En årlig dressur-opptur i Nord

Det er noe helt spesielt ved å ri dressurstevne ved sjøen, med vakre fjell og båter som passerer under broen i bakgrunnen.

Tekst: Johanne Grindstein

Annika Jakobsen Hansen og Glenayre Celtic Gold før start i LC Foto: Leander Kjørsvik

Det er også noe helt unikt med stewardene, funksjonærene og ekvipasjene som stiller opp, vel viten om at de kan få oppleve alle årstider til tross for at det er juni måned. Slik er det for alle oss som brenner for dressur i nord, og denne helgen var mange av oss samlet i Tromsø.

Helgen 16.-17.juni arrangerte Tromsø ryttersportsklubb sin årlige «Ishavsdressur». Ekvipasjer reiste helt fra Alta i nord, og Bodø i sør, for å delta på den årlige happeningen for dressurentusiaster i nord. 45 ekvipasjer red opp midtlinjen i løpet av helgen, hvorav 26 var tilreisende. Klassene gikk fra LC til MB, i svært hyggelig selskap av Anne Gina Fredriksen og Helene Isaksen som dommere.

 

 

 

Thea Beate Pedersen og hennes sorte perle Willows Dior under søndagens MB:3 Foto: Gøril Angell

I nord er både ryttere og hester vant med allslags vær, også «ekte nordnorsk sommervær». For utenforstående innebærer dette kraftig vind og regn, noen ganger også med sludd, og en temperatur på under 8 grader. Dette stoppet ikke en eneste ekvipasje, selv railen «sto han av» (les: nordnorsk fenomen for å klare noe under vanskelige forhold), riktignok etter litt overtalelse.  Det var virkelig all slags type vær denne helgen, men både stewarder, publikum, dommere, funksjonærer og ekvipasjer smilte like bredt i solskinnet på søndag – som når de måtte knyte fast jakker og dekken i ridebanegjerdet på lørdag.

Sanna Louise Haukland Bergli og Allan Foto: Marthe Haukland

En av rytterne som smilte om kapp med den noe fraværende solen, var 11 år gamle Sanna Louise Haukland Bergli. Sanna startet fire klasser i løpet av helgen, LC og LB begge dager. Den talentfulle unge rytteren vant også samtlige klasser, sammen med sin 19 år gamle fantastiske bestevenn «Allan». Man skal ikke la seg lure av alderen på denne herremannen, han er en ekte sportsfjording med stor personlighet og arbeidskapasitet. I sitt ess er han innenfor railen, hvor han stolt lar seg føre rundt av sin fortsatt svært unge rytter. Denne helgen til opptil hele 73 %!

Foto: Marthe Haukland

Til tross for vanskelige værforhold og lange avstander, så er det noe helt unikt med å få ri inn i en rail med praktfull nordnorsk natur rundt i alle retninger. Det er noe helt spesielt med ryttere fra nord som nesten rir enda bedre i sidelengs regn enn strålende sol. Ikke minst er det noe helt spesielt med gleden man har over å få ri et dressurstevne – i visshet over at man ikke har så mange å velge mellom i løpet av året. Alt i alt har vi hatt en fantastisk helg her i nord, med det vi liker aller best: Dressur så klart!