Fôrkrisen- hva nå?

Tørken sommeren 2018 har gjort det vanskelig for mange å få tak i grovfôr, og mangedoblede priser har ført til at flere hesteeiere ikke hadde råd til å beholde hestene sine. Det har vært et tøft år for mange, ikke bare de små men også for de store anleggene. Situasjoner som disse rammer oss alle, økonomisk og psykisk. Usikkerheten kan trette den sterkeste sjel.

I skrivende stund, er våren i full blomst og første riktige sommer måned begynner å nærme seg. Førsteslåtten er rett rundt hjørnet, men likevel er det totalt sett færre produsenter i markedet, økonomisk sett høyere risiko, med lavere økonomisk gevinst og lavere tilskuddssatser. Vil prisene fortsatt ligge på samme kritisk høye nivå?

Usikkerheten er mange og flere begynner å bruke av de aller siste reservene fra fjoråret. Men hva skjer nå? Konsekvensen av mangel på grovfôr og færre produsenter er blandt annet; tidligere slåtter (trenger nødvendigvis ikke være negativt, men kommer ann på tidspunktet for begynnende skyting. Altså at akset er synlig på gresstrået) , uferdig grovfôr som ikke har rukket å fortørke lenge nok med hensyn til lave temperaturer om natten, eller på dagtid som sådan, hester med kolikk eller andre fôr-relaterte lidelser…

Tidlig høsting er lik mindre avling av god kvalitet, men med større fare for overvintringsskader og mer utsatt for ugress. Sen høsting er lik større avling med noe redusert kvalitet, bedre vinterherdighet og mindre utsatt for ugress.

Allikevel vil nok mange vektlegge å bygge seg opp et grovfôr lager og få nok volum framfor tidlig 1. slått, for å sikre seg en større buffer. Det kan hende at en må bruke både 2019 og 2020 for å komme tilbake til normal drift. Derfor er det enda mer viktig å få fôret til å vare lengre!

Heldigvis er gresset strukket seg langt, og muligheten for å erstatte enkelte måltider med gress, eller ha hestene ute på gressbeiter er tilgjengelig for de fleste.

Bøndene er også positive til en flott 1. slått, og denne nærmer seg med stormskritt!