Dressurferie i El Rocio

En times kjøretur fra Sevilla i Spania, finner du den lille byen El Rocio hvor rytterne Janne Møller-Hansen og Ellen Stai dro på rideferie hos Donana Dressage i midten av november, og Dressur så klart var på besøk på det nystartede anlegget.

Tekst og foto: Line Moen

Janne Møller-Hansen, Jose Manuel og Ellen Stai.

I den lille byen El Rocio får man virkelig følelsen av å bli tatt med tilbake i tid da det ikke finnes noen trafikklys, veiene består av sand og hestene har forkjørsrett. Mange ryttere fra Madrid og Sevilla har sine sommerhus her, og de fleste har også en stall. Fra gaten ser det ut som vanlige bolighus, men går du inn vil du finne hester oppstallet i samme hus som familien bor. Janne og Ellen har hatt en dressurøkt på morgenen, og vi inntar en nydelig lunsj før vi saler opp og rir rundt i gatene i El Rocio.

Ellen og Janne på ridetur inne i byen som er tilrettelagt for hest!

Vi rir mellom hvitmalte hus og kirker, restauranter, barer og butikker og man kan lett få følelsen av å befinne seg i ville vesten på 1800-tallet. Cowboyfølelsen kommer virkelig frem da vi kjøper en cola på en bar som er tilrettelagt for hester med bardisken i rytterhøyde! Vi skritter videre ut av byen og inn i nasjonalparken hvor vi er omgitt av vakker natur og dyreliv, som vi nyter mens solen går ned i vakre Andalucia.

Janne og Ellen på tur i nasjonalparken.

Dressursenter

I utkanten av byen ligger dressur senteret Donana Dressage som drives av Jose Manuel og hans kone Maria. Jose Manuel er i tillegg til dressur rytter og trener, utdannet som ingeniør og har fokus på natur og miljø. – Drømmen er å ha et dressursenter hvor hver rytter og hest er unik, og tas hånd om på best mulig måte for å trives, utvikles og ha det bra, forklarer Jose Manuel. Og det er noe han absolutt har lykkes bra med, for i det man kommer inn på gården føler man seg virkelig velkommen og ivaretatt allerede fra første sekund.

Flotte store nybygde bokser.

Her finnes det mange velutdannede iberiske hester i alle aldre, og noen av de er utdannet til høyt nivå. Så her finnes hester for både nybegynnere og de mer erfarne ryttere. Det er nybygde fine staller og alle hestene har hver sin lille paddock hvor de tilbringer mesteparten av dagen. Du får ri to leksjoner om dagen, og du kan velge om det er på dressurbanen med max to elever på timen eller på tur gjennom byen eller nasjonalparken. En 30 kilometer lang strand finner du også kun 15 minutters kjøring fra ridesenteret.

Fantastisk ridetur gjennom nasjonalparken.

Cowboy & Indianer

Janne Møller-Hansen begynte å ri i voksen alder. – Jeg drømte om hest da jeg var liten, forteller Janne, som ville være cowboy. Vi bodde i USA og da familien skulle flytte hjem til Norge var kravet til dengang 5 år gamle Janne at hun fikk egen hest. Hest ble det ikke, men det ble cowboystøvler. Etter endt utdannelse begynte Janne å jobbe som fotograf i VG hvor hun har vært i 30 år. Da hennes egne tvilling jenter var 10, dro de på fjellet til Sulseter og lysten til å ri var fortsatt til stedet. – Jeg hadde en venninne som hadde flyttet til Røros og jeg skulle få lov til å skritte denne hesten. Den satte så avgårde og jeg stupte av i full galopp, så litt cowboy fikk jeg være, ler Janne, selv om det ble en kort karriere. Noen år etter ble det startet en ridegruppe i VG, så dermed startet Janne og ta privattimer på si. Nå rir hun fast en gang i uken på stall Eide i Lommedalen.

-Å få ri en godt utdannet hingst her, har vært over all forventning, sier Janne. Her under dagens dressurundervisning.

Ellen Stai var mer indianer og tilbrakte ungdommen med å ri barbak i Nordmarka i timevis på hesteryggen. Med militærsal, saltasker og sovepose red hun ute sommer som vinter helt alene, og hadde flere hester under oppveksten. – Lykken er bedre enn forstanden, fastslår Ellen med en latter. Det er Ellens andre besøk på Donana Dressage. – Jeg fikk et introduksjonstilbud fra firmaet Horsexplore som arrangerer rideferier, på deres nye dressursted her i Andalucia, så jeg var her i september, forklarer Ellen. Jeg var den første og eneste gjesten og jeg red 6-7 timer hver eneste dag, både på dressurbanen og ute under stjernehimmelen. Hun var på utkikk etter ny hest da hun solgte sin egen i mai måned.

Ellen Stai fant drømmehesten sin i Spania.

-Jeg prøvde mange forskjellige hester, sier Ellen, som egentlig hadde tenkt seg en litt eldre erfaren hest. Etter å ha prøvd mange forskjellige hester, falt hun pladask for denne 4 år gamle spanske hingsten Tantor, som akkurat var ridd inn. – Så jeg valgte hest med hjertet denne gangen. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å kjøpe unghest nå i voksen alder men han passer meg så bra, så det var NOW or never, ler Ellen.

Hjemmekoselig

Hovedbygningen var opprinnelig en låve som er bygget om til et flott hus for de besøkende gjestene på Donana Dressage. Det er seks meter under taket og åpen løsning,  som gir en fantastisk romfølelse. Kjøkkenet byr på hjemmelaget mat med de beste lokale råvarene. Som selvfølgelig blir servert ved peisen med lokal vin til både lunsj og middag. Som man ofte finner her i Spania er det en varmeovn under bordet, gjemt under den lange duken, så her kan man bli sittende lenge og nyte herlige måltider og sosialt samvær. Det finnes flere sittegrupper hvor man kan slappe av etter en lang dag på hesteryggen med et glass vin, eller lese en bok om kveldene. Soverommene i andre etasje er fint innredet med store bad og masse varmt vann. 

Janne Mæller-Hansen og Ellen Stai hadde et flott opphold på Donana Dressage.

– Jeg synes oppholdet har vært fantastisk, sier Janne. Å få ri en godt utdannet hingst her, har vært over all forventning. Jeg har på 10 dager fått en mye bedre ridefølelse, og jeg er blitt mer bevisst på sits og sete. Dessuten har vi ridd flere turer og det har gjort meg tryggere. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle ri på tur med en hingst noen gang. Jose Manuel og hans familie har vært så  imøtekommende, og det har vært som å bo hos en familie, avslutter den fornøyde rytteren.