Hva gjør du hvis det brenner?

Vet du hva du skal gjøre hvis du en dag ser røyken sige ut av stallen? Hvordan håndterer man hester i denne sammenheng? Bli med på brannøvelse på Stall Kjernsli.

Illustrasjonsfoto: Line Moen.

-Vi vil unngå brann for enhver pris, sier brannsjef i Nord Odal Rune Ekornhol. Men hester og mennesker reagerer instinktivt ganske så forskjellig. Hvis det brenner så vil vi mennesker løpe ut – mens dyr gjerne vil inn til sin trygge boks.

Brannårsaker

Å unngå brann er punkt en. Å vite hva som forårsaker branner er da vesentlig. Den vanligste årsaken til brann er elektriske anlegg. 7 av 10 branner i landsbruket kommer av dette. Der det finnes strøm er det fare for brann. Noen branner skyldes også mer direkte menneskene, 2 av 10 branner i landbruket var i 2012 påsatt. Da brant to rideanlegg på Østlandet – begge var påsatt!

Forebyggende innsats

Man må følge med på lettantennelig materiale man kan ha stående rundt stallbygningen. Man kan forebygge med å ikke oppbevare lettantennelige ting i stallen. F.eks. høy som er veldig tørt og inneholder mye oksygen – en potensiell fare. Fuktig høy eller flis kan også selvantenne.

Foto: Line Moen.

En krevende situasjon

At det er viktig å holde orden i stallen fikk alle de 30 oppmøtte på Stall Kjernsli erfare på kroppen da de avholdt brannøvelse. Alle hestene ble tatt ut av stallen. Brannmennene røykla hele stallen med en røykmaskin. Fem personer gjemte seg inne i stallen, og man sendte inn to og to i puljer for å se om de kunne finne noen mennesker der inne. At det var vanskelig var det ingen tvil om – de færreste klarte å finne alle. Noen stod kun 30 cm fra vedkommende, men var allikevel ikke i stand til å se verken se eller finne personen. Da røyken kun kom fra en røykmaskin, så var det ikke varme og den sved selvsagt verken i øyne eller nese, men allikevel kunne man se hvordan hjernen reagerte på potensiell fare. Hos noen kom tegn som både hoste og ubehag i øynene. Og hadde stallgangen vært rotete, så hadde det vært nesten umulig å bevege seg. Man møter en vegg av røyk. Å orientere seg var veldig vanskelig. I en ekte brann så ville også normalt lyset ha gått og det ville vært mørkt i tillegg. Røyken ville ha steget til taket og bygget seg nedover. Så brannmannens formaning om å holde det ryddig var overhodet ingen underdrivelse! Selv om man er kjent i bygningen var det vanskelig å orientere seg. Man kan jo prøve selv hjemme hvor man er veldig godt kjent: Sett bind foran øyene og beveg deg rundt!

Har man mistanke om brann, så kontakt brannvesenet så fort som overhodet mulig. En driftsbygning som utvikler åpen flamme, vil være overtent i løpet av 12-14 minutter.

Følger instinktene

Dyr handler på instinkt – de vil være der hvor det er trygt. Så om en hest er vant til å tilbringe mange timer på boks, så er det er et veldig trygt sted for den. Dersom det skulle brenne, så forsøk å leie en hest om gangen inn i en paddock eller få noen til å holde den for så å hente neste, råder brannmannen. Om man bare jager dem ut, så er sannsynligheten for at de løper inn igjen veldig stor. Hester er ganske irrasjonelle og kan i en brannsituasjon nekte å forlate boksen sin. I tillegg kommer røykdykkerne med mye klær og puster gjennom masker, som kan være skremmende og ukjent for hestene. Ved å arrangere en brannøvelse kan begge parter bli kjent.  De færreste brannmenn har noen erfaring med hester, så dette kan være lærerikt. Man kan ringe sitt lokale brannvesen og høre om de er interessert i å lage en øvelse på stallen din.

Foto: Line Moen.

Lær å bruke slukningsutstyr

Brannvesenet kan lære dere å bruke slukningsapparat. På Stall Kjernsli hadde brannmennene med seg en del brannslukningsapparat, både skum og pulver. Utebanen var full av snø, så det var perfekt i trene på slukning der. Det ble tent opp og alle fikk lov til å prøve seg og fikk innføring i hvordan man bruke et slukningsapparat, hvordan man holdt det og trakk ut splinten. – Dette er kun førstehjelp, sier Rune, dette virker kun 12-15 sekunder. Tilgang på vann og helst en brannslange er optimalt å ha tilgjengelig i tillegg. Det beste er om stallen har kommunalt vann. Dette er rent og leder ikke strøm, og kan brukes til det meste av slukningsarbeidet. Har man over 10 hester oppstallet ,så er man pålagt å ha et varslingsanlegg.

Foto: Line Moen

Viktig arbeid

Siw Elisabeth Carlsen, som eier Stall Kjernsli, er opptatt av brannsikkerhet. – Jeg har opplevd brann som har berørt familiemedlemmer, sier Siw som mistet sin lillesøster i en brann for 15 år siden. –  Slike opplevelser gjør noe med en, så jeg er vel i overkant opptatt av dette. Det er 5 år siden vi hadde en brannøvelse sist, og nå syntes jeg det var på tide med en ny. I en stall er det ofte mange mindre barn. Ikke at barna trenger å vite hvordan, men jeg synes det er viktig å bevisstgjøre barna, at de kan ta med noe av det de lærer, er opptatt av det og omsetter det hjemme. Det er viktig selv om man har en liten stall, her har vi kun 8 bokser og vi har ingen bred stallgang. Nå får barna selv se hvorfor det er så viktig å holde orden og hvorfor jeg maser hele tiden om dette, forteller hun.

Da Siws stall ble bygget, ble det tatt sterkt hensyn til brannfare i oppbyggingen av stallen. – Vi valgte å bygge vår stall i leca, og vi har brukt steinull til isolasjon som skal være mer brannhemmende enn Glava.