Marthe (14) kjører 1288 kilometer i uka for å trene. Mor: – Dette har blitt en livsstil

Artikkel hentet fra Dolen.no Skrevet av: Bjørn Berget

Samspill: Marthe Sylte fra Kvikne er 14 år og drømmer om en plass i satsingsgruppa for landslaget. Den ambisiøse jenta kan allerede vise til flere gode resultat.   FOTO: ODA TALGØ ÅRDAL

Hun og hesten «Flashie» kunne forrige uke motta talentstipend fra den lokale banken på 10 000 kroner.

Marthe starta allerede med hest og riding da hun var fem år, og sju år gammel fikk hun sin første ponni.

Godt samspill

På garden hadde hun god plass til å starte ridekarrieren som ekte hestejente. Senere gikk turen ned til Vinstra og rideskole.

Jdj´s Flash, som er hestens navn, eller populært kalt Flashe, er en nederlandsk sportsponni som ble kjøpt i Danmark i slutten av 2016. Det er tydelig at Marthe og hesten er mer enn gode venner, der hun ivrig forteller om karrierens mange oppturer, men også nedturer.

Ifølge mamma Britt Janne har datteren skikkelig vinnerskalle, og satser alt på å vinne og bli best. Ponnidressur er kort fortalt «dansing med hest», etter et spesielt program. Det gjelder å gi kommandoer til hesten uten at dommerne merker det.

Samspillet mellom rytter og hest må sitte perfekt, og her er det nok at hesten «hoster», så kan løpet være kjørt. Marginene er små.

Samspill: Under konkurranser er det viktig at samspillet mellom hest og rytter sitter perfekt.  FOTO: MILLE TOFTHAGEN

Internasjonale klasser

Da jenta fra Kvikne hadde fått litt fart på karrieren og vunnet de første stevnene, skjedde ulykka våren 2017.

– Jeg var ute på leietur med ponnien min, Amino, da hesten uprovosert sparket meg i kjeven og på hånda, forteller Marthe. Det førte til knust kjeve og et knust bein i hånda.

Tre måneders ridenekt var ikke det mest populære som kunne skje akkurat da, men det var bare å stålsette seg og se frem til en vinter med mye hard trening. Målet var en bedre sesong neste år. Det var i et lokalt stevne på Frya at hun klarte å kvalifisere seg for landsstevne, og dermed også rykke opp fra lokalt miljø til et mere attraktivt nasjonalt nivå.

– Det var nå det ble skikkelig artig, forklarer Marthe. Sjøl om det gikk skikkelig skitt, som hun sjøl sier, i første stevnet på Tanum i Sandvika.

– Jeg ble sist, men var heldig og fikk likevel så mange prosent at jeg kvalifiserte meg til elitestevne. Da er en plutselig med i internasjonale klasser, smiler Marthe, og forklarer at dette var et stort gjennombrudd.

På elitestevne i Fredrikstad i mai, tok Marthe begge førstepremiene i FEI-klassene for ponni.  FOTO: MILLE TOFTHAGEN
Marthe sin hest er plassert på Oppdal som gjør at hun må reise dit fire ganger i uka.  FOTO: PRIVAT

Tar mye tid

I 2018 klarte Marthe å kvalifisere seg til NM-lag i Fredrikstad.

– Vi hadde ikke så store forventninger men vi klarte en fin sjetteplass av ti lag, forklarer Marthe.

Før sesongen 2019 byttet hun trener og flyttet hesten til Oppdal. Dette ga resultater allerede på vårparten, da hun i april under innendørs NM i Porsgrunn klarte en flott fjerdeplass. Hun og hesten var bare noen få poeng unna tredjeplass og bronsemedalje.

Om ikke 14-åringen er med på landslaget nå, har hun ridd over kravet til satsingsgruppa flere ganger, og ridd over kravet for å bli med på landslaget en gang.

Nå blir målet å prøve å komme med i satsingsgruppa og få dra utenlands. Hun legger ikke skjul på de store ambisjonene og måla.

– Det ble en hyggelig kveld med en flott ramme rundt på Rudi der stipendet ble delt ut, sier mamma.

Hun innrømmer at denne sporten tar mye tid, da hun kjører datteren til Oppdal fire ganger i uka på trening. Der trenes hun av Louise Almlund Løkken.

Stort sett er det stevne annenhver helg.

– Det er travlet, men det går, sier mamma, og roser samtidig både skolen og rektor for å legge til rette for satsingen.

– Det er slutt på at dette er en hobby. Det har blitt en livsstil, smiler hun.Og datteren hun dømmer om OL-deltagelse kanskje en gang i framtida….