ny rytter på, men dette takler den fint. Starter med å ri litt frem og tilbake, og den er litt skjev i sidene. En øvelse Andreas da demonstrerer er at så enkelt rir en 10 meters volte og stiller hesten rett/litt til utvendig sånn at den får skulderen med. Andreas avslutter rittet med at det var en deilig hest som er følsom for hjelperne

Man skal huske at man skal flytte forparten etter bakbenene.. -Andreas Helgstrand

Andreas prøver her en arbeidspiruett for å se om hesten kan samle og sette seg.
Foto: Dressur så klart/Ingrid Skjelanger

Neste hest inn på arenaen er en litt mer utdannet hest, en vallak på 11 år som har gått Prix St. George og har begynt med de vanskelige øvelsene hjemme. -Den har en deilig sving i traven, og dessverre mangler mange hester sving i dag. Videre liker dommeren å se at den går smidig og uten spenninger, forteller Helgstrand. Faktorer som man ser etter når man kjøper en hest er at den skal være avslappet i byttene og om den har talent for å sette seg. -Er hesten god til å lage piruetter, en den som regel god til å gjøre passage avslutter Andreas med her på Norwegian Horse Festival.

Det er viktig å kjøpe en hest som passer deg og ditt behov, kjøp en du kommer til å ha en god ridetur med hver dag.. -Andreas Helgstrand