Ut av komfortsonen

I fjor inngikk jeg, Charlotte Moen og sprangrytteren Elise Holtung, et veddemål som noen av dere kanskje husker å ha sett på story´n her på Dressur Så Klart.

Foto: Sandra Hansen.

Ønsket mitt var å fremme dressuren og få andre til å ta mer av glede av denne grenen. Men det kom selvfølgelig ikke gratis, jeg som den dressurtanta jeg er måtte delta på et sprangstevne, noe jeg aldri hadde gjort før. Så den 10.11.19 måtte jeg til pers. Jeg hadde fleipet med at jeg ikke ville gjøre det før min egen sesong var over, tilfelle det ville skje meg noe. Så når sesongen var over hadde jeg ikke mye valg, det var bare å begynne å trene. Da min egen hest ikke er svært egnet til sprang var jeg så heldig at jeg fikk låne den trofaste fjordingen Vige på 19 år som eies av Wenche Karlsen.

Veddemål

Det skal sies at jeg håpet at dette veddemålet ikke ble innfridd fra Elise sin side da jeg følte jeg hadde tatt meg vann over hodet. Men Elise og hoppen Ekras Louchella begynte allerede i vinter å trene, og 06.01.19 red de LA:3 til hele 65,5% som selvfølgelig la litt press på meg. Så det var bare å komme i gang. Vi trente på med god hjelp fra Wenche og sakte men sikkert kom ting på plass, selv om man hadde vondt i magen før det første hinderet hver eneste gang. Da kom stevneinvitasjonen og den laveste hesteklassen var selvfølgelig 70 cm, jeg for min del kunne godt å ha ridd en bomklasse men et veddemål er et veddemål. Feige ut nå var ikke et tema.

Sprangrytteren Elise Holtung innfridde veddemålet og startet LA:3 og fikk 65,5 %. Foto: privat.

Konkurransedagen

Så kom endelig dagen jeg skulle ut på konkurransebanen på stevnet til Kongsvinger og Omeng Rideklubb. Jeg kan ikke huske å ha vært så nervøs før, som regel blir jeg dette også på dressurstevner men det inntreffer som regel ikke før 5-10 minutter før jeg skal inn på railen. Jeg sov ikke veldig mye den natten, og det å få i seg mat fristet lite. Men men, vi kom oss av gårde i god tid (det skal sies at jeg stresset en del med dette med tiden, det kom jo ikke et klokkeslett for starten min! Når skal vi dra? Når skal jeg begynne å sale på? Når skal jeg gå ut å varme opp?) og ankom Kongsvinger. Tanken som slo meg når vi kjørte opp med full bil fra Østre Mørdre Gård var at jeg hadde med meg flere folk nå, enn når jeg selv drar på dressurstevne. Så da kan dere jo tenke dere underholdningsverdien av dette. Da vi kom frem fikk jeg startnekt da det var feil i vaksinasjonskortet. Dette var selvfølgelig veldig kjedelig og alle 5 satte seg i bilen og begynte på veien hjem. Men når vi kom til Kongsvinger sentrum skjønte vi ikke feilen selv, og alle mann alle var enige om at vaksinasjonen til Vige stemte, så vi snudde å kjørte opp igjen. Det stemte det, det er bare så fort gjort å se feil når det er på flere sider. Vige er jo tross alt 19 år så en del vaksiner har det jo blitt.

19 år gamle Vige var spranghest i veddemålet. Foto: privat.

Gjennomføre

Men det gjorde jo at jeg kunne ri, det skal sies at når man var så bestemt på å gjennomføre dette så hadde det vært litt kjedelig å reist hjem uten å få ridd. Så vi salet på, og med god hjelp fra Elise, Wenche, Geir og Tonje kom jeg meg til oppvarming, fikk godt banen og inn til start. Hørte stemmen til Elise og Wenche hele veien, ri fram og se fram! Og der gikk startsignalet, hilste til dommeren og nå var vi i gang. Har gruet meg til disse hindrene som heter oxer og selvfølgelig var jo de første hindrene av denne typen. Men Vige og jeg fløy over første hinder og jeg tenkte at dette er jo faktisk morro. Men gleden varte ikke lenge, jeg tenkte jeg kunne være litt passasjer og det gjorde at Vige stoppet på hinder nummer to. Og med nerver fra min side funka ikke beina så godt heller, så vi ble rett og slett eliminert. Men vi fikk sløyfe! Woho! Men jeg skal innrømme at det var veldig surt å kun ri et hinder. Men hvem veit, kanskje vi prøver igjen neste år?

Nye utfordringer

Men det som har vært det morsomste med dette veddemålet er hvor gøy vi har hatt det på stallen med dette. Vi har ikke bare ledd en gang for å si det sånn. Så med dette vil jeg anbefale andre klubber/staller til å lage et veddemål eller utfordring. Jeg og Elise har alt lagd neste veddemål for 2020, vi skal nemlig ri distanse dog bare 20 km, men dette er noe ingen av oss har gjort før, så det gleder vi oss til.

Av Charlotte Moen