Fra føll til Herning

(Foto: Ane Helena Tveit Nilsen)

Jeg må starte fra begynnelsen på det som har vært en helt fantastisk reise så langt. Det hele startet sommeren 2015. Min mor og jeg var på Danmarkstur – på utkikk etter hest.

Planen var en ridehest fra 4 år og oppover. På forhånd hadde vi vært i kontakt med Anne- Dorte Riis Meyland, eier av Fuglsang Dressage. Vi hadde sett bilder av et føll, som hun hadde publisert, og vi spurte om hun kanskje hadde en unghest jeg kunne prøve. Svaret var ”nei”, men vi måtte gjerne komme og se på føllene.

Vi ankom et nydelig, lite sted i Grenaa. Solen skinte og Dorte (som vi kaller henne) tok oss godt i mot. Hun viste oss stedet, jordene og hestene. Føllet vi skulle se ble sluppet sammen med sin mor, i en mindre innhegning, rett ved stallen. Vi var solgt. Et langbeint, edelt, hingsteføll med et vakkert uttrykk løp rundt i det grønne gresset, sammen med sin kritthvite mor, Holly eller SRDH Holiday.

HighFive Fugelsang fra følleskue 2015

Vi fikk umiddelbart en god kontakt og relasjon til Dorte og hennes mann Henning. Vi stolte på dem og deres kunnskap. Dorte var fast bestemt på at dette føllet var det beste hun hadde avlet hittil. Vi reiste hjem til Norge, uten en ridehest, men med et føll i tankene. Min far var nok rettere sjokkert da vi fortalte han at vi hadde sett et føll som vi kunne tenke oss. Men, min far er en sporty mann og min mor er ei tøff dame, så vi tok en telefon til Dorte og sa ”vi kjøper HighFive”. I ettertid har Dorte fortalt at hun var overrasket over at vi turte å satse på føllet og på henne som en liten, ukjent oppdretter. For oss var det helt riktig å gjøre nettopp det.

Det skulle raskt vise seg at HF var et godt føll. Han ble vist til føllskue i 2015, med gode karakterer. Alt var nytt for oss. Føllskue, føll, utegang og ”føllbarnehave”. Heldigvis hadde vi Dorte og Henning. De veiledet oss og gav oss gode råd for hva som var det beste for HF. Han vokste opp hos Dorte, før han senere ble satt i ”føllbarnehave”.  Vi reiste ned så ofte vi kunne ,for å besøke han.

På et tidspunkt var det på tide at HF skulle videre i livet. Han var 2 år og klar for litt mer håndtering. Han var hingst og trengte erfarne mennesker rundt seg. Min mor tok en telefon til Hans Jørgen Hoeck, ved Hesselhøj. Jeg tror det var en kort, men informativ samtale; kan du hente Highfive og kjøre han hjem til dere?  Hvor på, om mulig, ett kortere svar fra Hans Jørgen: ja, det er klart jeg kan.  Så ble HF en del av hestene på Hesselhøj.

For oss har det vært viktig å ha mennesker med på laget, som vi stoler på og som er erfarne. Familien Hoeck har fra første stund gitt oss en trygghet og en profesjonalitet som vi har satt enormt pris på. Vi har aldri vært bekymret for at hingsten vår ikke har fått det beste av oppfølgning og trening hos dem. De har vært ærlige og ikke minst aldri lovet noe de ikke kan holde. Vi har hele veien rådført oss med dem og med oppdretter. Vi har vært klar på at vi må lene oss på folk som kan dette bedre enn oss.

HF utviklet seg godt hos Hesselhøj og vi bestemte oss for at han skulle vises til forbesiktigelse ved Vilhelmsborg 13. Desember 2017. Her ble han anbefalt videre av dommerne til Hingstekåringen i Herning. På en måte var dette starten. Det var da vi skjønte, litt av, hvilken reise vi hadde startet på. Det var spennende. Treningen av HF fortsatte med tett kontakt mellom oss, Dorte og Hesselhøj. I mars 2018 var vi klare for Herning og Hingstekåring. Det var ufattelig gøy og uutholdelig spennende, på samme tid. HF oppnådde kåring og reiste videre til 10 dagers test. 10 dagers testen gikk smertefritt og neste mål var 35 dagers test i Tørring. Vi var der både ved start og ved avslutningen. Vi var så stolte! Highfive Fuglsang DVH 1292 avsluttet med 800 poeng og var ferdig kåret.

I mars 2019, 1 år senere, var vi igjen på plass i Boxen og Hingstekåringen i Herning. HF ble fremvist av unge, talentfulle Anders Hoeck. HF ble ferdig kåret med oppdretter medalje i bronse etter fire, fine dager i Herning. Vi har valgt å la 16 år gamle Anders vise HF og vi kunne ikke vært mer fornøyd med valget. De to sammen er fantastisk å være vitne til. Jeg kan ikke få rost familien Hoeck, nok. De har gjort en så enormt, god jobb med forberedelser og fremvisning av HF. Selv om vi, i team HF på tribunen, har vært både spente og nervøse, har vi vært helt rolig når det gjelder håndteringen av HF. Vi har fått sett en glad og fornøyd hest, hver dag. Det betyr mest for oss. Alt annet er bonus.

Det har vært en lang reise, med mange delmål. Det har ikke vært en enkel vei, men den har vært fantastisk. Vi har lært enormt mye. Vi har opplevd mye. Vi har stiftet nye bekjentskap og fått venner for livet.  Jeg kunne fortalt så mye mer om reisen. Det er logistikk som skal fungere og planer som skal legges. Men, for oss har det vært et eventyr. Vi må klype oss i armen når vi tenker på hva vi får oppleve. Vi har en kåret hingst og vi er bare en vanlig familie fra Trøndelag. Det har vært absurd å se mitt navn som eier i det gode selskapet som er i Herning. Vi er takknemlige for teamt rundt – Hesselhøj, Dorte og Henning.  Det kunne ikke gått uten den hjelpen og veiledningen vi har fått på veien, spesielt med tanke på at vi har vært ”langt” unna i Norge. HighFive vil stå til rådighet hos Hesselhøj i tiden fremover.

Tusen takk, igjen – fortsettelse følger! Dette er bare begynnelsen.

Stor klem fra Ronja