Å konkurrere i uniform

Charlotte Moen konkurrerer i uniform på dressurbanen, og vi har spurt henne hvorfor.

Charlotte Moen konkurrerer i tjenesteuniformen til Luftforsvaret. Foto: Line Moen.

Hvorfor rir du med uniform på konkurransebanen?

-Jeg rir med uniform fordi at jeg til daglig jobber i Forsvaret. Jeg er stolt av å være en del av Norges styrke, og det er med stolthet og respekt jeg ønsker å bære uniform også når jeg konkurrerer, forklarer Charlotte. – Dessverre har ikke Forsvaret en operativ avdeling med hest lenger, så det er ikke mange å se med uniform, i forhold til det Ridende Politi som har en operativ avdeling. Dykker man litt ned i historien så er Den Norske Offiserers Rideklubb, en av Norges eldste klubber og i gamle dager så var det svært mange militære som konkurrerte. Så sjansen er nok stor for at flere har sett politi som bærer uniform på stevner, enn fra Forsvaret. Det er veldig synd at den operative avdelingen ikke eksisterer lenger, i forhold til f.eks. Danmark. Der brukes f.eks. vernepliktige som er inne til førstegangstjenesten. I tjeneste utenom soldat opplæring tar de del av stallarbeid og ridning for å nevne noe. Videre konkurrerer jeg med uniform for at jeg ønsker å synliggjøre Forsvaret mer. Kjønnsfordelingen i Norge er ikke 50/50 som er det ønskelige tallet, men hvis jeg kan bidra til at noen endrer mening, blir nysgjerrig på en utdanning i Forsvaret så er det bare et stort pluss. Man trenger heller ikke legge ride karrieren på hylla, selv om man velger en utdanning eller jobb i Forsvaret, sier Charlotte.

Hva heter uniformen/graden du har?

– Den blå uniformen jeg rir med heter Tjenesteuniform som brukes til mer formelt bruk. Da jeg dro inn i førstegangstjenesten som 18 åring ønsket jeg å være på F-16 da jeg hadde gått teknisk på videregående. Ikke nok med det, men det var svært få jenter som før hadde valgt dette så det gjorde det jo enda mer spennende. Jeg var heldig og fikk førstevalget mitt som gjorde at jeg ble våpensystem assistent på F-16 i Bodø. Derav tilhørte jeg Luftforsvaret som igjen forklarer fargen på uniformen min, sier Charlotte. Vinklene på uniformen min tilsier hvilken grad jeg har, som er sersjant. Til daglig bruker vi vanlig feltantrekk som brukes til felt og øvingsaktivitet som er litt lettere å arbeide i enn dressjakke og dressbukse. Så vi har uniformer til de fleste anledninger.

Til daglig bærer Charlotte arbeidsuniform/feltantrekk. Foto: Line Moen.

Hvilket del av forsvaret er du i?

– Jeg kommer alltid til å tilhøre Luftforsvaret da det var der jeg startet min soldatutdanning, men i dag jobber jeg i Forsvarets Sanitet, som leverer sanitets- og veterinærtjenester til Forsvaret før, under og etter operasjoner, nasjonalt og internasjonalt. FSAN er en egen avdeling/enhet på lik linje med Hær, Sjø og Luft. Men FSAN består av personell fra alle de ulike våpengrenene. 

Hva går jobben din ut på?

– Jobben min nå er Kursbefal i utdanningsseksjonen/kurssenteret til Forsvarets Sanitets Våpen Skole. Hos oss blir personell utdannet innenfor sanitet. Alt fra vernepliktige soldater som skal bli førstehjelpere til krigskirurgi. Jeg er heldig og har en veldig variert hverdag som består av alt fra rominspeksjon, oppfølgning, planlegging, gjennomføring, etterarbeid, logistikk for å nevne noe, forklarer hun, men det blir også tid til en tur på skytebanen for å opprettholde soldat kunnskapene.

Hvordan er arbeidsdagen din?

