Tid for mugg…

Høsten er gjerne en tid på året hvor mange hester pådrar seg mugg. Det er fuktig, og paddockene er ofte gjørmete her i landet hvilket gir god grobunn for bakterier


Gjørmete paddocker gir perfekt grobunn for mugg og hudinfeksjoner. Foto: Line Moen

De fleste av oss som er i stallen har hatt eller kjenner til en hest som har hatt mugg. Vi  kaller det  ofte mugg på stallspråket, noe de fleste av oss forbinder til sopp. Men, infeksjonene hestene får på bena er stort sett bakterier og de er også ofte et tilbakevendende problem.

Flere årsaker til mugg

Mugg er en samlebetegnelse av ulike sykdomsfremkallende bakterier.. Det er varierende årsaker til at hesten får mugg. Oppstallingsforhold er ett av dem. Gjørmete og fuktige paddocker er perfekt for bakterier. Det kan også være et sår som setter prosessen i gang eller feil bandasjering eller belegg som lager skader på huden slik at bakteriene får tak. Når bakteriene først får tak i huden, så sprer det seg om man ikke behandler. Hvor på bena det starter er avhengig av hva som satte prosessen i gang. Derfor er det viktig å holde hestebena rene og tørre for å forebygge problemet. Vær flink til å rengjøre hestebena og sørg for en ren og tørr boks.

Vær varsom

Om man bruker sterke produkter til å rengjøre og behandle med, kan dette fort ha motsatt virkning. F.eks jod eller klorexidin skal ikke brukes over mer enn 2-3 dager i strekk – da risikerer man at huden blir skadet samt at man skader cellene og dermed holder infeksjonen i gang, til tross for at intensjonen var det motsatte. Om det utvikler så mye at det benet hovner opp, huden strekker seg og det kommer væske ut, så vil huden etterhvert sprekke og det vil dannes skorper. Det nytter ikke å behandle oppå skorpene.

Får du ikke kontroll på muggen, så kontakt veterinær! Foto: Line Moen

Mugg kan være smittsomt

Det kan være et godt tips å klippe eller barbere bort hårene i de områdene som er infiserte. Det finnes mange kjerringråd på hvordan man skal bekjempe mugg. Da dette faktisk kan være smittsomt er det også en god ide og ikke bruke de samme børstene og bandasjene/beleggene på andre hester. Om man ikke får kontroll på muggen på egen hånd, burde man kontakte veterinær. Om muggen sprer seg eller hesten begynner å hovne opp i bena, så trenger man profesjonell hjelp. Det er stort sett lokalbehandling som tar det til slutt. Det viktigste budskapet er at hesten må ha et godt miljø å stå i.

  • Hold boksen ren og tørr
  • Hold hestebena rene og tørre
  • Ikke del børster og belegg/bandasjer med andre
  • Kontakt veterinær om du ikke får kontroll på muggen
  • Klipp eller barber bort hår i områdene for å holde det rent og tørt