Halloween-dressur 2019

Skedsmo Rideklubb og Sørum Fritidsgård arrangerte Halloween-Dressur søndag 27. oktober, og det var stor deltagelse også i år.

Dette var årets siste arrangement i årets Høøks All-In, et samarbeid mellom rideskolen Sørum Fritidsgård, det lokale idrettslaget Skedsmo Rideklubb og Høøks Skedsmokorset.

62 barn og ungdommer deltok i de fire Ryttertestene som var satt opp.

I år var vi så heldige å få selveste Torunn Knævelsrud til å dømme, noe som var stor stas for alle! Vi har vært heldige å ha flinke fagfolk her på disse arrangementene før, blant annet har Kjell Myhre, Maja Farup og Ellen Birgitte Farbrot vært her og «dømt». Det er ekstra moro å kunne få hit noen av landets dyktigste til nettopp dette arrangementet. Det er stas å kunne vise frem hva vi jobber med i både klubben og i rideskolen, og ikke minst gleden deltagerne viser ved å få være med. Det var veldig hyggelig å ha Torunn her, og skriverne og ryttere sprudlet når dagen var omme. De fortalte fornøyde om alt de lærte i løpet av dagen, og at dressurdommere ikke er så skumle som de hadde trodd. Deltageren syntes det var gjevt å bli sett av en så god dommer, da tar de til seg kommentarene og jobber videre med dem. I løpet av dagen har vi sett både riddere, spøkelser, skjeletter, fiskere og fotballspillere. Det ble delt ut premier til beste ritt og beste kostyme i hver klasse, og det var mange som hadde gjort seg flid med kostymene. Torunn hadde en vanskelig oppgave å velge, og måtte tilslutt be stevneleder finne flere premier da det ikke var mulig å utnevne kun en i beste kostyme-kategorien.

Vi har hatt en stor vekst i antall deltagere med egen hest de siste årene, og i år var det hele 26 deltagere som hadde med sin egen hest. Det kommer deltagere fra mange av stallene som sokner til klubben, noe som viser at det gror godt i rekkene og jobbes bra i lokalmiljøet.

Medlemmene i rideklubben (som ikke har egen hest men rir i rideskolen), får låne skolehest for å delta, noe som gir flere muligheten til å lære mer om hva sporten går ut på, og ikke minst får oppleve gleden av å delta i hestesporten. De lærer om hva man som rytter må gjøre i forkant, under og etter et stevne- både for seg selv og hesten. Lørdagen ble brukt til forberedelser, puss og stell av hest og utstyr, fletting, pugge baner og program- og alt annet som hører med (ikke minst det å kontrollere nerver) Selvfølgelig med kyndig veiledning fra Sørum Fritidsgårds ansatte, og frivillige fra klubben.

Rideklubben og Rideskolen har samarbeidet om disse arrangementene i 11 år, og det er mange som i dag rir på høyt nivå i sporten som har deltatt her i sine yngre dager.

Det er en stor kabal som skal legges når 38 barn skal delta på rideskolens hester. Vi ønsker jo at alle rytterne skal få en god opplevelse, selv om ikke alle får yndlingshesten sin. Heldigvis får vi det til slik at alle får en hest de har gode erfaringer med fra før. Vi ønsker disse helgene skal være ekstra gode for hestene også, og vi ser de storkoser seg med ekstra stell og oppmerksomhet i forbindelse med disse arrangementene.

Halloween-dressuren er litt spesiell på flere måter, da er det nemlig «påbudt» å kle seg ut. I tillegg har vi satt opp en «klasse» for de som er over 18 (eller til vanlig rir høyere enn LB). Dette måtte vi gjøre etter hvert som flere av de som er «vokst opp med» arrangementet ble for gamle/gode, og ytret sterkt at de ønsket å få delta på Halloween-dressuren.

På deltakerlisten har vi ryttere som startet å ri i august, og ryttere som har ridd internasjonale mesterskap. Dette viser at Halloween-dressuren er noe for alle!

Vi har valgt å benytte ryttertestprogrammene. De har større fokus på rytteren og selve ridningen, samt at de rir flere på banen samtidig. Da har de yngre noen å ri sammen med, og noen av nervene forsvinner i skravlingen mens de venter på sin tur. Vi benytter egne «bedømmelses-skjemaer» på disse arrangementene, og det gis kun kommentarer. På den måten får alle en tilbakemelding på sitt ritt hvor fokus ligger på sits, valg av tempo, rideveier og innvirkning. Vi får derfor økt fokus på god grunnridning, noe som vi vet at er viktig – uansett nivå.

Det er ungdommene i klubben som arrangerer, med ungdomsrepresentant Maiken Laasby Lindstad i førersetet. De er med og organiserer alt i forbindelse med dette, fra å skaffe funksjonærer til å gjøre opp kassa etter endt dag. Da får de god erfaring som gjør det enklere om de senere de tar på seg et større verv i f.eks sportskomitéen. Det er jo de unge som er fremtiden!

Rekrutt-arrangementene våre er ment som god opplæring og innføring i hva et ridestevne er- og kan være- på alle områder. En praktisk øving, før det blir «på ordentlig»

I tillegg ønsker vi å lære bort hva godt samarbeid, ansvarsfordeling og gode relasjoner kan føre til.

På de 4 All-In arrangementene våre har vi hatt 259 startende, et tall vi er fornøyde med når det gjelder fremtidens hestesportsutøvere. Mange har deltatt på alle 4 arrangementene og har i løpet av 2019 fått prøve seg på både sprang, dressur og terrenghinder. En bred og allsidig opplæring før man skal spesifisere og velger gren er viktig. Det kreves like mye mot uansett hvilken gren man velger som voksen.

Høsthilsen fra Skedsmo Rideklubb- Best fra bredde til topp!