Fokus: Hest i trafikken…

Video : Clarity3670

Det er skremmende å se hvor lite bilister egentlig kjenner til faremomentene ved passering av hest. Er det slik at de ikke forstår? Eller bryr de seg egentlig ikke? Hva mener dere?

Dette bør bilistene huske

En vanlig ridehest veier rundt 500-600 kilo. En hest som blir skremt, reagerer instinktivt med å flykte fra faren. Hold god avstand! Hester kan plutselig svinge ut i veibanen eller bevege seg sidelengs på en helt annen måte enn en bil. Lær deg tegnene, så du kan se om rytter/kusk skal svinge, eller ber deg stoppe eller senke farten. Vær oppmerksom og følg signalene du får. Er du usikker på hva signalene betyr, finner du mer informasjon her:http://www.hestitrafikken.no

Dette bør rytterne huske

En bør ikke ut i trafikken alene før en er moden til det, minimum 15-16 år gammel. Rytteren må kjenne hesten og dens reaksjonsmønstre. Rytteren bør også kjenne til trafikkreglene. Hesten må være tilpasset rytter/kusk i størrelse, alder og temperament. Alt utstyr skal være ettersett og vedlikeholdt. Bruk ridehjelm. Prøv å ikke splitte en gruppe hester for eksempel ved kryssing av vei. Hester er flokkdyr, og hvis de må vente, blir de ofte urolige eller vil kaste seg etter de andre. Ri på rekke. Organisert ridning bør ha en ansvarlig rytter foran og en kø-rytter. Ingen skal ri foran eller bak disse. Vær høflig og vis omtanke for andre. Gjør gående oppmerksom på at du er der, vær hyggelig og smilende og ri forbi i skritt. Sist men ikke minst prøv å legge turen til tider med lite trafikk.

Til dere alle

Vi må alle passe på hverandre, uavhengig om du er rytter, bilist, lastebilsjåfør, syklist, fotgjenger eller mopedist. Toleranse, tolmodighet og gjensidig respekt for hverandre. Hvordan kan vi som ryttere bidra til at bilistene kan forstå omfanget og konsekvensene av farlig bil kjøring?

Visste du at

Hvis en bil kolliderer med en hest, har rytteren vanligvis rett til erstatning for personskade gjennom kjøretøyets ulykkesforsikring. Vanligvis betaler ulykkesforsikring kompensasjon for kostnadene som oppstår hvis hesten er skadet. I tillegg er kjøretøyets eier ansvarlig for skaden på eget kjøretøy. Kollisjon med hest kan derfor koste kjøretøyets eier mye penger. (Kilde: Agria Forsikring)

Bilde på fremvisningssiden:
Hest i trafikken, her i kontrollerte former i Verdal, er likevel en kilde til konflikter i trafikken.   FOTO: ERLEND AUNE, INNHERRED ARKIV