NHF: Startskudd for FERD´s Rideskolecup

Foto: Dressur så klart/Ingrid Skjelanger

Lørdag morgen var det startskudd for FERD Rideskolecup under Norwegian Horse Festival (NHF). Det var tett i toppen som gjorde at det ble en delt seier blant følgende:

Kine Madsen Bøe med Arcon fra Alvøen Rideklubb, Kaja Barratt Tømmervik på Junior fra Ekeberg Rideklubb og Marte Jangsett Mostein på Cia fra Friheten Rideklubb Sandnes som alle fikk en total på 83.00%

4.plassen i klassen gikk til Selma Bjarkøy og Hammer fra Trøndelag Hestesportsklubb med en total på 80.00% 5.plassen ble også delt og denne gikk til Andrea Veske Johansen og Coby fra Skeyna Kjøre- og Rideklubb og Isabell Pettersen på Starlight fra Brekka Rideklubb med en total på 79.00%

Foto: Dressur så klart/Ingrid Skjelanger

Det var ikke lett for dommerne å skille da det var et jevnt nivå og på den siste plasseringen gikk til, Kristine Olsen Rogne og Cia fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb og Helene Brauner på Kevin fra Sørlandsparken Rideklubb med en total på 78.00%

Dommere under dagens klasse var Anne Gina Fredriksen og Kristoffer Nyquist. -Det har vært et bra nivå under dagens klasse. De var godt forberedt, viste nøyaktig og fin ridning, var lite feil og løste situasjonene godt når f.eks. en hest stoppet opp. Ferd Rideskolecup er et flott initiativ av Kristin Andresen og Ferd da dette er veldig fint for rekrutteringen, som igjen er viktig for fremtiden. Forteller Kristoffer til Dressur Så klart.

Sju år er gått siden Kristin Andresen, FERD, tok initiativ til å arrangere en rideskolecup for alle landets rideskoler, med finale under et sentralt hestesportsarrangement.  I år er det 27 deltagere fra hele 14 av 17 rytterkretser i Norge, fra Harstad i nord, til Kristiansand i sør. Under oppholdet blir deltakerne tett fulgt opp av arrangør og sponsor, med lærerike seminarer og hyggelige samlinger på programmet.

Foto: Dressur så klart/Ingrid Skjelanger

Finalen arrangeres over to avdelinger, der den første går i dressur og den andre i sprang. Den ekvipasjen som sammenlagt får flest poeng, er vinner av FERD Rideskolecup 2020. Ekvipasjene skal konkurrere på lånte rideskolehester i begge grenene, men dog for de ri samme hest hele helgen under finalen. Lørdagens program er RLC1 som er en ryttertest, mens i finalen vil deltagerne ri 0,60 cm sprang.

Ryttertester i dressur har til hensikt å fremme god ridning gjennom å fokusere på rytterens sits og bruk av hjelperne. I tillegg skal ryttertestene være med på å fremme den rette innstillingen, forståelsen og følelsen på veien mot dressurens mål: å gjøre hesten lydig, anvendelig og behagelig å ri, slik at alle øvelser kan utføres med små umerkelige hjelpere uten synlig anstrengelse for rytteren. I bedømmelsen av ryttertester er det i første rekke rytterens sits, bruk av hjelperne, følelse og innvirkning på hesten som teller. Kvaliteten på hesten som dressurhest har ingen direkte påvirkning i bedømmelsen. I en ryttertest kan opp til fire ryttere være inne på banen samtidig.

Under dagens program var det opptil fire ekvipasjer samtidig inne på banen. RLC1 foregår på 20×40 bane og er en forenklet utgave av dagens LC, også her kan rytterne velge å ri lettridning. Ekvipasjene får ikke karakter på hver enkelt øvelse som vi er vanligvis vant til, men blir bedømt på punktene:

Sits: Balanse, løsgjorthet og smidighet – med spesielt fokus på elastisitet i rytterens sete, rett over hesten, sjenkelleie, skulderparti, hodeføring og håndstilling.

Bruken og effekten av hjelperne: Samspillet mellom og effekten av vekt-, sjenkel- og tøylehjelperne. Hvordan innvirker rytteren på hestens ridbarhet og utførelsen av øvelsene – herunder også ridebanens veier.

Helhetsinntrykk: Hestens presentasjon og rytterens opptreden inne på banen. Harmonien mellom hest og rytter. Korrekt antrekk og utstyr i hht KR IV.

Foto: Dressur så klart/Ingrid Skjelanger

Vi gratulerer, og ønsker deltagerne lykke til under morgendagens sprang konkurranse!

Kilde: www.rytter.no