Valerio, ponnien som går junior klasser

Mange av oss har lagt merke til den flotte ponnien Valerio som nå konkurrerer i FEI junior og MB programmer med sin makker Camilla Sønsterby Holen. Dressur Så Klart har fått Camilla sin historie:

 

-Jeg og ponnien min Valerio har vært et team i snart 5 år. Ponniårene har vært preget av mye opp og nedturer, men det har gitt meg mye erfaring. Jeg var ferdig som ponnirytter i fjor. Når jeg var ferdig gjorde vi en liten innsats for å få han solgt, men det var et vanskelig ponnimarked og da vi ikke fikk solgt han med det samme synes vi det var synd å sette en så god ponni til side. Han var bare 9 år og hadde mye mer kapasitet å gå på. Så vi valgte å utdanne han videre.

Vi kjørte han til Danmark i vinterferien. Der sto han til trening hos min danske trener Lars Bækgård som lærte han bytter. I påsken tok vi han med hjem igjen. Det var fortsatt mye å jobbe med, siden han ikke hadde så mye erfaring i å bytte. Vi fortsatte å trene og han ble bedre og bedre, han syntes det var veldig morsomt å gjøre noe nytt. To uker senere debuterte vi i MB til over 69%. Siden det har vi fortsatt å jobbe videre med bytter og utvikle potensialet hans enda mer.

Etter hvert har han fått mer erfaring med bytter og er mer stabil i dem. Det har vært den store svakheten vår. Mange av hestene vi starter mot har gått disse programmene i flere år, men vi har andre styrker som vi gjør det bra på, og byttene blir bedre og bedre for hver gang.  

Nå starter vi FEI junior på topp nivå i Norge og det går veldig bra. Når det har gått så bra som det har gjort har vi ikke stresset eller gjort noe for å få solgt han, men han er til salgs. Til vi får solgt han kommer vi til å utdanne han enda mer. Han har mye kapasitet å gå på og det er synd å sette han til side. Selv synes vi det er morsomt å utvikle han videre for å se hvor langt han kan nå. I Norge er det ikke mange ponnier som blir utdannet videre, men nedover i Europa utdanner de ponniene videre. Og det er morsomt å fortsette å utvikle han når han gjør det så bra i hesteklassene også.

Vi får så mye hyggelige tilbakemeldinger om at folk synes det er så morsomt at vi har valgt å utdanne han videre.

Jeg vil råde andre til å utdanne ponnien sin videre dersom de mener den har potensialet til å gå høyere i stedet for å «pensjonere» den. Det samarbeidet en har opparbeidet seg sammen over tid, er godt å ta med seg i den videre utviklingen. Det er også veldig gøy og lærerikt.