Vekk med vinterpelsen

Dagene har blitt lenger, men pelsen er ennå lang. Hvordan kan du hjelpe hesten din til å gå fra å være en hårete mammut til å bli en silkeblank sommersel? Her får du noen tips.

Hjelp gjerne hesten med fellingen, men la den samtidig felle i sin egen takt for å unngå skadet sommerpels og forkjølelser. Foto: Line Moen

Det kan virke som et evighetsprosjekt, der plagsomme hår inngår som en ingrediens i det meste. Men, det er et par triks som kan hjelpe deg til å gjøre denne hårete perioden noe kortere!

Men først…

Å felle vinterpelsen er en helt naturlig prosess for hesten der den forbereder seg på den varmere sesongen. Men for hesten kan det å felle pelsen innebære en litt strevsom periode. Hesten kan få en periode med litt formsvikt og den kan bli mer følsom i skinnet. Hesten kan bli slapp og motvillig til hardt arbeid. Opplever du dette, så kan du søke råd hos veterinær og en fôringsrådgiver. For eksempel kan tilskudd av B-vitaminer avhjelpe problemet. Det er ikke alltid hesten feller pelsen når vi forventer det. Kanskje er det instinkter hos hesten som forteller at det vil komme ny kuldeperiode slik at den drøyer det litt.

Mosjon øker sirkulasjonen – dette er positivt for pelskvaliteten og hårfellingen, men tilpass det hestens form i fellingen! Å ta på seg en stor skjorte over klærne reduserer mengden hår som fester seg på deg.

Til arbeid

Regelmessig børsting stimulerer hårsekkene og bidra til hårfelling. Vil du bli kvitt vinterraggen så kjapt som mulig, så er det bare å brette opp ermene og gå til arbeid. Hvilket redskap man foretrekker varierer, men en skrape er et godt utgangspunkt. Den drar av godt med hår. Skrape får man både i gummi og i metall. Metallskrapen er kanskje enda litt mer effektivt, men er samtidig litt mindre skånsom mot hårene og kan forårsake at håret brekker. En rundbørste i gummi med tagger, gjerne av den store sorten, er også effektivt. Men husk at når du bruker midler som er av metall eller andre harde materialer, må du gjøre det varsomt og du bør ikke bruke den på hestens hofter, ryggrad, skuldre, ben etc. der det er lite polstring mellom hud og ben!

Du skal heller ikke bli for ivrig. Hesten må få miste pelsen i sin egen takt. Setter du inn for stor innsats, kan det gå utover pelskvaliteten, hesten kan bli forkjølet og den kan faktisk reagere med å sette lang pels igjen. Et godt bad med god hesteshampo kan også sørge for at mye pels går vekk fort, men fullvask bør unngås hvis det ennå er kaldt i luften. Det finnes også egne støvsugere for hester, det kan være effektivt for å fjerne vinterpels og reduserer også hårplagen for den tobente som gjør jobben. Dette kan være et godt verktøy for en allergiker!

Bruk sollyset

Det er sollyset og ikke temperaturen som får hesten til å begynne å felle pelsen. Derfor kan du benytte deg av sollyset for å få hesten til å felle fortere ved å la hesten gå ute så mye som mulig og da gjerne uten dekken hvis været tillater det. Da får hesten godt med lys på seg og får også muligheten til å klø seg ordentlig godt. Hvis det er vanskelig å la hesten gå mer ute, kan man la lysene i stallen stå på lenger, eventuelt øke belysningen i stallen.