Redaktøren har ordet

Hva er egentlig et stallmiljø med tanke på de tobeinte? Er det en viktig faktor når vi skal velge stallplass? Hvorfor er det så forskjellige miljøer?

Når vi skal finne en stall er det helt klart en viktig faktor er at det finnes en god stalleier. Stalleier har ansvaret for våre firbeinte og det foreligger for meg et krav om at denne personen er kompetent og det foreligger høy kunnskap. Videre for meg er det viktig at det foreligger gode rutiner, ryddig, sikkerhet og i god drift.

På en stall vil det selvfølgelig være forskjell på både hester og oppstallører. Noen konkurrerer på et høyre nivå mens andre kun har hest på hobbybasis. Disse hestene har jo selvfølgelig en forskjellig hverdag, treningsplan, mål og fôrplan.

Det finnes nok like mange forskjellige meninger om hest som det finnes hestemennesker. Derav vil det bli mange forskjellige miljøer. Det som det absolutt burde legges vekt på er “fremsnakk!” Dessverre er det alt for mye baksnakking i stallmiljøet og her vil det også mange steder dannes “grupper,” og de med mye kunnskap snakker ofte nedlatende om de som ikke kan så mye. Noen ganger går det faktisk så langt at man kan føle seg så mobbet at man er nødt til å flytte til en annen stall! Og denne oppførselen er det stort sett de eldre som står for!

Hva er stallmiljø?

For meg skal stallmiljø være en hyggelig plass hvor alle skal føle seg velkomne uansett alder, gren og kunnskapsnivå. Alle skal kunne si hei til hverandre og gi hverandre et smil. Videre skal man hjelpe hverandre når det finnes anledning til det, for ingen spørsmål er for dumme. En annen viktig faktor for meg er at man er inkludert og støtter hverandre uansett nivå. Jeg er nå så heldig at jeg og hesten står på Østre Mørdre Gård like utenfor Årnes, og jeg har kun følt meg så inkludert tidligere, på Stall Aaraas. På stallen tros på tvers av grener føler man alltid at noen bryr seg, har du vært på trening, stevne, behandling osv. er det alltid noen som spør om hvordan det har gått. Det blir tydelig vist at andre mennesker bryr seg og ikke minst kan glede seg på dine vegne! Stalleier følger godt med og legger alltid ut på sosiale medier når vi har vært ute til stevne, uansett nivå.

For her skal alle være velkomne, alltid. Og det er det som er viktig for et godt stallmiljø. 

Ikke nok med det, men neste år skal jeg for første gang delta i et sprangstevne, på dressurhesten. Det hele startet med en morsom tanke på å gjøre noe utenfor komfort sonen, men jeg og ei til som holder på med sprang inngikk en avtale. Så neste år skal jeg delta på sprangstevne, og hun skal starte LA dressur med sin spranghest. Her skal vi trene sammen og hjelpe hverandre mot målet, lære mer om en annen gren og ikke minst reise sammen på stevnene neste år.

Så JA til fremsnakk og bygge hverandre opp!

Lyst til å skrive om din stall? Har du en historie fra ditt stallmiljø?  Send en mail til charlottemoen@gmail.com