Vintertrening

-Jeg gjør alltid en sjekk av hestene mine etter sesongen, gjerne i november, og pleier egentlig alltid holde hestene mine igang året rundt, forteller dressurrytteren Siril W. Helljesen.

– Det krever mye innsats av flere personer å lage en topphest, sier Siril W. Helljesen. Foto: privat.

Roligere dager

-Jeg legger heller inn lettere perioder og flere dager med tur i litt roligere perioder, forklarer hun. Jeg syns det er bedre å være i forkant av et eventuelt problem, så jeg har fast veterinær som følger hesten min, og fast kiropraktor ca. en gang pr 4-6 uke hele året. Jeg pleier også ta en mindre sjekk før travleste sesongen starter, så jeg eventuelt kan flate ut litt hvis det er behov for det, uten å miste stevner.

Teamwork

-Hele året er jeg nøye med balansert ridning på godt underlag, mye bevegelse og en god hovslager som holder hoven i balanse, forklarer Siril. Jeg er også heldig å ha ha godt samarbeid med min høy-og kraftfôrleverandør, så hestene får det de trenger for å prestere. Det er mye som skal klaffe og fungere; både foring, ridning, stell og pass i tillegg til selve ridningen. Det krever mye innsats av flere personer å lage en topphest. 

Utfordring å trene med vær og mørketid?

-Det er klart det kan være en utfordring med mørket, spesielt om man ikke har ridehus, sier Siril. Man må gjøre det beste ut av det, og hellet tenke kvalitet enn kvantitet. Det vil si; ri heller litt bra, enn lenge og mye dårlig. Husk også at nå snur sola snart og vi går snart mot lysere tider. Det er mye man kan gjøre på tur. Ri sideveis på veiene. Klatre og runde hesten samtidig. Trave i snø, ha økter på brøytede baner. Er det derimot frost og hardt, bør man være med forsiktig og jobbe hesten i skritt. Har man egnet terreng, kan absolutt turer med innlagt intervalltrening være både positivt og morsomt for hest og rytter. Jeg er tilhenger av å bruke fremdriften til å jobbe med litt tyngre ting. Det skaper økt motivasjon. 

Her hvor jeg bor har vi hatt en våt, men mild vinter, så vi har ridd på utebanen i desember! Ellers er det mulig å salte banen, men brøytet bane, og ikke for kram snø, kan fungere fint som alternativt underlag i en periode. Lange skritteturer er også veldig bra for sener og ledd. 

Siril ønsker alle Dressur Så Klart sine lesere en god romjul og godt nyttår. Og en god treningsvinter samtidig!