NHF: Samling for alle grener under NHF

Informasjon fra Agria til deltagerne under samlingen-

Norges Rytterforbund, sammen med hovedsamarbeidspartner Agria inviterte til samling for utøvere innen de aldersbestemte klassene med mål om å ri på landslag eller NM 2020. Samlingen under Norwegian Horse Festival er en erstatning for den tradisjonelle “Samling uten hest”, som tidligere har blitt arrangert på Norges Idrettshøyskole.

På agendaen var det velkomst med NRYF Sportssjef Nina Johnsen, videre var det tid for samlingens første foredragsholder, berider Lillian Grepne. Lillian har en lang fartstid innen sporten som både trener og utøver og har blant annet beriderutdanning fra Tyskland, mesterbrev i ridning og eksamen som bevegelsestrener. Hun tok opp temaet grunnridning og løsgjorthet. Videre snakket hun om forskjellige øvelser og metoder for å se/kjenne om hesten er ordentlig løsgjort.

Lytt til hesten din og hør ikke for mye på mine ord. Hesten er din beste ridelærer. Han er mesteren som belønner og straffer, han lukker seg for deg, hvis din oppmerksomhet er for opptatt av ordets makt. Lær av hesten. -Rudolf G. Binding.

Leder i Agria Dyreforsikring, Marianne Einarsen kan fortelle at halthet er den største diagnosen der hesteeiere bruker forsikringen sin. I 2019 omhandlet nærmere 40 % av de innrapporterte skadene halthet. Med tanke på dette har Agria satt i gang en holdningskampanje for å inspirere hesteeiere og ryttere til å reflektere over hvorfor halthet oppstår. #stopphalthet Veterinær Lars Olaf Moen forklarte litt om hvordan holde hesten frisk. -Det er viktig å sette seg realistiske mål, dette vil jo variere fra person til person, men sett deg realistiske målsetninger, både kortsiktige og langsiktige. Nøkkelen til suksesser er faktorer som: Hardt arbeid, viljestyrke, målsetninger, kunnskap, gjennomføringevne, teamwork (altså støtteapparatet) familie, veterinær, hovslager, trenere, fysio- og kiropraktikk både på hest/rytter.

Veterinær Lars Olaf Moen fortalte om holdbarhet av hest.

Det er mer gøy å forebygge enn å behandle. Her kan veterinæren bidra og sammen være med å forebygge i ditt team. -Lars Olaf Moen

Økt kunnskap

Andre ting som er viktig for en sunn utvikling og holdbarhet er teknikk, bevegelighet, utholdenhet, styrke, hurtighet, basistrening/grunntrening og ikke minst restitusjon. Det å la hesten restituere er svært viktig for en sportshest og holde den frisk. Videre må hesten få tilvenne seg arbeidsmengden, hestens skjellet er i konstant utvikling til hesten er 4-5 år og må få tilvenne ledd, muskler og den mentale biten, forklarer Lars.

Et annet viktig tema er hovhelse. Aksel Vibe som er en dyktig og kjent hovslager i Norge de siste 30 årene forklarer at hovhelse = hestehelse Det kan være et problem i Norge med å finne kompetente hovslagere, da det i dag ikke foreligger krav til kompetanse. Derav er det viktig at du som hesteeier hører på referanser, sjekker utdanning og/eller formell kompetanse til han/hun som skal sko hesten din da det er hovslageren som balanserer opp hesten for rytteren. Mange klager over høyre priser på skoing, men dette er den billigste forsikringen man kan gi hesten sin. Videre er det viktig at all informasjon som kan være relevant kommer frem til hovslager. Dette kan være hva hesten brukes til, tidligere skader, hvordan hesten er å sko og ikke minst informasjon mellom veterinær og hovslager.

Når du har fått en hovslager i teamet ditt er det viktig at du gir de beste forutsetninger. Dette kan f.eks. være: Ta inn hesten, tenk sikkerhet for alle (både hovslager, deg selv og hovslager), hver tilstede om hovslager ønsker det og tilvenn hesten din å stå bindt. En annen faktor som er viktig for bein og hovhelse er fôring. Spør fagfolk om råd da det er lett å under/over forbruke dette.

Høvene er i direkte kontakt med underlaget og påvirkes direkte av dårlig hygiene som f.eks. sur stråle. Det er viktig med daglig ettersyn av høver og sko, rengjøring og smøring er aldri feil! -Aksel Vibe

Neste inn som foredragsholder er Line Synnøve Larsen som er utdannet fysioterapeut og dressurrytter. Her tar hun opp viktige faktorer om hvorfor rytteren bør trene, som igjen kan bidra til at vi som ryttere ikke sitter feil. For sitter vi feil, vil hesten belastes feil over tid. Noe vi alle burde tenke mer på er kroppsbevissthet, det å faktisk kjenne mer til hvordan det står til med egen kropp.

Line Synnøve Larsen demonstrerer her sammen med dressurrytter Helena Liholt Gulli øvelsen diagonalhev.

Hva trenger du for å ri på ditt beste?

Styrke: spesielt i kjernemusklatur, bena og skulderbuen.

Utholdenhet: Høy, så man kan gjennomføre en rideøkt med god teknikk og fokus.

Koordinasjon: At du klarer å bevege ulike kroppsdeler i ulike retninger samtidig.

Bevegelighet: Sitte korrekt i salen og gi riktige signaler

Videre anbefaler Line at alle gjør en refleksjons øvelse og stiller seg følgende:

Hvilken type trening tror du er viktigst for deg?

Når i uken og når på dagen er det best for deg å trene? Kan du sette av 2 ganger i uken for eksempel?

Hva er målet ditt med treningen?

Kan/burde du loggføre treningen?

Siste innspill på samlingen var det sprang rytteren Hege Tidemandsen som holdt. Her forklarte hun Agria sitt nye konsept; Naturbane. Hege har selv utviklet/lagd en slik bane hos seg selv, og legger stor vekt på at hestene hennes har en variert trening. Dette inspirerer til sunn trening hvor hun bytter ut et par økter i ridehuset med trening i naturen.

Du kan fint lage din egen naturbane hjemme ved å bruke naturen rundt stallen eller rideanlegget. Bare husk og ikke tenk for komplisert, bruk naturlige hindringer som trær, traktorvei osv. for å lage gode rideveier. Agria ønsker nå å snu utviklingen og la hestenes helse komme i første rekke. Derfor kan du nå søke om støtte til din egen naturbane! Ønsker du mer informasjon, tips til bygging av naturbane eller ønsker å søke? Gå inn på www.agria.no