Mitt hesteliv – i Estepona

Hest, kamera og Spania, det fyller hverdagen til svenske Helen Marie Nilsson. Hun står bak www.hndressagehorses.com. Hun er et navn mange norske foto- og PRE-entusiaster kjenner. Bli med hjem til Helen som lever sin drøm i Estepona.

Hun har det som mange av oss, har ganske enkelt en stor interesse for hester som går helt tilbake til barndommen. – Min interesse for hester, og hunder også, har jeg i grunnen helt fra tiden med bleier, ler Helen. Hun startet sitt yrkesliv som tanntekniker, men hennes interesser har etter hvert tatt over og fyller nå hennes arbeidsdager.

Ny kultur vekket fotointeressen

På slutten av åtti-tallet gikk ferden til De Forente Arabiske Emirater og Abu Dhabi for skåningen Helen og hennes familie. Både Helen og hennes mann jobbet ved en norskeid tannklinikk. Travle dager førte til at det ble lite ridning på Helen, men møtet med en helt ny kultur vekket en interesse for fotografering. Fire år ble det i varme strøk på familien før de igjen vendte tilbake til Skåne. Det skulle vise seg at disse varme årene fikk følger.

Det å ta et bilde som jeg selv blir henført av, den følelsen er ganske lik den følelsen når man lykkes i å finne den rette hesten til noen

Au pair-formidling i hestemiljøet

Tilbake i Skåne tenkte Helen at tenner kunne være tenner en stund; hun bestemte seg for å prøve å jobbe med hester og hunder på heltid. Hennes vinkling var en anelse uvanlig. Hun startet firmaet Euro Scandic hvilket var den første au pair-formidlingen for hund- og hesteinteresserte ungdommer. – Jeg husker at jeg hadde flere av mine jenter basert hos Nick Skelton. Der inngikk ridning samt å holde et våkent øye med Nicks barn og deres ponnier når de kom hjem fra skolen blant oppgavene. Det var en morsom tid, forteller Helen.

Helen og hennes mann bestemte seg for å ta et stort steg i Sverige, de kjøpte en stor gård i Höllviken. Med på kjøpet fulgte en total renovering. På gården var det plass for både hester og hunder, med stallplass til 20 startet de utleie av stallplasser og også en hundebarnehage. Helen kunne komplettere hundedriften med egne ferdigheter, hun er også hundetrimmer hvilket gjorde at hun kunne tilby klipp og trim av hundene også.

Interesse for PRE

Stallen ble raskt full, og fem av hestene var familiens egne. Fra tidligere tider drev hun avl i liten skala, og fortsatte dette også på den nyervervede gården. En gryende interesse for PRE-hesten vokste seg sterkere og sterkere. – Jeg reiste frem og tilbake til Spania for å finne drømmehesten min, og brått stod det to staselige PRE i stallen vår, en 3-års hingst og en åringshoppe, forteller Helen som gjorde disse kjøpene mens PRE ennå var ganske nytt i Sverige. – Da var det kun 17 spanske hester her i landet, nå har det tallet vokst enormt. Interessen for PRE er stor!

Savnet lys og varme

Årene i Abu Dhabi hadde satt sine spor. Etter hvert kjente de et stadig sterkere savn etter lys, varme og sol. Savnet ble til slutt så stort at de tok en stor beslutning. De solgte sin nyrenoverte gård og tok med seg hester, hunder og barn og flyttet sørover. Spania ble deres nye hjemland, og der har de nå bodd i 20 år.

PRE, foto og dressur

I Nord-Europa vokste interessen for PRE. Det førte til at mange PRE-interesserte vendte seg til Helen som var på plass i PRE-hestenes hjemland. De ønsket hjelp til å finne en fin hest i Spania for å importere til sitt hjemland. – Dermed oppstod www.hndressagehorses.com. En nettside måtte selvsagt til, og da fant jeg frem kameraet. Da oppdaget jeg den store gleden det var å fotografere hester, og arbeidet med kameraet ble raskt en pasjon, forteller Helen.

Med PRE-hester på stallen ble det mye ridning, i første rekke dressur. Dressur, fotografering og formidling av hester har nå blitt Helens hverdag i Estepona. Så gjorde familien samme stunt som i Sverige, de kjøpte sitt drømmehus – et totalt renoveringsobjekt. En god porsjon interesse for renovering og interiør kan man også skrive opp på Helens konto.

-Jeg har reist i Spania, Portugal og Brasil, deltatt i workshops i fotografering og også arrangert workshops. Jeg skriver artikler, fotograferer på frilans til ulike magasin både i Spania og Skandinavia, sier Helen.

Det å fotografere, det linker Helen til hestene. – Det å ta et bilde som jeg selv blir henført av, den følelsen er ganske lik den følelsen når man lykkes i å finne den rette hesten til noen. Livet her i solen og varmen er godt, mine dager er fylt med oppgaver som jeg elsker til fulle. Jeg lever nok ganske nære min drøm her i Estepona!

Se http://www.hndressagehorses.com/