Den internasjonale dressur rytteren Marc-Peter Spahn

Marc-Peter Spahn er en internasjonal rytter som er velkjent for sin kjærlighet for Frieserhesten, og han konkurrerer med de på høyeste nivå, helt opp til internasjonal Grand Prix.

Foto: privat.

Han er født i Aachen Tyskland, men har i over 17 år bodd i Nederland. Han fikk sin første ponni som 5 åring, og allerede som 18 åring debuterte han i Prix St. Georg i Dressur, og siden da har det ikke vært tvil om hvor Marc-Peter har sitt enorme potensiale og store talent.

Tekst: Merete C. Myhre

Når han ble introdusert for Frieserhesten, ble han en stor fan av deres karakter og arbeidsmoral. Hans karriere med den godkjente hingsten Adel 357 gjorde at han raskt ble lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt, og de kom hele veien opp til Grand Prix. De har også konkurrert i Norge under AEG. Her har han også deltatt på AEG med den godkjente hingsten Anders 451 Grand Prix, som han selv eide og red opp før han solgte den i 2013 til Chere Burger i Sør-Afrika. Anders 451 deltok i 2015 i VM i Normandie. Anders 451 er sønn av Adel 357, og man ser i dag flere talentfulle dressurhester etter Anders 451 som er godt på vei mot Grand Prix. Anders 451 ble godkjent i KFPS for sitt store anlegg for dressur og er ferdigkåret på livstid basert på avkom.

Marc-Peter har ridd 7 hester opp til Grand Prix i dressur, både friesere og varmblods ridehester. Han rir blant annet Elias 494 i Grand Prix, og de har vært å se på flere internasjonale stevner i 2019, blant annet Ermelo, Hamburg og Falsterbro hvor de red til 71.485%.

Marc-Peter liker å jobbe med unge hester som har en kombinasjon av talent, intelligens og arbeidsvilje. I søken etter den rette kombinasjon av disse kvaliteter, har hans interesse for avl økt de senere år, og han følger nøye med på hvordan de forskjellige hingsters avkom utvikler seg og fungerer som ridehest. Hans inntrykk av egenskapene av de forskjellige hingste og hoppelinjer, kommer fra egen erfaring fra å jobbe med mange forskjellige hestene han selv rir og trener, hester han ser hos sine elever i Nederland og de han underviser verden over.

Foto: privat

Spesielt etter at Marc-Peter ledet Fryso Huys projektet i 7 år fikk han særlig framgang i å introdusere frieserhesten i de høyere klassene på internasjonalt nivå. Som et resultat av dette, er det i dag en større gruppe dressur ryttere i de høyere nivåer med frieser.

I tillegg til å trene og konkurrere på internasjonalt nivå, er Marc-Peter årlig å se på KFPS sin Hingstekåring i Leeuwarden, hvor han både holder Clinics, har Show og fremvisning i Dressur.

Marc-Peter og hans samboer Ykje Baron eier og driver Stal Baron-Spahn i Niebert som ligger i provinsen Groningen i Nederland. Der har dem en privat stall med egne og andres hester som de trener og konkurrerer i Dressur.

Siden 2011 har Marc-Peter jevnlig kommet til Norge å undervist, og han har en fast gruppe elever i Stavanger og på Østlandet. Flere av hans elever gjør det godt i dressur, hvorav to av hans elever i dag er å se i Prix St. Georg med hver sin Frieser, hvor han har fulgt hestene fra 4 års alder, og en elev har ridd til Sølv i EM for friesere i NL i Grand Prix. Det er mange elever på MB nivå som også er på vei oppover, blant annet en elev som sammenlagt ble nummer 6 i årets Norgesmesterskap for juniorer i Dressur. De er også tatt ut på Norges Junior Landslag i Dressur.