Landsstevne i dressur på Kongsvinger 5-7. juli.

Tekst: Eivor Knutsrud


MA lørdag: fv. Lotta Åndal / Skikkilds Ralina, Rikke Jensen Kristiansen / Didi, Siri Skahjem / Schufrina

For første gang på over 20 år inntok dressur-Norge igjen ridebanene hos Kongsvinger og omegn rideklubb (KORK), da klubben arrangerte landsstevne i dressur 5-7 juli. Et slikt stevne har ikke blitt arrangert på anlegget på Hov siden 90-tallet.


Cecilie Tidemand Ruud Askvig og W. Holmklit i sin piruett i VB lørdag


Vi arrangerer jo flere distriktstevner i løpet av et år, sier stevneleder Eivor Knutsrud.
Men siden det er så lenge siden vi hadde et så stort stevne i dressur, var vi usikre på om rytterne kom til å velge oss. De færreste vet hvem vi er som arrangør av dressurstevner, siden klubben har vært mest rettet mot sprang. Men nå som vi fikk muligheten til å prøve å gjøre noe for dressurrytterne også, måtte vi jo bare hoppe i det.


Linn Elise Klingenberg og Lupicor fra Follo Hestesportsklubb

Ferske arrangører
Med rundt 100 starter og stort sett oppholdsvær ble stevnet på alle måter en suksess.
Vi hadde klasser fra LA til VB, og hadde deltagere fra Arendal og Grimstad i sør, til Trøndelag i nord og Molde i vest. Det eneste vi fikk kommentarer på, var at folk ønsket seg et enda bredere klassetilbud. Og det er jo noe vi absolutt kan få til ved en senere anledning!


Inger-Anette Lystad og Haugans Fredrikke red LA. Her på oppvarming.


Vi er heldige og har et stort anlegg med god plass.  I forkant var det noe usikkerhet knyttet til om ridebunnene ville bli for stumme, da det har vært lite nedbør den siste tiden.
Natt til lørdag måtte vi kjøre ca 5000 liter vann på banene. Rytterne skrøt veldig av underlaget på lørdag, og vi hadde samme plan natt til søndag. Men, her kom moder natur oss til unnsetning. Siste ekvipasje på lørdag rakk så vidt å ri ferdig før himmelen åpnet seg. Det regnet sammenhengende hele natten, så banen var godt vannet til start søndag. Innen søndagens første start var været igjen upåklagelig, og stevnet gikk i strålende solskinn.


Anett Jansson Stensby og Festina Lente vant LA lørdag

Siden vi ikke har arrangert et lignende stevne på så lenge, visste vi jo ikke hvor mange som kom til å komme. Vi tenkte at dette fikk være en prøve, så da vi bestilte teltstaller i januar booket vi bare 20 bokser.
Da Tønsberg måtte avlyse sitt stevne, doblet plutselig påmeldingene til oss seg over natten. Den innleide teltstallen ble fort full, men vi ville så gjerne tilby alle plass. Vi tok derfor kontakt med det lokale travlaget, som har en stor travbane bare 500 meter unna stevneplassen vår. De hadde hatt rikstoto-kjøring samme uke, og hadde dermed ledige bokser. Travlaget tilbød seg å leie ut 10 bokser til ryttere hos oss. Dette ble også en kjempesuksess, og flere av de som stod oppstallet der ytret ønske om å få stå der neste gang vi arrangerer stevne også.


Charlotte Moen og Negro gjorde rent bord i VB lørdag og søndag. Her sammen med dommer Maja Farup.

Satser på bredde
KORK fyller 50 år neste sommer. Klubben har lenge vært kjent for å være en dyktig og ettertraktet arrangør av sprangstevner, og har i snitt ett landsstevne i sprang per år. Mange sprangryttere har startet sin karriere hos KORK opp gjennom årene. Klubben satser i år stort på bredde, og skulle egentlig også ha arrangert L-stevne i dressur i begynnelsen av mars. Dette stevnet havnet dessverre midt oppi usikkerheten rundt herpes som oppstod etter Norwegian Horse Festival på Lillestrøm, og ble derfor avlyst.  


Vinner av MB lørdag, Maren Aarflot Strandheim og Svalegårds Alanya

Men, arbeidet mot bredde forsetter. Klubben har allerede i år arrangert distanseritt i samarbeid med Eidskog ride- og kjøreklubb. I august vil klubben feie støvet av gamle kunster ved å arrangere feltrittstevne, og i september gjør den noe helt nytt og inviterer til stevne i grenen Mounted Games. I tillegg er den også vertskap for KM i både sprang og dressur.


Vinner av lørdagens MC-klasse for ponnier, Julia Anette Lund og Foldager’s Maroonie, fra Lommedalen Kjøre og Rideklubb

Dette er viktig for rekrutteringen, sier styreleder i KORK, Tanja Karpow. Vi vil være en klubb for alle, ikke bare de som rir sprang og dressur. Breddeaktivitet er viktig. Derfor har vi prioritert mange ulike grener, og vi satser også på rideskole. Anlegget vårt er i tillegg tilpasset bevegelseshemmede, og siste investering fra klubbkassa er å montere rullestolrampe til stevnekiosken. Vi ønsker at alle våre aktiviteter, det være seg stevner eller rideskoletimer, skal være publikumsvennlige. Vi hadde hatt plass til mange flere publikummere nå i helgen, her er det alltid gratis inngang og både god og billig mat i kiosken.

Tidlig Krøkes….


Klubben har aktiviteter året rundt, og er vertskap for Hedmark rytterkrets sine hallmesterskap i sprang og dressur hvert år.

Vi er så heldige at vi har to ridehus hos oss, sier Karpow. Vi er den eneste klubben med et slikt tilbud i hele Hedmark, noe som gjør at vi kan arrangere stevner og kurs også midtvinters. Hos oss går rideskolen innendørs hele vinteren, samtidig som konkurranserytterne kan bruke det andre ridehuset til sine treninger.


Inger-Anette Holmen Lystad og hesten Haugans Fredrikke, fra Kongsvinger og omegn rideklubb.
Foto: Janne Slorafoss

Jubileumsstevne 2020
Feiringen av klubbens første 50 år er allerede i planleggingsfasen. Den offisielle datoen for jubileet er 15. juni, så vi håper å få til et stevne rundt da.

Vi pleier å ha en avdeling av Norgesserien i sprang, så ett L-stevne i sprang blir det nok.
 
Tilbakemeldingene fra helgens stevne har vært helt overveldende, vi har fått så mye skryt. Så det spørs nok om vi ikke på søke om L-stevne i dressur også til neste år!


Kristoffer Nyquist og hesten Tobajo Catch My Heart fra Ekeberg rideklubb, her i øket trav i MB