En fredagskveld hos Kristin Holm….

Jente i et mannsdominert yrke…? Ingen hindring!

Dressur så klart! har tatt en fredags prat med hovslager Kristin Holm.

Vi svinger inn den ryddige oppkjørselen til Kristin fredags kveld kl. 20.00. Runder hjørnet rundt den velstelte garasjen og ut kommer hun blid som en sol. Hun er akkurat ferdig med å sko tre andre hester. Denne dama er rå! Hvor mange andre har arbeidstid kl 20.00 på en fredagskveld med like stort smil om munnen?

Kristin har lang fartstid i yrket og innenfor hestemiljøet. Første gang jeg hørte navnet Kristin nevnt, var i forbindelse med en hoppe som sto oppstallet i Drøbak. Det var ingen andre enn Kristin som fikk denne hesten opp å gå. Takket være tålmodighet og svært godt arbeid fortsatte denne hoppa mange mange år til i sporten! Dette er en av Kristins store lidenskaper. Å få hester med utfordringer opp å gå, hjelpe dem over kneika for så å se de fungere vel i sporten videre.

Når man googler Kristin kommer sitater som:

“Jeg bruker Kristin Holm, og er storfornøyd med henne! ” Kilde hestemarked.no

“Jeg byttet til Kristin Holm i høst, etter 3 hovbyller og 2 knusninger, og er veldig fornøyd med det hun har gjort for min hest..” kilde Hest.no

Og listen bare fortsetter…. Kristin har i løpet av sin karrière som hovslager virkelig gjort en forskjell for mange. Hestene stortrives i hennes nærvær!

Vincent og Kristin i full gang med bakhøvene


Kundelisten til Kristin er også lang, så man kan jo forstå at dagene drar ut i det lengste laget til tider.

Kveldens siste kunde, Cathrine von Zedtlitz-Neukirchen var så uheldig å miste en sko på tur og Kristin stilte gladelig opp på kort varsel. Så da var det bare å laste hesten på bilen, smile pent og være på plass kl. 20.00 på en fredags kveld.

Det er alltid så hyggelig å komme til Kristin! Kaffen er alltid klar, små kjeksene og sjokoladen står plassert på benken i salrommet. Her skal nok ingen gå tomhendt hjem.

Kristin startet sin karrière som profesjonell i 1985. Innledningsvis til dette gikk hun kurs på Starum i 1981, som ble vendepunktet for å sikte inn karrièren som profesjonell hovslager.
Motivasjonen var først å kunne slå på en sko dersom den skulle falle av, og kanskje en dag sko sine egne hester.

Å jobbe blant gutta er ikke noe problem! Det tar hun på strak arm, stort sett er man mest for seg selv, forteller Kristin. Det har faktisk blitt en del jenter som skor etter hvert, men på tidspunktet da Kristin startet opp var hun den eneste som levde av dette som en profesjonell.

Vi spurte Kristin om hun synes jobben var tung? Kristin smiler og svarer momentant at dersom du trener og holder deg aktiv ved siden av er dette ingen sak! Det er klart at det avhenger av hestene, hvor krevende de er, dog anbefaler hun uansett om du er gutt eller jente å holde seg til å sko 3-4 hester om dagen. Både for egen helse og for hestene sin del. Arbeidet krever presisjon, konsentrasjon og tilstedeværelse.


Hva vil Kristin anbefale andre jenter som ønsker å følge denne yrkes retningen? Hun anbefaler å få seg en så god utdannelse som mulig, og fagbrev innenfor yrket. Du må være interessert i jobben, og i hele individet. Du bør lære deg å lese mennesker så vel som hestene. Når mine kunder kommer til meg for å sko hesten sin så er det ikke bare hesten som skal ha sko, eieren skal gjerne også føle seg trygg på arbeidet jeg utfører og mitt arbeid kan best utføres når jeg har så mye som mulig informasjon om dem sammen som equipage.

Er du rytter også, er dette helt klart en fordel. Både for forståelsen av hva du ønsker å oppnå ved skoingen og for helsa di. Kristin forteller livlig at hun har både ridd 130cm sprang og GP Dressur i løpet av sin karrière, og rir stadig aktivt- opptil flere hester om dagen.

Det er så spennende å være hovslager! Man blir kjent med så mye flotte mennesker og hester, og det er like motiverende å sko en søt liten ponni som bare brukes på tur, som en hest eller ponni med konkurranseambisjoner. Dog har Kristin en ekstra stor lidenskap for sporten og synes det er ekstra hyggelig og spennende å følge hestene hun skor ute på konkurransebanen. Hun forteller at det er blitt mange medaljer opp i gjennom årene!

Vi takker for en hyggelig kveld…. Vincent er trygt lastet på bilen og vi vender hjem igjen med fire nye blanke sko… Stevnet til helgen er reddet!

Kristin og hennes vakre Gabriel