Kolikk

-Kolikk er en vanlig sykdom hos hester, og den kan variere fra milde forbigående smerter til livstruende tilstander som vil kreve operasjon for å bli løst. Selv om begrepet kolikk generelt referer til magesmerter, er dette hos hesten oftest assosiert med magen og tarmkanalen, forklarer veterinær Giorgio Riccardi.

Illustrasjonsfoto: privat.

Hesten har et sammensatt og langt fordøyelses system. Dette inkluderer munn og tenner, spiserør, og i bukhulen; magen, tynntarmen, tykktarmen og endetarmen. Hos hesten er tykktarmen spesielt utviklet og det er her fordøyelsen av fiber (gress og høy) finner sted ved hjelp av mikroorganismene som befinner seg der. Tynntarmen og tykktarmen er begge bevegelige og av denne grunn kan de bevege seg ut av stilling og være årsaken til alvorlig kolikk. Hester er vanedyr og enhver endring i kostholdet, som nytt høy eller kraftfôr, redusert fysisk aktivitet som for eksempel på grunn av halthet, eller miljø brått temperaturfall eller overdreven varme, kan utløse en kolikkepisode. De fleste kolikker vil være forbigående og uten konsekvens for hesten, men det er viktig å gjenkjenne tegnene på kolikk for å kunne søke hjelp av veterinær i tide.

En hest med kraftig kolikk vil gjerne rulle seg. Illustrasjonsfoto: privat.

Så hvordan viser hesten tegn på magesmerter?

* Hesten tar hodet mot flankene eller biter etter buken

* Skraper eller tapper med bena

* Hesten ligger eller ruller seg

* Hesten er rastløst og reiser seg opp og ned

* Hesten svetter

* Hesten klarer ikke å stå oppreist

– Hvis du observerer ett eller flere av disse tegnene, bør hesten overvåkes nøye, sier Riccardi. Fjern høy og kraftfôr. Å leie hesten vil være gunstig da det vil distrahere hesten og man unngår at den ruller seg, noe som kan forårsake ekstra traumer og noen ganger til og med forskyvning (endring av stilling) av tarmen, forklarer Riccardi videre. Hvis tegnene på kolikk vedvarer eller hvis de er veldig markerte fra starten av, bør man kontakte veterinær omgående. Veterinæren vil sjekke hjerterytmen, om hesten er dehydrert, lytte til lungene og tarmen. Han kan deretter utføre prosedyrer som palpasjon i endetarmen eller passering av en tube til magen. Veterinæren vil vurdere om hesten bør transporters til en veterinærklinikk for mer intens behandling og om operasjon er nødvendig.

Ved alvorlig kolikk kan operasjon være eneste løsning. Foto: privat.

Hyppig observerte kolikker vil være forårsaket av spasmer i tarmens muskulatur eller av gassforstyrrelse i tykktarmen på grunn av unormal gjæring. En annen vanlig tilstand er påvirkning av tykktarmen, som er opphopning av dehydrert avføring på grunn av redusert aktivitet i tarmen. Dette observeres ofte når hestens aktivitet reduseres, i perioder med overdreven varme eller med plutselige fall i temperaturen. Andre typer kolikk (et  mindretall) referer til vendinger  eller endringer av stilling i forskjellige deler av tarmen, og det er de som til slutt krever kirurgiske inngrep. Siden  det er veterinærens jobb å behandle kolikken så la oss se på hva vi kan gjøre for å forebygge dem.

* Foring: Gi alltid fôr av god kvalitet og i tilstrekkelig mengde for arbeidet som hesten utfører. Unngå høy av dårlig kvalitet, da dette kan inneholde giftige stoffer som kan utløse kolikk i seg selv. Ha faste rutiner for foringen, og følg med på at hesten drikker nok.

* Trening: Hold hesten din i form og i jevn trening og gi den gjerne tid i paddock. Hvis hesten din trenger å stå i boks av en eller annen grunn som for eksempel en skade, så reduser fôret betydelig.

* Markkur: Gi hesten din markkur jevnlig under veiledning fra veterinæren din. Noen kolikker kan utløses av tarmparasitter.

* Tannpleie: Sørg for å få tennene sjekket jevnlig, da tannpleie er en del av en normal funksjon av mage og tarmsystemet.

* Følg godt med på hester som sluker luft: Disse hestene er utsatt for en bestemt type kolikk.

-Vær en best mulig leder for hesten din og vær klar til å gjenkjenne symptomene på kolikk, råder Riccardi. Det vil også være til stor hjelp for veterinæren når  du kan beskrive symptomene, hvor lenge de har pågått, samt temperatur og puls. Er du usikker på hvor alvorlig tilstandene til hesten er, så ring veterinæren.