5 tips til oppvarmingen

I dag får du 5 tips fra den norske dressurrytteren Zilia Zambrana som til daglig er basert i Tyskland. (Foto: privat)
  1. Vær på stevneplassen i god tid før du skal starte. I tyskland har vi et ordspråk som heter «In der ruhe liegt die kraft» det betyr så mye som «i roen ligger kraften» og er veldig passende når det gjelder ridesporten. Du bør ha tid til å inspisere både oppvarmigs- og stevneplassen og gjerne noen få minutter til å gå igjennom programmet i hodet, når du står ved banen du skal ri inn på. Ingen ting er verre en å komme «nesten» for sent, ikke bare forstyrrer det den mentale fokusen, men gjør også at du ikke kan gi deg og din hest de beste forutsetningene. I tillegg er hester vare dyr som fanger opp følelser av stress og nervøsitet med en eneste gang.
  2. Løsgjør hesten din på samme måte som du gjør på hjemmebane. Hester er glade i rutiner fordi rutiner gir trygghet. Prøv derfor å få løsgjøringsfasen til å ligne mest mulig på slik den er hjemme. Hvis din hest bruker å få 20 minutter skritt før du begynner å trave, så gi den det på stevneplassen også. Det samme gjelder lengden av løsgjøringsfasen og rekkefølgen av  øvelser som den er vant til på trening. Ettersom forholdene på stevneplassen ofte er veldig anderledes en hjemme, kan det være at hesten kan trenge litt mere tid enn normalt før den er helt løsgjort. Målet med løsgjøringsfasen er å få hesten til å bli oppmerksom på rytteren og gjøre den myk og avslappet i muskulaturen.
  3. Arbeidsfasen er viktig for å kunne forberede programmridningen. Du bør ri igjennom alle øvelser som forekommer i programmet du skal ri, du kan ikke forvente en perfekt ryggning eller fantastiske økninger, hvis hesten ikke har gjort disse øvelsene en gang på oppvarmingsplassen. Men bruk ikke opp alt kruttet før start! Det blir ingen frisk og energisk runde inne på banen hvis tanken har blitt ridd helt tom. Det er definitivt kontraproduktivt å ri 20 økninger før du skal inn på banen og det blir ingen flere poeng av å være verdensmester på oppvarmingsplassen. Forlang heller ingen mirakler,hold hesten din motivert ved gjøre de tingene den kan, er det noe som enda ikke er perfekt så får man øve mere på dette hjemme istedenfor.
  4. Gi deg selv et minutt eller to til konsentrasjon før du rir inn på banen. Bruk den tiden hvor bandasjene blir tatt av og hesten kanskje får en liten opp-shining til konsentrasjon, tenk f.eks igjennom programmet en gang til. Noen ganger er man så opptatt av at hesten skal gå så perfekt som mulig at man helt kan glemme seg selv. Har jeg alt på plass, sitter ting korrekt og kan jeg programmet jeg skal ri, er ting du kanskje bør spørre deg selv om.
  5. Enjoy!!! Ikke glem at du rir for gledens skyld. Selfølgelig bør man ha ambisjoner, men ikke stå i veien for deg selv. Gjør det beste du og din hest kan og det vil alltid være bra nok for øyeblikket. Og vil man gjerne gjøre det bedre neste gang, så er det bare å dra hjem igjen med en erfaring mer, og selvkritisk øve på alt som ikke helt nådde mål.