– Arbeidsdagen min er som regel fra 07.30 til 15.30 i hverdagene og fri i helgene. Vi har flexitid, som vil si at vi må være der i kjernetiden, men kan begynne litt senere og jobbe lenger f.eks. Men noe av det beste er at vi får lov til å trene i arbeidstiden, sier hun fornøyd. Dette varierer på mengde jobb og aktivitet, så noen ganger kanskje bare en gang i uka, mens andre tre. Dørstokkmila blir faktisk ikke så lang når man får betalt for å svette. Videre har vi også muligheter for å jobbe inn fridager. Dette passer jo veldig bra når sesongen er i gang, mange stevner starter jo gjerne fredag eller pga lang reisevei velger man å dra før, og det legger arbeidsgiver opp til når det er mulig. I perioder er det også øvelser. Dette varierer om det er timer eller f.eks. døgn. Jeg var redd for at dette skulle by på utfordringer med hesten min, men Forsvaret varsler alltid med minst to uker, så det er ikke noe problem når man har gode venner som stiller opp. Det skal sies at Knut har noen flotte og flinke “tanter” som tar godt vare på han, sier Charlotte. 

Hvem kan ri med uniform?

– De som er militære og jobber i Forsvaret kan ri med uniform. Dog skal det godkjennes av uniform – og heraldikk rådet, eller tilsvarende, til den våpengrenen du tilhører, siden det enda ikke foreligger godkjennelse for dette i Forsvarets felles uniformsbestemmelser, forklarer Charlotte.

Hvordan stiller forsvaret seg til at du rir i uniform?

– Forsvaret stiller seg veldig positivt til at jeg rir med uniform, og ønsker at jeg fortsetter å ri med uniform og være en god ambassadør for Forsvaret. Jeg valgte å søke om lov til dette, da det ikke er reglementert i uniformsreglementet. Jeg har fått godkjenning fra leder i Luftforsvarets uniforms – og heraldikkrådet (LUHR), og etter den internasjonale debuten til Knut og meg i oktober, så fikk jeg også høre at bildet av oss fra vet.sjekken til og med hadde blitt vist til Forsvarssjefen og sjef Forsvarsstaben. Den mailen måtte jeg lese flere ganger for å si det sånn, smiler Charlotte.  – Videre sa sjef Luftforsvaret (som er den høyeste sjefen innen min forsvarsgren) at dette støtter hun fullt ut og ønsket meg lykke til videre. Så jeg setter svært pris på min arbeidsgiver støtter meg og ikke minst bryr seg.

Får du noen støtte fra Forsvaret?

– Økonomisk får jeg ikke det, men siden Forsvaret er så opptatt av fysisk fostring og idrett kan vi få søke idrettspermisjon til konkurranser eller andre idrettsarrangement. Her kan vi få både med og uten lønn, forklarer hun.

“Knut” har også Luftforsvaret sitt emblem på ørehette og schabrakken når han konkurrer. Foto. Tonje Sæterholen.

Fortell litt om hesten din

Negro som til daglig kalles “Knut” er en vallak f.2008 e. De Noir x Blue Hors Don Schufro. – Jeg har hatt han siden han var 5 år gammel, så litt over 6 år nå. Han var så vidt sittet på når han kom til meg sommeren 2013. Han hadde nok veldig godt av å vente da han er både høy og lang. Han har ikke blitt målt siden -13 men tipper han er rundt 177-178, men han er lang i halsen og i ryggen, ja for ikke å glemme at han str 5 i sko. Han er en liten hest i stor kropp, som ikke alltid skjønner hvor stor han er, ler hun.  Knut er verdens beste å ha med seg bort, jeg kan sette meg opp hvor som helst og bare ri. Tror det har skjedd to ganger på alle de gangene jeg har vært ute at han har tittet og stoppet. Han har forresten vært midt i Oslo sentrum som modell for Kingsland. Null stress å lesse ved siden av Operaen og gå nedover Bar Code. Så da er det helt i orden at det ene bildekket på turstien hjemme er veldig skummelt, sier Charlotte.

Fortell om dine ambisjoner?

– Tja si det, jeg har vært så heldig å fått utdannet Knut fra han var unghest og frem til at han nå er en lilletur hest, så jeg håper jo selvfølgelig jeg klarer å utdanne til det siste nivået. Så ambisjonen må være at vi blir en storetur/GP ekvipasje sammen. Da denne sporten koster mye har jeg ikke turt å ha for høye ambisjoner, men heller være litt realistisk. Så at vi som GP ekvipasje kan ri NM, Nordisk og CDI*3 er realistisk. Skulle det evt skje noe på den økonomiske siden, så håper jeg selvfølgelig at vi kan delta i større konkurranser som EM og VM. Det må jo være lov å drømme litt, avslutter Charlotte med et smil.