Er utstyret i orden i henhold til KR?

TKr (Teknisk komité reglement) får stadig spørsmål om hva slags utstyr som er lov eller ikke i konkurranse. §425 og §426 i KR IV er de paragrafene som i hovedsak omfatter rytters antrekk og hestens utstyr. Vi har samlet noen svar på “Ofte stilte spørsmål”.

Er det lov å ri med tøyler med elastisk materiale?

Tøyler hvor det er innlagt en egen strikk skjult på innsiden av feste til bittet.

Svar: Nei, dette er ikke tillatt.

I henhold til §426.2.b i KRIV skal ikke tøyler være av elastisk materiale, derfor er ikke disse tøylene lov.

Det er nyttig at man også merker seg §426.2.a hvor det er spesifisert at elastisk materiale på hodelag kun er tillatt i nakkestykket og kinnstykkene og kan ikke være i direkte kontakt med hesten eller bittet. Det finnes sidestykker med tilsvarende løsning som disse nevnte tøylene, og disse sidestykkene vil derfor heller ikke være lov.

Hvilke hjulsporer er lov/ikke lov?

Svar: For det første er det viktig at man merker seg at hjulsporer kun er lov fra og med MB. I klasser under MB er ikke hjulsporer lov i det hele tatt. Vi har tidligere hatt en artikkel på Dressur så klart hvor ulike hjulsporer er nevnt. Her er det ingen endring, og vi oppfordrer deg til å lese denne arikkelen igjen: “Hjulsporer“.

Hvor lange er sporene?

Svar: I klasser opp til og med MC er det definert en makslengde på sporene. Sporens lengde måles alltid fra støvelen til spissen av sporen, dvs at du inkluderer sporebøylen når du måler. Dessverre har ofte utstyrsprodusentene til vane å kun måle selve sporespissen, da uten sporebøylen inkludert. Det er viktig at man har dette i bakhodet når man ønsker å benytte sporer som nærmer seg maks. Mål alltid sporene dine selv, og ikke stol på utstyrsprodusentenes oppgitte lengde!

Bodybandasje
Bodybandasje

Er det lov til å varme opp eller konkurrere med bodybandasje?

Svar: Nei, det er hverken lov til å varme opp eller konkurrere med bodybandasje.

Bodybandasje er ikke nevnt som noe av det lovlige utstyret hverken under konkurranse eller ved oppvarming i §426 i KRIV. Alt utstyr som ikke er nevnt som lovlig, er ikke lov.

Tips

Veldig mange av spørsmålene som kommer inn til TKr vedrørende utstyr er allerede klart beskrevet i KR. Ta deg alltid tid til å lese KR dersom du lurer på om utstyret du ønsker å ri med i konkurranse er lov. Ta deg også alltid tid til å lese gjennom nye endringer hver gang dette skjer. Det kan være endringer både med hensyn til utstyr, men også annet, som kan påvirke deg i fremtiden. Selv om noe er lov i dag, kan fremtidige endringer føre til at det som er lov i dag, ikke lengre er lov i fremtiden. Endringer kan også gjelde at noe som ikke er lov i dag, er lov i fremtiden. De senere årene har det bl.a. blitt flere åpninger, særlig mht bruk av trinse i høyere klasser. Slike endringer er verdifulle å få med seg dersom du er en av dem som vil foretrekke dette.

Et annet råd er også dersom du er i tvil er det ofte lurt å la være å bruke utstyret. Iallfall inntil du har fått klarhet i om det er lov. Det er både dumt og unødvendig å sette dommern i en vanskelig situasjon, og i verstefall kan det også få konsekvenser for ditt resultat.