Fantastiske norske resultater i UVM

– Jeg er helt overdrevet fornøyd, forteller hesteeier Cathrine Rasmussen, som er deleier i flere av medaljevinnerne i årets Verdensmesterskap for unghester!

Av de yngste hestene i Ermelo var det 4-åringen So Unique e. Sezuan x Donnerhall som definitivt var best. Cathrine eier halvparten av denne flotte hingsten sammen med Helgstrand Dressage AS. – Vi kjøpte den sammen under kåringen i Verden når den var 2.5 år, forteller Cathrine. Den ble premiehingst i Hannoveranerforbundet, og deretter i Dansk Varmblod hvor den også vant materialprøven. So Unique var Bundeschampion i fjor for 3-årige hingster. Nå i Verdensmesterskapet for unghester i Ermelo briljerte den unge hingsten med å vinne både kvalifiseringsklassen og finalen. – Hva kan jeg si; det kunne jo ikke gått bedre, så jeg er selvfølgelig mega fornøyd med resultatet, sier Cathrine.

Helgstrand Andreas, DEN, Jovian World Championship Young Dressage Horses – Ermelo 2019 © Hippo Foto – Dirk Caremans Helgstrand Andreas, DEN, Jovian

Jovian og Valverde

Cathrine eier også halvparten av to av hestene som var til start i 5-års klassen, også sammen med Helgstrand Dressage AS. Den flotte vallaken Valverde e. Vitalis x Ampere ble nummer to i kvalifiseringsklassen og oppnådde en flott 4.plass i finalen. – Valverde kjøpte vi når den var 2 år, forteller Cathrine. Den gikk senere gjennom forbesiktigelsen i Westfalen, og ble fløyhingst ved kåringen samme sted. Den er også kåret i diverse andre forbund bla. Dansk Varmblod. Den har vunnet Westfalen Championatet to år på rad og ble nummer to i bundechampionatet i fjor. Det er en fantastisk hest med et fantastisk temperament. Jeg er totalt betatt av denne hesten, sier Cathrine.

– Men det er jeg jo selvfølgelig av Jovian også, som vant finalen for 5-åringen med historiske fire 10-tall fra dommerpanelet. Den hollandske hingsten er e. Apache x Tango. Den kan trave av jorden som jeg ikke har sett en annen hest gjøre før. Det er som å se en F16 ta av fra landingsbanen når den blir satt i fri trav. Det er simpelthen så mye power og avskubb i den hesten at det er så man få gåsehud av å se på. den har ekstrem ridbarhet og Andreas er en sann mester i å få vist sine hester optimalt frem når det gjelder som mest. Andreas og jeg kjøpte Jovian sammen da den var 3 år. Den var merkelig nok ikke kåret på dette tidspunktet, men er siden blitt kåret i en rekke forbund. Jovian ble plassert som nummer fire i kvalifiseringsklasse i Ermelo og var tredje siste hest som skulle inn på banen i Ermelo, forklarer Cathrine. Hesten før han var Secret e. Sezuan 2 x St. Moritz som vant kvalifiseringen – en av favorittene til gullet . Secret gikk nærmest et perfekt program, så Jovian skulle ikke sette en fot feil om det skulle holde til seier. Men det finnes nærmest ingen som leverer under topp press slik som Andreas – og da Jovian bare gikk som engelene sang gjennom hele sitt program, så var spenningene før dommerne annonserte karakterene nesten ikke til å holde ut, sier Cathrine. Da karakterene ble lest opp med 8,3 i skritt og resten bare 10-tall så eksploderte bare jubelen. Seieren var i hun, det var simpelthen helt fantastisk – en ”once in a lifetime” opplevelse, alle disse gode resultatene i et sterke felt av drømmehester, selv trøstefinalen er proppet med kvalitetshester – jeg må bare klype meg i armen, sier den fornøyde hesteeieren.

Sølvet i 5-års klassen gikk til Secret e. Sezuan 2 x St. Moritz med svenske Jessica L. Thomas i salen. Bronsemedaljen gikk til Queenparks Wendy som også er etter Sezuan 2 men med Blue Hors Soprano som morfar.

