Unngå sur stråle

.

Sur strål er et velkjent fenomen. Det er en sopp-eller bakterieinfeksjon i strålen i hoven. Det starter gjerne i midten av strålen og fortsetter dypere inn om det ikke behandles. Trenger det dypt nok inn vil det treffe nerver og blod, og på dette tidspunktet vil hesten være halt.

Hester som går med såler kan lettere få sur stråle da man ikke får rengjort under sålen. Foto: Line Moen.

Et illeluktende problem

Sur stråle fremstår gjerne illeluktende og i oppløsning. Det oppstår gjerne ved feil hovpleie og ved uhygieniske underlag. Fuktighet pakker seg inn i hoven og hindrer at luft kommer til, og dermed kan den angripes med uønskede bakterier. Soppinfeksjon i strålen er relativt vanlig. Hoven kan fremstå som myk og kan ha svarte områder på begge sider av kråka. Du vil merke en vond lukt ved kråka etter at du har rengjort området og det ”smuldrer” gjerne når du bruker hovskrapa. Dermed kan strålen miste sin effekt med sin pumpe- og støtdemperfunksjon i hoven og problemet blir større.

Uhygieniske forhold gir fort sur stråle

Sur stråle florerer gjerne der hvor hester går på et begrenset området med uhygieniske forhold. En hest som oppholder seg i et ”rent” område, dvs uten altfor mye gjødsel og urin, utvikler som regel ikke sur stråle, mens en hest som står i et underlag gjennomtrukket av urin store deler av døgnet er en opplagt kandidat. Det samme gjelder hester som går med såler der man ikke får rengjort under sålen. Det kan også oppstå sur stråle ved mangel på beskjæring av høvene på hesten. Når høvene blir for lange kommer det ikke lengere press på sålen, og det kan fort gi sur stråle.

Sur stråle lukter vondt – av den grunn bør den være lett å oppdage. Om sur stråle ikke behandles, kan lidelsen utvikle seg og resultere i at hoven blir ødelagt. Foto: Line Moen

Behandling og forebygging

Om du mistenker at hesten din har sur stråle, bør du kontakte veterinær for å få en korrekt diagnose og råd om videre behandling. For å bli kvitt sur stråle krever det at du angriper problemet fra to sider. Et samarbeid mellom veterinær og hovslager er et godt tiltak. Hovvev som er ødelagt må fjernes. Hovslager eller veterinær kan pakke inn strålen i f.eks en tjæreblanding, blåstein (kobbersulfat) for å fjerne dødt horn. Man kan forebygge sur stråle ved å sørge for at hesten har et rent og tørt underlag i boksen og i uteområder hvor den tilbringer mye tid. Ha gode rutiner på å rense høvene og sørg for å få høvene verket/skodd jevnlig.