NHF: FERD’s Comeback Cup

I de tidlige morgentimer her på Norges Varemesse i Lillestrøm, var det Comeback Cupen, sponset av FERD, som stod for tur.

Denne cupen er et en konkurranse der formålet er å rekruttere ryttere som har bikket 40 år til konkurransebanen -enten de har startet tidligere eller ei. Har de dog vært ute og konkurrert før, må det være over 10 år siden sist de red LA eller høyere. Klubbene til de påmeldte rytterne er nødt til å arrangere to kvalifiserende stevner -enten i form av utvidet klubbstevne, eller distriktstevne. Rytterne kvalifiserer seg innad i sine respektive kretser. Deretter er det de to beste fra hver krets som får vise seg på Norwegian Horse Festival.

Vinneren Inger Thurmann-Moe på vallaken Livas Victor B.
Foto: Ingrid Skjelanger

Vinneren av dagens innledende klasse var Inger Thurmann-Moe på vallaken Livas Victor B. Disse representerer Møre og Romsdal Rytterkrets, og rir for Fræna Rideklubb. Inger vokste opp i Oslo, og har ridd på rideskole og hatt fôrhest, før hun kjøpte ridehesten Faraday. Disse startet sprang, dressur og feltritt sammen. I 1994 flyttet hun til Fræna i Møre og Romsdal. Der bor hun på en gård med familien sin og deres mange dyr. En av disse dyrene er Victor, den røde vallaken. Han kjøpte de i fjor av treneren deres, Cecilie Schilbred. Victor var egentlig ment for Ingers datter, men hun kapret ham allerede første helgen i deres eie, for å kunne delta på kvalifiseringsstevne til Comeback Cupen. Ekvipasjen gjorde en god figur under hele programmet, og presterte til hele 70,800%.

Yngve Svendsen smiler bredt etter endt program.
Foto: Ingrid Skjelanger

Andreplassen gikk til Yngve Svendsen og Action Søndervang fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb. Den 60 år unge rytteren startet sin karriere som stallgutt hos Knut Rimstad på Hovland Ridestall på slutten av 60-tallet. Der jobbet han sent og tidlig, og fikk ridetimer som belønning. Etter det hadde han et flere års opphold fra hest, hvor han både studerte til å bli ingeniør og stiftet familie. Da hans datter ble gammel nok til å starte i rideskolen, tok han opp hesteinteressen igjen sammen med kona si.

Han og hesten Action Søndervang har vært et team i fem år, og har for det meste holdt på med sprang og turridning. Det var ikke før for et halvt år siden at de startet sitt første dressurstevne -klubbmesterskapet til Larvik og Sandefjord Rytterklubb. Dette ga mersmak, og de endte opp med å starte to dressurstevner til. Med dette kvalifiserte de seg til å ri under NHF. Målet for ekvipasjen var i utgangspunktet å nyte atmosfæren og lære masse av de flinke rytterne som rir under dette arrangementet. Ekstra moro var det nok å bli belønnet med 68,200% og en andreplass i klassen!

Tredjeplassen blir gratulert av Kristin Andresen v/ FERD.
Foto: Ingrid Skjelanger

Tredjeplassen gikk til June Midtskog Riszkowski og Diesel (III). June kjøpte den 10 år gamle tyske sportshesten som en 40-årsgave til seg selv, og Diesel er hennes første hest. I utgangspunktet har de vært mest glade i skog og mark, men med god hjelp fra deres “PT” Margrethe Janbu, har de blitt hekta på dressur. Taktikken har hele tiden vært å skynde seg sakte, og sørge for gode opplevelser fremfor raske resultater. June beskriver hesten sin som en trygg og god treningskamerat, som beholder roen -være seg på stevner eller treninger. June og Diesel ble belønnet med 67,800%.

Det er en skikkelig ungjentedrøm som har blitt realisert som hesteeier, og nå skal vi ri på en arena som jeg aldri hadde kunnet forestille meg var mulig for en amatørekvipasje som oss -veldig takknemlig og glad for dette initiativet!

June Midtskog Riszkowski

For flere resultater fra dagens innledende runde i FERD Comeback Cup, klikk her.

Finalen i klassen vil gå i programmet LB:4, og den finner sted på søndag klokka 11:00 i Arena 2.