6-års klassen

Norsk Varmblods var også representert i Ermelo. Hingsten Dille Belamigo e. Belamour x Vystrel som eies av Caroline Dille og Kjersti Moen Fagerheim ble fremvist av Tanja Rusovic. I kvalifiseringsklassen oppnådde de en total på 6,94 %. Og i den lille finalen for 6-åringen fikk de 7,42 %.

Dille Belamigo e. Belamour x Vystrel. (Foto: Kent Rusovic).

Best blant 6-åringene var oldenburgerhingsten Zucchero e. Zonic N.O.P x Prince Thatch xx med Frederic Wandres i salen, som fikk 9,66 %. Sølvet gikk til Revolution e. Rocky Lee x Ruoletto og Andreas Helgstrand. Andreas innkasserte bronsemedaljen også på DV vallaken Zhaplin Langholt med samme far som vinnerne av klassen, Zonic N.O.P men med Stedinger som morfar.

Spennende finale i 7-års klassen

Den fantastisk velgående hingsten Hesselhøy Donkey Boy e. Era Dancing Hit x Milan var så tett på gullet i finalen. Gullet gikk til d´Avie e. Don Juan de Hus x Londonderry med Severo J. Lopez i salen og de oppnådde 85,046 %.

– Jeg må innrømme at sølvet var en nedtur, sier eieren Kristin Andresen. Vi var 0,086 % fra gullet. Donkey Boy viste seg supert fredag og vi visste at gullet var inne rekkevidde. Han fikk en rolig dag lørdag og han var i god form på oppvarmingen, men da han kom inn ble han spent. Høy i nakken og senket ryggen, forklarer hun. Jan Møller Christensen fikk kontroll på det og trav og skritt programmet gikk supert. I galoppen kom han litt bak sjenkel og mistet energien i siste piruett. Han brøt ikke takten, men det ble mange steg. Så brøt han galoppen i svingen og det ble feil. Jan rettet det raskt opp, men det kostet oss nok gullet. Donkey Boy hadde høyeste Total Quality Score av alle hestene i UVM med 97,2 %, men fine d`Avie og Severo J. Lopez fikk høyere score på det tekniske pga Donkey Boys feil. Men slik er det med hester, man vet aldri før det hele er over. Men totalt sett er det å være på UVM en fantastisk opplevelse. Du får se alle de beste ”up and coming” hestene. Neste år flyttes det tilbake til Verden i Tyskland. Vi har allerede bestilt hotell fra 5-9 august, avslutter Kristin.

Hesselhøy Donkey Boy kapret sølvet i 7-års klassen. (Foto: Hippofoto).

Jeg er kjempfornøyd, sier Isabel Freese, om den sorte hingsten Total Hope e. Totilas x Don Schufro. I kvalifiseringen gikk han ganske fint og vi fikk gode karakterer. Han har vært litt hingstene på oppvarmingen og litt ukonsentrert, men han ble bedre og bedre gjennom programmet. I finalen hadde vi et par små misforståelser, men jeg er kjempefornøyd med bronsemedaljen, sier Isabel, som oppnådde 82,184 %.

Isabel Fresse og Total Hope fikk bronse i 7-års klassen. (Foto LL-Foto.de).

Cathrine hadde også en hest til start i 7-års klassen. Hoppen Icing for U e. Ampere x Bocelli som også kvalifiserte seg til finalen. – Jeg kjøpte henne som føll på auksjon i Sverige. Hun ble veldig sent tilredet (som 4-års), fordi hun var så smal og spinkel som 3-års, så ville jeg gi henne litt ekstra tid. Hun har derfor vært litt etter i utdannelsen helt til nå, i forhold til årgangsklassene. Dette var utrolig nok bare hennes fjerde stevne. Hun gikk direkte til finalen etter første dag, men var trett i finalen, så hun fikk ikke vist alt hun har i posen. Men jeg er superfornøyd med hva hun presenterte i forhold til hvor uerfaren hun er, avslutter Cathrine.