Dressurtrener, rytter og kunstner

– Fra jeg var liten har jeg alltid vært fasinert av hester og kjent en veldig dragning til disse eventyrlige skapningen, forteller Hege Rosland, som er født og oppvokst i Tønsberg. I tillegg til hest har kunst og musikk vært en stor del av hennes liv.

– Fra jeg var liten har jeg alltid vært fasinert av hester og kjent en veldig dragning til disse eventyrlige skapningen, forteller Hege Rosland, som er født og oppvokst i Tønsberg. I tillegg til hest har kunst og musikk vært en stor del av hennes liv.

Rytter

Hege har jobbet flere steder i verden for å utvikle seg som rytter. Både i Frankrike, Italia og Australia har hun hatt adresse, for å se og prøve det meste av ridning og systemer. – Det har gitt meg mye innsikt i ulike treningsmetoder, hestehold og ridning, og det har gjort meg sikker i det jeg lærer fra meg i dag, forklarer Hege. Mest inntrykk fikk jeg når jeg jobbet for Hasse Hoffmann i Danmark. Det satte standarden for hvem jeg ville være som rytter og trener. Det var riktignok tøffe arbeidsdager, men unik lærdom og fantastisk sympatisk ridning i hestens beste valør. En fantastisk opplevelse å oppleve ridning med så stor raushet og med hjerte i alt vi gjorde for hestene.

– Det jeg hadde sett i Norge frem til da var mer at man skulle dominere hestene, så det ble kanskje til at jeg var litt utenfor miljøet den gangen jeg var ung, reflekterer Hege. I dag synes jeg at det er mer sympatisk ridning og mer alternativt. Det har jo vært en storm av en utvikling. Etter perioden hos Hoffmann dro Hege tilbake til Norge. Hun startet for seg selv og tok inn hester i trening og reiste rundt og underviste.

Hestegård

Hege giftet seg med sin store kjærlighet og bestevenn, Ørjan Stensvoll. -Vi lette etter et eget sted og i denne prosessen var vi på besøk hos en rytterkollega i Skåne. Her fantes all kompetanse på et så lite geografisk område og fabelaktige treningsmuligheter gjennom hele året, og tett på Danmark og Tyskland. Vi var helt imponert over hvor bra det var, så helt impulsivt gikk vi på visning og det føltes som vi var kommet hjem da vi fant hestegården Ängdala, forteller Hege.

Hege Rosland med sin mann Ørjan. – Jeg har en meget driftig og kreativ mann som liker å skape, han er nok litt sånn kunstnersjel han også. Her på gården har han bygget opp et annerledes og super flott ridehus, en tøff leilighet og lekker uteplass ved utebanen, og han har satt istand et atlie til meg. Foto: privat.

På Ängdala Gård driver paret i dag en treningsstall. Hege har dressurtreninger fra unghest til Grand Prix hver uke. – Det er kjempepopulært, forteller Hege, og super inspirerende. Også for meg som trener. Eleven og jeg løser sammen utfordringene og finner veien videre. Det er magisk! Folks godhet til sine hester er enormt inspirerende.

Vi holder også clinics, sommerkurs og tilbyr Bed & Boks til ryttere som kommer i perioder for å ri stevner i nærheten. Jeg brenner for å bevisstgjøre mine elever til sympatisk ridning. At de virkelig forstår ridekunsten. Den vakre balansen mellom hest og rytter, og at elevene skal lære hesten noe og ikke dominere den. Rideglede!

Rideglede

”Rideglede” kom til da jeg startet opp i Norge, den gangen var dressur-ryttere kjent for å være litt ”snuppete” så jeg ønsket bidra til å endre den trenden litt, ler Hege. Jeg husker godt jeg hadde treningshestene mine i en sprangstall utenfor Tønsberg, og jeg red flere ganger i uken i full fart på galoppbanen på dressurhestene. Det imponerte sprangrytterne når jeg kom med de digre muskel hestene i full elefant galopp ! Det var en herlig tid – for sånn gjorde liksom ikke dressurrytterne den gangen.

Rideglede står for ” styrken er å trives sammen”. Verdien er gleden i arbeidet til både hest og rytter! Vi har seriøsitet og kunnskap, også er vi veldig glad. Målet er hver dag å motivere ”relasjon før prestasjon ”

Lidenskap og livsstil

-Hesten er for meg uendelig lidenskap og en livsstil. Man blir aldri utlært. Hesten er en magnet og en praktfull gave. Den er helt unik, og det å prøve å forstå den bli man aldri ferdig med. Det er en konstant læreprosess. Man oppdager noe nytt hele tiden, det er en nesten uvirkelig inspirasjonskilde, forklarer Hege entusiastisk om sin hesteinteresse. Nysgjerrighet på å forstå hesten er evigheten i hjertet. Hest for meg er lykke og hard jobb, men allikevel en altoppslukende mening med livet.

Hest og kunst

I tillegg til å være rytter og trener er Hege også kunstner. – Jeg har gått på kunst skole i Italia og i Åsgårdstrand, og tatt privattimer i Danmark. For meg handler kunsten om å ”gi en annen dimensjon av seg selv”, forklarer Hege. Å skape et bilde på en følelse eller å bryte ut av en selvsagthet. Å finne nye rom, ny åpenhet. Jeg maler 4-6 timer om dagen, men har jeg en frihelg kan jeg være i atelieret i 10-12 timer per dag. Så det er litt oppslukende det også. Jeg maler mest om morgningen da er jeg mest kreativ. Jeg selger kunst og nå om dagen er det hestemotivene som er mest inn. Det er fantastisk varmende når folk vil kjøpe kunsten min, sier Hege, som nå har gang i en ny hestekolleksjon som hun vil vise frem når den er klar. En av mine kunstlæreren sa til meg: Hege du har en vill hånd på lerretet! Vi er alle forskjellige, ler Hege, og godt er vel det.

Alle foto: privat.