Dressurkonferansen 2019 fortsetter….

Det var to supre foredrag av engasjerte damer som delte villig av sin kunnskap og hadde god dialog med de fremmøtte- det var rom for diskusjoner og spørsmål.
-Snakk om påfyll av inspirasjon sammen med likesinnede

In IT to win it!
Siril Heljesen startet friskt søndag hos Norges Rytterforbund. Hun la hjerte og sjel i sin fortelling om hennes reise i sporten.

Det hele startet med at min kusine og jeg delte hest. Når jeg sier delte, så gjorde vi det bokstavelig. Vi red to samtidig, vi kunne ri til kiosken å kjøpte is. Vi var barn, vi hygget oss.
Så kom Anny Hilde inn i mitt liv, på Oslo Ridehus. Noen ganger trodde min kusine og jeg at hun helt klart hadde øyne i nakken- hun fikk med seg alt! Læringskurven var bratt.
Etterhvert flyttet vi til Ellingsrud, da var vi som unge jenter, betrodd å reise fra Østensjø med T-banen til Ellingsrud og alt ble enklere.
Jeg kommer fra en ikke heste familie. Jeg tilbrakte mye tid i stallen, så mye jeg kunne. Så kom muligheten; Gunn Skovholt hadde selv ridd opp  flere hester som gikk Grand Prix, hun tilbød meg å låne Sander. Senere fikk jeg låne GP Marmor, Gunn ga meg muligheter! Stine Gøtesen og Ellen Birgitte Farbrot har også fått låne læremestere av Gunn. Det var en fin tid på Ellingsrud med Stine Gøtesen, Jonas Elvebakk og Ellen Birgitte. Vi kunne sitte i timevis å se på gode ryttere, få lærdom og bli inspirert.Så kom Paul Fielder inn i mitt liv og jeg red for han i 20 år, en hestemann av dimensjoner!
Jeg fikk jobb på Stall K og fikk ri mange forskjellige type hester, gode hester. Cathrine Andresen fikk låne Rainman av Andreas Helgestrand, en hingst med meninger og det tok meg 6 måneder å lære han å kjenne, vi hadde virkelig noen gode runder. En helt annerledes hest enn jeg noen gang hadde ridd, mye power og mange egne meninger. Det var utfordrende men så lærerikt å gøy når vi lykkes.

Etter noe mislykkede hestekjøp  etter Carmen, ringte Kowalski og fortalte at han hadde en liten hoppe tilsalgs- jeg tok turen til Danmark.
Der stod hun- Dorina som skulle ta meg til OL -Langhåret og i beitehold- arbeidsvillig men plaget av gjortespreng ….så det var mange hensyn som måtte tas- men jeg falt for arbeidsvilje hennes, som viste seg å være riktig!
Ingen gangarts stjerne, så vi startet ikke 4 og 5 års men som 6 års vant vi Breeders- hun hadde fått styrken, lettere for å samle seg, sette seg og bæringen var wow! Ikke minst var arbeidsvilje upåklagelig.
Kjempe suksess hadde vi og ofte : tenk, tenk på all den lærdommen jeg nå har, tenk om jeg kunne få hatt henne nå, som unghest .
Dorina har åpnet for mange muligheter, etter salget var jeg knust, men… Gården jeg har kjøpt og hestene jeg har kjøpt er takket være Dorina og salget av henne ga meg muligheten til å realisere disse drømmene.
Det å lage en GP hest, det er utrolig tidskrevende, frustrerende til tider og gøy, man utfordrer seg selv. Gjennom NRYF fikk jeg muligheten til å reise ut i verden på de store stevnene som er krevende tidsmessig og ikke minst økonomisk. Jeg har trener utdannelsen min gjennom NRYF og arbeider i dag som profesjonell trener, jeg elsker jobben min.
Det å hjelpe andre til å bli bedre, det å få en mer forståelse å lære andre det å komme til god ridning.
Nå er jeg to barns mor, så sene ettermiddager i stallen er på pause, det er enda mer viktig at jeg disponerer min tid ,familietiden – riktig i noen år- men hest hest hest blir det mye av i hverdagen.
Jeg var som en svamp som sugde til meg alt. Jobbet hardt og målrettet og det viser seg i dag at mine veivalg var helt riktige.

For Siril sin del og for alle oss idrettsutøvere er det et annet segment i hverdagen som er vel så viktig! Mental Trening! og heller ikke dette skortet det på under årets konferanse. Med seg hadde NRYF mental coach Kjersti.

Kjersti starter opp sin tid med sterke ord og setninger som i alle kjenner oss igjen i:

Vil jeg?
Tør jeg?
Kan jeg?

Prøve å få til / hmm prøvde ikke godt nok da eller?

Ut i fra disse spørsmålene mener hun at ord som: hesten er dum! det er et fy ord.


Jeg prøvde å ringe deg/( hadde du mista tlf- ) prøvde du nok ikke hardt nok å ringe meg …..

Finn ut hva som gjør deg nervøs
Verktøykasse for mental trening, det må alle ha.
Mat og drikke, alt til sin tid- Finn ut når er den tiden. Så slipper du å bli sur på din mor som løper rundt med en svett brunost skive og en flaske vann- hun maser, nå må du ta deg noe å spise …..snakk om dette, avtalt det i forkant. Naivt nei, du må drikke vann
Hvem trenger jeg å ha rundt meg og når?
Hvilken mental ramme er best og virker på meg?

Skuffelse-
Lære å takle sin egen skuffelse- å ha en piknik med å legge den skuffelsen bak deg. Ikke skyld på hesten/ når rytteren kommer ut av banen og alt er jo den dumme hesten sin skyld.
Åhh… hun ble så dum i deg hjørnet så jeg mista henne i voltene.
Hun er så treg så jeg mistet konsentrasjonen!

Kjersti Wigen har vært toppidrettsutøver reist verden rundt med sin dressur hest.
Hun kjenner symptomene, hvor det trykker, hvilke monster vi kan bli mot støtteapparatet.
Hun har laget en verktøykasse som hjelper oss på veien.

Hun snakker med innlevelse og humor, drar paralleller som gjør det forståelig. Så enkelt noe av det ble, bare noen og i dette tilfelle. Kjersti satt ord på det.En super fin dag og et super fint foredrag fra kl 09 til 12 som engasjerte de 73 dressur entusiastene som tok veien til Norges Rytterforbund denne søndagen
Kjersti som  nå har byttet ut ridning med danse sko og underviser topp laget i konkurranse kjøring. Til daglig jobber hun som
Competence Development Manager i IKEA.

Tusen takk for et super fin foredrag
Kjersti Wigen og Siril W.Helljesen