Nerd på tenner

Den 33 år gamle veterinæren Eivor Knutsrud fra Kongsvinger nøyde seg ikke bare med å fullføre veterinærutdannelsen. Tilleggsutdannelse med tenner måtte hun ha, og da det ble klart at tannproblemer ofte gir sekundære problemer i hestekroppen, så tok hun like gjerne utdannelse innen veterinærkiropraktikk også.

Eivor med to av sine ridehester som hun har hjemme pågården. (Foto: privat).

Eivor har holdt på med hest siden hun var 7. Hun begynte på rideskole hos Dankka Tidemandsen på Kongsvinger og etter hvert fikk hun og lillesøsteren også hester hjem på gården. Oppveksten innebar år med sommerjobber både på Langedrag og på Sulseter ved Vinstra, hvor hun ledet rideturer i Rondane. Etter et år med studier, ble det et friår med jobb på for Maren Olsen Moshølen, på ridesenter i Kongsvinger.
Det var helt fantastisk, jeg lærte veldig mye av disse forskjellige jobbene, forklarer Eivor.  Jeg ville gjerne jobbe med hest, men fant ut at å undervise og måke møkk ikke var noe jeg kunne tenke meg resten av livet. Jeg har vært heldig og hatt det lett for ting på skolen, så da motivasjonen var på plass var jeg klar for å begynne på veien mot å bli veterinær!

Ut i verden

– Jeg ville gjerne ut i verden. Se nye steder og møte nye mennesker. Mange forskjellige land og studiesteder var til vurdering. England er for eksempel bra, men veldig dyrt. Jeg kunne godt tenkt meg Tyskland, men kunne ikke et ord tysk. Så jeg endte opp i Slovakia hvor vi kun var 10 nordmenn på hele skolen. Skole – og lokalsystemet var selvfølgelig veldig annerledes enn hjemme, men jeg så sjansen til å bli kjent med mennesker fra mange forskjellige nasjonaliteter. Men jeg var veldig glad for å dra hjem da jeg først var ferdig! Jeg fikk jobb på veterinærklinikken på Kongsvinger allerede før jeg fikk de siste eksamensresultatene. På en konferanse fikk jeg vekket interessen for å lære mer om tenner. Det er så mye man ikke lærer på ordinært studie, man kan gjøre en så stor forskjell for hestene bare man får tilegnet seg mer kunnskap. Så, jeg søkte meg inn på etterutdannelse på tenner ved SLU (Sveriges Lantbruks-Universitet, som er den svenske veterinærhøgskolen). Det var lang venteliste så jeg kom ikke inn første året. Men, jeg var veldig innbitt på å lære mer, så fort som mulig. Jeg hadde fri fra klinikken hver tirsdag, og endte opp med å kjøre to timer hver vei til Ellen Schmedling for å lære av henne.

Tenner

-Jeg tar litt av når jeg får snakke om tenner, ler Eivor.  Dette med tenner er vanvittig interessant, og hvor mye de kan ha å si for hele hesten er iblant helt overveldende. Når mennesker har tannverk så blir man ofte spent og får vondt i muskulaturen i hals, nakke og skuldre. Sånn er det jo for hestene også. Derfor har jeg vært tilsammen 8 uker i Tyskland, hvor jeg har tatt enda mer påbygning på veterinærutdannelsen, i veterinærkiropraktikk og fysioterapi. Jeg har i tillegg en mor og en søster som er utdannet fysioterapeuter. De jobber med mennesker, riktignok. Men hvis man ser bortifra mengden hår på pasientene og at mine pasienter ikke snakker, er ting overraskende likt. Det snakkes livlig om fag når vi samles til familiemiddager!


Dette med tenner er vanvittig interessant, sier veterinær Eivor Knutsrud. (Foto: privat).

Mye tid på veien

-Jeg føler iblant at jeg bare har gått veldig mange år på skolen for å bli yrkessjåfør, ler Eivor. Hun anslår at det blir 60.000 kilometer i bilen i løpet av året. Jeg har en filosofi om at jeg kjører så langt som folk er villige til å betale for at jeg kjører. Så fra basen på familiegården på Kongsvinger går det langturer til Røros, Molde og Lillehammer. I tillegg har Eivor også veterinærlisens i flere EU-land, og har kunder også i Sverige og Portugal.En utflyttet nordmann flyr meg ned til Portugal en gang eller to i året. Der er de ikke bortskjemte med veterinærkiropraktorer, så jeg har ofte mye å gjøre når jeg først tar turen sørover.

Hest hele døgnet

-Hest er jobben min. Men når noen spør meg hva jeg gjør på fritiden, så er det hest da også, forteller Eivor. Hjemme på gården bor nemlig tre hester, shetlandsponnien Anino, og to varmblods ridehester. Den eldste er en eks-feltrittshest, som ble spranghest. Men nå kan jeg vel kalle ham ren dressurhest, siden jeg ikke rir sprang, og vi har karret oss opp til MB, ler Eivor spørrende. Han er en 14 år gammel norskoppdrettet herremann, Alfas Amadeus e. Casir Ask/Andiamo. I fjor ble hesteflokken utvidet ytterligere. Jeg og treneren min, Veronica Granerud, satt på nettet og så på unghester i Sverige og Danmark. Der snublet vi over en kjempelekker åring, som vi bare måtte dra og se på. Dermed ble Baron Otard VS e. Zuidenwind/Figaro R med hjem til Norge. «Lillebror» har nå blitt en stor 2-åring og er arvtageren til Amadeus.

Gode erfaringer

Jeg har lært, og lærer fortsatt, enormt mye av det å ha egne hester, både ridemessig og i forhold til håndtering generelt. Med tanke på jobben min så er det gull verdt å ha hester selv. Mine hester får jo også låsninger og tanntrøbbel i blant, og det at jeg kan relatere til hvilke utfordringer man står ovenfor som hesteeier i hverdagen tror jeg er veldig positivt. For eksempel er Amadeus veldig følsom i munnen. En bitteliten hake er nok til at han står ordentlig imot. Han har lært meg at det vi mennesker anser som småting kan utgjøre en stor forskjell for hestene.

Fremover vil du kunne lese alt du trenger å vite om hestenes tenner her på Dressur så klart!