Bli sett i vintermørket

Å ri i trafikken når det er mørkt er selvfølgelig noe man som rytter er bekymret for. Er man synlig for de øvrige trafikantene? Og hvordan reagerer hesten på billyset i mørket?

Foto: Line Moen

I mørket eller når det er dårlig sikt, skal hest og rytter utstyres med refleks og lys. Det skal være plassert slik at andre veifarende både forfra, fra siden og bakfra kan se at det dreier seg om en hesteekvipasje. Det er verdt å bruke litt penger på utstyr for å bli ekstra synlig i vintermørket. Det handler om å føle seg trygg når man rir ute i mørket, og det er ekstra viktig på hesteryggen.

Rir du mye ute på mørke veier, er et refleksdekken til heten mest optimalt, men du kan også velge å sy på reflekser på et lyst dekken. Du bør også ha refleksvest selv – og så finnes det også refleksbånd til hjelmen. Reflekser på hestens ben er også et tips.

Foto: Line Moen

Fakta om refleks

35 % av alle ulykker med fotgjengere skjer i mørket. Med fjernlys lan bilføreren se deg på 400 meters avstand hvis du bruker refleks. Når bilen bruker nærlys er du synlig på 140 meters hold med refleks. Uten refleks er du synlig først på 25 meters hold! Det tilsvarer ca. ett sekund hvis bilen kjører i 80 km/t. Med refleks reduseres risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 %.

Kilde: Trygg trafikk