Tid for ull

De tykke, gode ulldekkene er hentet frem. Hva er det egentlig med ull som gjør at det holder stand mot stadig nye fantastiske oppfinnelser? Og hvordan passer man best på ullproduktene?

Både to og firbente nyter godt av ull, spesielt nå vinterstid. Vi tar det på oss innerst mot huden og legger det over hestens rygg. Ull har helt unike egenskaper som står seg mot nye produkter samtidig som det er en særdeles bærekraftig materialressurs.

Ull året rundt

Man tenker kanskje mest på ull og vinter, men ull har også sin berettigelse sommerstid. Det skyldes at ull har en temperaturregulerende egenskap, ull regulerer både kulde og varme. Om vinteren virker ullen varmeisolerende som følge av av ullfibrene er krøllete eller krusete – dermed dannes det luftlommer. Om sommeren transporterer tynne ullplagg vekk varme og fuktighet og virker avkjølende – også som følge av fibrenes utforming. Dette gjør at ull er velegnet både når hesten er i ro og når den er i aktivitet. Nettopp de egenskaper ull har i forhold til fuktighet er noe som setter dette materialet i særklasse. Ull kan holde på mye fuktighet, uten at den kjennes våt. Ull kan faktisk ta opp hele 1/3 av sin egen masse i form av vanndamp uten å kjennes fuktig. I tillegg transporterer ull vekk fuktigheten. Du har jo merket det – lagt et ulldekken på en svett hest. Under kjennes ullen tørr og fin ut. På oversiden perler vanndråpene seg. Ettersom ullen er tørr mot kroppen, reduseres varmetapet og man blir heller ikke klam. Og selv våt ull holder på varmen. Andre gode egenskaper ved ull er at ull faktisk har bakteriehemmende egenskaper – uten å være tilsatt skumle stoffer. Ull er også tungt antennelig og derfor svært brannsikkert. Det er lett å farge ull, i motsetning til mange syntetiske materialer som man trenger kraftige fargestoffer til for å få ønsket farge. Ull kan farges lett med fargestoffer fra blomster. I tillegg kan du bruke ull med god samvittighet. Ull er 100 % fornybart og naturlig – rett og slett et bærekraftig materiale.

Vedlikehold av ull

Ulldekken er gjerne tykke, store og tunge. Et mareritt å holde rene kan man tenke fort. Men, her kommer ullens naturlige egenskaper inn i bildet. Ull ganske så selvrensende hvilket gjør ull relativt enkelt å holde rent. Å lufte ullproduktene holder lenge, man trenger slett ikke vaske ull så ofte – det skal man faktisk unngå å gjøre. Lukt vil forsvinne når teppet henges ut i ren, frisk luft.Men innimellom må man trå til. Børst først vekk skitt og hår i teppet. Bruker man vaskemiddel, er det viktig å bruke et mildt vaskemiddel, helst skal det være alkaliefritt som olivensåpe eller lignende. Sterke vaskemidler kan inneholde blekningsstoffer som tar fargen. Det går helt fint å la være å bruke vaskemidler, og gjør man det må man passe godt på å få skylt ut alt sammen, ellers kan hesten reagere på rester av dette i teppet.

Temperaturen er viktig ved ullvask, vannet skal kjennes lunkent mot huden. Har man for høy temperatur, kan ullen krympe. Dette skyldes at ull er et naturlig proteinfiber, disse skades ved høy temperatur og tåler dessuten raske temperaturendringer dårlig. Da risikerer man å få et dekken med tovet karakter – som passer til en passer til en miniatyrhest… Har man tilgang til en vaskemaskin som takler et ulldekken, må man bruke et ullvaskeprogram eller håndvask. Vær også forsiktig med sentrifugering, gjør det bare noen få omdreininger, ellers kan ullen krympe. Bruk ikke tørketrommel med mindre teppet eller plagget er merket med at man kan gjøre dette. Vasker man for hånd, legger man dekkenet i bløt i kaldt vann i 30 minutter. Hvis du bruker noen form for vaskemiddel, så ha det i etter disse 30 minuttene og la det ligge i 30 minutter til. Skyld så – i så godt som kaldt vann. Press forsiktig ut vann, rull det eventuelt inn i et håndkle for å trekke ut vann eller sentrifuger det i en vaskemaskin noen få ganger på så lav hastighet som mulig. Tørk det ved å la det ligge flatt.

Fordeler med ull:

-Meget varmeisolerende

-Overlegne egenskaper når det gjelder å transportere vekk fuktighet

-Pent og klassisk

-Lett å lagre

-Holdebart

-Deilig og varmt om vinteren, avkjølende om sommeren

-Trenger ikke vaskes ofte

 -Trenger ikke såpe eller vaskemidler i vasking

Ulemper med ull:

-Kan krympe

-Kan være strevsomt å vaske (de få gangene du må gjøre det)

Kilder: Wikipedia, pierrerobert.com, dale.com