I boksen med Heidi

Tirsdag kveld fikk vi være med en av de få norske kvinnelige sportskommentatorene som finnes, nemlig Heidi Skar, inn i boksen under sending på Eurosport.

Heidi Skar er en av de få kvinnelige kommentatorene i Norge. -Rett og slett drømmejobben når man er så glad i denne sporten, sier Heidi, som gjør seg klar for sin sending nr. 169 i år! Foto: Line Moen

Det er 19 år siden Heidi begynte å jobbe i Eurosport. I 1984 ble hun invitert med i boksen av daværende kommentator for hestesport i NRK, Jens P. Heyerdahl, og sammen gjorde de OL i Los Angles og Seoul på statskanalen. Så gjorde Heidi Barcelona alene. Hun var selv aktiv rytter, og trente en del for den svenske landslagsrytteren Lennart Lindelöw. Han jobbet som kommentator for hestesporten i Eurosport i Sverige. Den gangen gikk sendingene ut på svensk i de skandinaviske landene, men så ble det endring. Hvert land skulle ha sin egen kommentator. – Lennart anbefalte da meg, forklarer Heidi, som ble oppringt av Eurosport mens hun var på ferie i Spania. Det var kun en måned til OL i Sydney. Etter å ha tenkt seg om et par uker tok Heidi jobben.

Drømmejobben

– Jeg har verdens beste jobb, fastslår Heidi. Med supre kollegaer og sjefer. Fullt av uforglemmelige og fantastisk opplevelser, blant annet det ærefulle oppdraget å kommentere åpnings- og avslutningsseremonien i OL i London. Sjefen hennes, Glen Bisset Eriksen, er mannen som sørger for at Heidi har mye hestesport å kommentere. Blir det «kollisjoner» med flere events på samme tid, kan noen av sendingene bli flyttet til et annet tidspunkt. Men alt blir sendt. – Hestesportpublikummet er et veldig takknemlig publikum, sier Glen, og vi har ingen kommentatorer som får så mange likes og tilbakemeldinger som Heidi.

– Min fantastisk sjef, Glen Bisset Eriksen, sørger for at det kommer mye hestesport på programmet, sier en fornøyd Heidi Skar. Foto: Line Moen

Sending nr.169

Vi blir møtt i døra av en blid Heidi som ønsker oss velkommen til TV-Norge huset i Nydalen. Heidi har brukt formiddagen til å forberede seg til sending. – Jeg bruker i snitt 3-4 timer før hver sending, forklarer Heidi. Når det er magasinprogram som f. eks Horse Excellence, henter jeg opp et manus med tidskoder hvor alt innholdet i programmet står på engelsk. Det må oversettes til norsk og lages forståelig for det norske publikum. Hele veien ligger det tidskoder som jeg må følge. Når vi har vanlige sendinger kontakter jeg noen ganger banebygger eller arenaspeaker. Er det hester eller ryttere jeg ikke kjenner, studerer jeg de i forkant for å være godt forberedt når jeg går på lufta. Alt jeg har laget av skjemaer må oppdateres etter hver konkurranse slik at det er klart til den neste. Før dressursendingene studerer jeg nøye ekvipasjene minimum fem ganger. Ser på hver eneste, minste detalj fra ekvipasjenes tidligere freestyle. Forberedelser er halve jobben. Hvis man tror man er ferdig utlært som kommentator er man definitivt ferdig, forklarer Heidi, som føler et stort ansvar overfor sporten, utøverne og kanalen.

Heidi bruker i snitt 3-4 timer å forberede seg før sending. Foto: Line Moen

En drøy time før sending ringer Heidi kontoret i London for å gi beskjed at hun er på plass. Deretter går hun inn i boksen for lydsjekk. I boksen har hun en stor skjerm (samme bilde som TV-seerne ser), en mindre skjerm, og en pc. Hun har regi på øret, som teller ned til reklamepauser, når det kommer intervjuer, og får diverse beskjeder underveis. – Det er en del multitasking, man må holde fokus og være konsentrert hele tiden, sier Heidi. Så er vi i gang med sending nummer 169 – fra januar til oktober i 2019! – Vi kommer nok opp i 200 sendinger ved årets slutt,  sier Heidi.

Vil du bli med inn på Eurosport Norge? Vil du bli med inn i boksen? Vil du vite hvilken dressurhest som er Heidi´s favoritt? Eller hvem som er hennes favoritt dressur ryttere? Videoer finner du idag på Instastory @dressursaklart eller på vår Facebook story.